Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 164
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
KOCKASTA KOLONIJA U KENIJI Kako je siromašni kenijski vozač postao prvi 'hrvatski taksist’ u Mombasi, a 'purger’ Igor Mejaski progovorio swahili i 'Plavu lagunu’ preselio na Indijski ocean

Afričko-hrvatske istinite priče

zan_kenija_tx.jpg
import
17.02.2007.
u 15:38

Sletite li ovih dana u Mombasu, a u zračnoj luci vas dočeka nasmijani mladi kenijski taksist u rabljenoj bijeloj "toyoti-starlet" i crvenobijeloj kockastoj majici, znajte da ste u  hrvatskom taksiju!

Zasluga je to dr. Antuna Kljenka, poznatog zagrebačkog dječjeg kirurga iz Klaićeve bolnice i pokretača nedavno osnovane udruge "Dobar potez", o čijoj je neobičnoj misiji  kupnji rabljenog automobila za pomoć mladoj kenijskoj obitelji Okumua  prije malo više od tri tjedna pisao upravo vaš Večernji list  oduševljeno nam kazuje HRT-ova novinarka Petka Coner, jedna od najpoznatijih hrvatskih "ovisnica" o Crnoj Africi, koja je odlazeći sa svojom snimateljskom ekipom na dvotjednu "HTV-ovu misiju" u Keniju, na bečkom aerodromu slučajno naletjela upravo na dr. Kljenka i njegovu humanitarnu ekipu.

Ekipe su se, dakako, brzo "prepoznale" i preklopile svoje itinerare, a kakve su sve nevjerojatne "hrvatsko-afričke priče" tamo otkrili i zabilježili, gledat ćemo (počevši od večerašnje "Shpitze") u ekskluzivnu HTV-ovu dokumentarnom serijalu o toj gladnoj, ali čudesnoj "zemlji kontrasta", koja je u posljednje vrijeme jedna od najpopularnijih egzotičnih turističkih destinacija i sve brojnijim Hrvatima.

Williamov novi početak
Priča o dr. Kljenku i njegovu novopečenom afričkom prijatelju Williamu Okumi, 24-godišnjem taksistu iz siromašnog predgrađa Mombase, počinje potkraj prošle godine, za liječnikova sudjelovanja na Panafričkom kongresu dječje kirurgije. William mu je bio osobni vozač, a hrvatskog je kirurga šokirala spoznaja da je Williamova ukupna mjesečna zarada 40 eura, od čega čak 80 posto izdvaja za najam taksi-vozila.

 Zadivila me njegova volja i snaga kojom uzdržava 19-godišnju suprugu Agathu i dvogodišnju kći Breaghty u unamljenom sobičku napravljenu od blata i granja  kaže dr. Kljenak, kojem se crna kenijska obitelj Okumua očito uvukla duboko pod "bijelu kožu".

Iako potpuno svjestan da je to samo kap dobrote u moru problema  jer gotovo sve afričke obitelji i danas žive na rubu egzistencije  dr. Kljenak je, vrativši se u Zagreb, među svojim prijateljima i kolegama liječnicima pokrenuo akciju prikupljanja novca za kupnju rabljenog automobila koji će potom darovati Williamu kako bi on napokon mogao početi samostalno zarađivati.

Benzin u vrećici
I za samo nekoliko mjeseci vratio se u Mombasu s prikupljenim novcem te odmah po slijetanju krenuo u potragu za dobrim polovnim automobilom  što je tamo gotovo nemoguća misija jer su svi automobili, s obzirom na blatne ceste i "prometne uvjete" u Keniji, u katastrofalnom stanju.

Nakon neponovljive  avanture s kenijskim nakupcima i prekupcima, najbolje što je zagrebački kirurg (kojeg Willy odmila zove Tony) uspio naći bila je ta "toyota-starlet"  kojoj su, doduše, odmah morali mijenjati amortizere... A uzbuđeni i duboko dirnuti William, da bi uopće mogao pokrenuti svoju "limuzinu", više od sata obilazio je benzinske crpke po Mombasi te se vratio s nekoliko decilitara benzina  u plastičnoj vrećici! Za nagradu je dobio hrvatski nogometni dres  jer "Suker" je njemu sinonim za Hrvatsku  te kuhinjsku krpu s motivima hrvatske šahovnice, koju otad stalno nosi   u ruci poput hamajlije. A hrvatski dres postao mu je "radna odjeća".

Purger  domorodac
A samo malo dalje, na sjevernoj obali Mombase, HTV-ovu je ekipu već "zaskočila" nova hrvatsko-afrička priča. Posve drukčija, ali jednako zapanjujuća i pomalo filmska.
 Da život piše romane i da je svijet uistinu mali, uvjerila sam se kad sam u Mombasi upoznala Igora Mejaskog, školskog prijatelja vlasnika Gavellina kafića Pave Kremenića.

Taj korpulentni, ali iznimno topao i tih 60-godišnjak, rođeni Zagrepčanin iz Novakove ulice, koji je još za studija prava  uz treniranje džuda i intenzivno učenje stranih jezika  počeo raditi kao Atlasov turustički vodič u porečkoj "Plavoj laguni", danas je vlasnik ekskluzivnog sportskog centra "Blue Lagoon Water Sports" u sklopu "Whitesandsa", najljepšeg i najraskošnijeg hotela u Mombasi  prepričava nam Petka životnu priču tog u Mombasi vrlo omljenijeg "kenijskog Hrvata", koji se već pune 23 godine ne može "odlijepiti" od začudnog kenijskog tla. I koji swahili danas govori poput materinskog hrvatskog jezika. Stoga i ne začuđuje što ga u Mombasi smatraju već "domorocem".

Sejšeli vs. Kenija
Igor je, naime, još za tih svojih mladalačkih dana u Poreču upoznao jednog već tada uspješnog Hrvata iz Kenije, koji ga je "povukao dolje" u svoju agenciju... No Igor je vrlo brzo snimio situaciju i otvorio svoj sportski centar, vlastitu tvrtku vodenih sportova, te u kenijsku turističku ponudu uveo novost  "jet-ski safari" oko Mombase. Usto, njegov je "izum"  brodovi sa staklenim dnom koje sam izrađuje  također postao veliki hit među klijentima i gostima, pa Mr. Igor danas zapošljava 20-ak ljudi. Njegove živopisne posade brodova sa staklenim dnom  kroz koje se savršeno vidi čarobno dno Indijskog oceana, bogatstvo koralja i ribljeg svijeta  trude se priuštiti nezaboravna iskustva turistima, pa je "snorkling" na koraljnom grebenu postao onaj dio turističke ponude Mombase uz koju danas stoji naputak: "Obvezno"!

 Iako sam u mlađim danima vidio dosta svijeta i dvoumio se između Kenije i Sejšela, prevagnula je Kenija  ponajprije zbog klime i mojih osobnih, medicinskih problema. Jer Kenija ima sve: i more i jezera, i planine i nadmorske visine, ali i mentalitet ljudi koji mi savršeno odgovara  kazuje Igor i objašnjava kako je Kenijcima sve "pole-pole", odnosno u prijevodu "polako-polako"... 

Iako je i on prihvatio tu filozofiju  pa živi "pole-pole", čak i pomalo samotnjačkim životom u kući na obali Indijskog oceana  za Mr. Igora danas tamo znaju svi, na svim bijelim plažama Mombase. I iznimno ga poštuju  jer je tih, pravedan i pošten prema svim svojim kenijskim zaposlenicima. Stoga će vam svi oni za svog "egzotičnog bossa" s ponosom reći  eto, to je naš Mr. Igor.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije