Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Vijesti Hrvatska

Plenković ljutit zbog Ramljakovih savjetnika

Plenkovića nije umirila ni potpredsjednica Dalić koja je prošli tjedan zatražila objašnjenja o savjetnicima i zaključila da je sve u redu.
06. veljače 2018. u 12:55 4 komentara 699 prikaza
Pogledajte galeriju 1/4

Iako već sedam dana šuti, u krugu premijera Plenkovića doznajemo da je ljutit zbog angažmana savjetnika, odnosno tvrtke u kojoj je prije radio Ante Ramljak, Vladin izvanredni povjerenik, kao podizvođača AlixPartnersu, glavnom savjetniku za restrukturiranje izvanrednoj upravi Agrokora. Koliko je situacija ozbiljna, govori i to da je Vlada jučer priopćila da je Ramljak na premijerov zahtjev dostavio svu dokumentaciju oko troškova angažmana tih savjetnika, a nakon što se ti dokumenti detaljno analiziraju Vlada će odlučiti o daljnjim koracima. Premijera, dakle, nije umirila ni potpredsjednica Vlade Martina Dalić, na čiji je prijedlog Ramljak angažiran u Agrokoru, a koja je krajem prošlog tjedna zatražila objašnjenja o savjetnicima te zaključila da je sve – u redu.

Gordan Maras Maras o Agrokoru: 'To je sramota. Andrej Plenković već tri dana šuti, ne reagira'

 

Sjena na premijerov imidž

Plenković, prenose nam naši sugovornici, negoduje jer je svjestan negativnog imidža koji Vladi i HDZ-u nosi činjenica da tvrtka u kojoj je Ramljak radio prije angažmana u Agrokoru tjedno za savjetničke usluge dobiva čak 250.000 kuna. Vlada je, naime, donijela zakon kojim je postavila izvanrednu upravu i povjerenika pa se sve što se zbiva u Agrokoru, bez obzira na to što se savjetničke usluge plaćaju novcem Agrokora, odnosno vjerovnika, ima i te kakav utjecaj na Vladu. Plenković je u politiku ušao s imidžem čovjeka koji nije okaljan korupcijskim aferama, koji ne spada u tipove za koje se vežu mutni poslovi i kojem nije interes pogodovati moćnim lobijima i na tome zarađivati. Percepcija Plenkovića kao poštenog političara u smislu korupcije i zloporabe položaja njegova je velika prednost, a sve što se zbiva sa savjetnicima Agrokora na to može ili već baca sjenu.

1 / 24
Skidanje velikog Agrokorovog znaka s vrha Ciboninog tornja

– Plenković šizi zbog savjetnika i još uvijek ne razumije, odnosno ne može se načuditi da se u našoj politici u pozadini često valja financijski interes – prenio nam je izvor blizak premijeru. Taj izvor drži da se Plenković u ovoj situaciji osjeća pomalo izigrano jer najmanje što očekuje i najmanje što mu treba jest to da se uz izvanrednu upravu Agrokora i povjerenika Ramljaka vežu mutne priče. Naš sugovornik smatra da ni Martina Dalić nije znala kakve se igre igraju u Agrokoru, ali se strelice usmjeravaju na ljude s kojima je M. Dalić prije surađivala. Da zbog priče s angažmanom Ramljakove bivše tvrtke u vrhu HDZ-a nisu uopće sretni, svjedoči i istup Gordana Jandrokovića, šefa Sabora i glavnog tajnika HDZ-a, koji je javno poručio da mu ta situacija uopće nije simpatična i da zahtijeva dodatna objašnjenja. Predsjednica RH rekla je pak da je duboko nemoralno zarađivati toliki novac na Agrokoru. U HDZ-u se mogu čuti i pojedini glasovi da bi Ramljaka trebalo smijeniti i da bi to bila dobra poruka. Međutim, to su (barem za sada) izdvojena mišljenja. Budući da lex Agrokor vrijedi do 10. travnja, tj. može se produljiti još tri mjeseca, teško je očekivati radikalne poteze. Jučer se ponovno oglasilo i privremeno vjerovničko vijeće koje podržava Ramljaka.

Vjerovnici uz Ramljaka

– Vjerovnici su uložili znatna sredstva u Agrokor te su u skladu sa zakonom, s izvanrednim povjerenikom i savjetnicima fokusirani na izbjegavanje stečaja. Postizanje nagodbe u iznimno kratkom zakonom propisanom roku naš je prioritet. Privremeno vjerovničko vijeće ne podržava rasprave koje vode u destabilizaciju, produžavanja ili ugrožavanja postupka izvanredne uprave, tj. dovode u pitanje postizanje nagodbe u zakonskom roku. Cijenimo rad izvanredne uprave i domaćih i stranih savjetnika čiji su rezultati u proteklih deset mjeseci stabilizacija i održivost poslovanja Agrokora, bitno poboljšanje likvidnosti i maksimalno očuvanje radnih mjesta – napisalo je Privremeno vjerovničko vijeće.

Martina Dalić Restrukturiranje Agrokora Martina Dalić: Nisam znala detalje ugovora i iznose Poslovni toranj Agrokor koncerna slijedi analiza Vladi dostavljena dokumentacija vezana uz angažiranje savjetnika u Agrokoru Ante Ramljak uprava agrokora 'Domaći savjetnici su podizvođači Alix Partnersa, nemaju direktan ugovor s Agrokorom'
Ana i Vlado
otkrio razloge
Kalember o razvodu od Ane Rucner: 'Bili smo u svemu odlični, ali...'
Dekor tvornica rasvjete
ULAGANJE U PROIZVODNJU
Jedina tvornica rasvjete u Hrvatskoj investirala je značajna sredstva u povećanje proizvodnih kapaciteta
  • antonelić:

    anemija se naljutila ! ....

  • bljak007:

    E majstore, trebao si pitati i provjeriti cijene na tržištu. Ovakvo ponašanje jednako je izdaji hrvatske.

  • Sve je uzalud:

    Najprije odraditi i ako bude kako treba'.......naplatiti......unaprijed naplacuju ....prvogobrta djelatnice....