Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Vijesti Svijet

Uglednu filozofkinju optužili da je bila komunistička agentica: 'To je kleveta'

"Netko mi želi nauditi", ocijenila je
28. ožujka 2018. u 23:38 38 komentara 3985 prikaza
Julia Kristeva
Foto: Pruneau / Wikimedia Commons / CC BY-SA 3.0

Ugledna bugarska psihoanalitičarka i filozofkinja Julia Kristeva, koja od sredine 60-ih živi u Francuskoj, radila je kao agentica i suradnica bugarske tajne službe u doba komunizma, ustvrdilo je državno povjerenstvo. Kristeva je zanijekala optužbe u izjavi za francuski tjednik L'Obs koji tvrdi da je pronašao njezin dosje tajnog agenta.

Angela Merkel četvrtu je godinu zaredom na vrhu liste najmoćnijih žena svijeta, što i ne iznenađuje jer je upravo osvojila i četvrti mandat njemačke kancelarke 'NISAM TA VRSTA ČOVJEKA' Suprug A. Merkel otkrio detalje života u Istočnoj Njemačkoj: 'Nikad nisam htio otići'

Ta tvrdnja "nije samo smiješna i lažna", nego je i "kleveta", rekla je za tjednik bugarska filologinja, psihoanalitičarka i književnica koja već pola stoljeća živi u Francuskoj.

"Netko mi želi nauditi", ocijenila je.

L'Obs piše da je dosje izvađen iz arhiva jer je Kristeva htjela raditi za bugarski časopis "Literaturen Vestnik" zbog čega je morala proći  provjeru koja je obvezna za "sve novinare rođene prije 1976."

Časopis je na svojoj mrežnoj stranici objavio taj dokument u kojemu se navodi da je vrbovana u lipnju 1971. pod kodnim imenom Sabina.

Danas 76-godišnja intelektualka, autorica više od 30 knjiga, živi u Parizu gdje je radila zajedno s istaknutim francuskim kolegama kao što su Jacques Derrida, Michel Foucault, Jacques Lacan i Roland Barthes.

Bugarsko povjerenstvo sada se bavi identificiranjem osoba koje su bile suradnici tajne službe u doba komunizma te tvrdi da je Kristeva bila jedna od njih te je pod kodnim imenom "Sabina" radila za prvi odjel agencije za državnu sigurnost. Taj odjel bio je zadužen za područje umjetnosti i medija. Prema povjerenstvu Kristeva je radila za organizciju državne sigurnosti od 1971. Preselila se u Pariz 1965. zahvaljujući stipendiji francuske vlade. U dokumentu se ne navodi koliko je dugo Kristeva radila za državnu sigurnost i je li za tu suradnju bila plaćena.

Bugarska služba državne sigurnosti tijesno je surađivala sa sovjetskim KGB-om i raspolagala je mrežom od 100.000 agenata i informatora. Raspuštena je 1989., nakon pada komunističkog režima.

Tajni arhivi iz tog razdoblja bude veliko zanimanje i predmet su emotivnih i žustrih rasprava u Bugarskoj.

Časopis Foreign Policy svrstao je Kristevu među 100 najvećih mislilaca 20. stoljeća. Osim knjiga o psihoanalizi i filozofiji, pisala je mnogo o kulturnim i feminističkim temama, i autorica je romana. 

Sada je profesor emeritus na Sveučilištu Paris Diderot i gostujuća profesorica na Columbia University u New Yorku.

Ako nas pogodi treći svjetski rat, 10 najmoćnijih zemalja imat će ključnu ulogu:

Julia Kristeva
1 / 12
Ako nas pogodi treći svjetski rat, 10 najmoćnijih zemalja imat će ključnu ulogu! Italija - 362 000 aktivnog osoblja, 586 tenkova i oko 750 zrakoplova Italiju stavlja u 10 najmoćnijih vojnih sila svijeta. 
Trg maršala Tita Nino Raspudić Kako preboljeti gubitak Titova trga? seks Više uživale Zašto su žene u vrijeme komunizma imale bolji seks? Sučeljavanje: Angela Merkel i Martin Schulz DVIJE NJEMAČKE Berlinski zid živi i 27 godina od ujedinjenja – u glavama Nijemaca
BILI ZAJEDNO NA VEČERI
Liječnik koji je pokušao oživiti Bandića: Samo se srušio, bio je to masivni infarkt
PET FAZA SNA
Jeste li se ikad zapitali zašto spavate više od osam sati, a nenaspavani ste?
 • Magistrica:

  Ako je bila suradnica ljevicara kao Jacques Derrida, Michel Foucault (homoseksualac), Jacques Lacan i Roland Barthes, onda znas da je radila za komuniste.

 • oxymoron:

  I Bugari se čiste od ljudskog smeća, samo mi svoje njegujemo.

 • Avatar Ashley
  Ashley:

  Podrivala je drustvo tada, podriva ga i sada...kao feministkinja.