Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 166
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
donacija

Afganistanu stiže pomoć od 16 mlrd. dolara u iduće četiri godine

'18.06.2009., Kabul, Afganistan - Patrola s Hrvatskim vojnicima, vojnim policajcima na njihovoj redovnoj patroli po brdima i selima oko Kabula. Photo: Zeljko Lukunic/24sata'
Željko Lukunić/Pixsell
08.07.2012.
u 16:42

Najviše će donirati SAD, Japan, Njemačka i Velika Britanija, a afganistanska vlada najavila je kako će ulagati u poljoprivredu i rudarstvo

Afganistan će kroz iduće četiri godine dobiti pomoć od 16 milijardi dolara nakon što se 2014. godine sve NATO-ove snage povuke iz te zemlje, javlja BBC. Najviše će donirati SAD, Japan, Njemačka i Velika Britanija, rečeno je na današnjoj konferenciji u Tokiju.

Ova odluka došla je nakon što je Afganistan prihvatio nove uvjete borbe protiv korupcije. No, postoje strahovi kako bi Afganistan mogao postati ponovno kaotičan nakon što se NATO povuče.

Afganistanska ekonomija uvelike se oslanja na međunarodni razvoj i vojnu pomoć. Naime, Svjetska je banka objavila kako ova donacija čini čak 95 posto afganistanskog BDP-a. Afganistan je, inače, peta najsiromašnija zemlja na svijetu, a ubuduće će ulagati u poljoprivredu i rudarstvo.

Ključne riječi

Komentara 21

TO
Toni50
17:31 08.07.2012.

Afganistanu stiže pomoć od 16 mlrd. dolara u iduće četiri godine , ili isplati se biti zemlja iz koje potiječe teror pomislio bi netko ; jel se na kraju delo kasira ? zaradi !

DR
drznedaj
17:33 08.07.2012.

Bezvezno trosenje para. Pol toga cve ionako biti podijeljeno lokalnim warlordsima da se odrzabva kakav-takav mir. A ostalo ce se potrosit a BDP nece ili nece znacajno rasti i nakon 4 godine evo nove donatorske konferencije. Ak si ne znaju sami pomoc, nitko im nece pomoc. Daj covjeku ribu (16 mlrd. dolara) i bit ce sit jedan dan (4 godine), nauci ga kako lovit ribu (uvodi skolstvo, rjesi korupciju, ulozu u posao) i bit ce sit cijli zivot (protiv religijskog ekstremizma najbolji lijek je edukacija)

TO
Toni50
17:28 08.07.2012.

Afganistanu stiže pomoć od 16 mlrd. dolara u iduće četiri godine Mora se naplatiti rad i potrošeno oružije sloboda nije zabadava . Istina je Afganistanu stiže pomoč ne i afganistancima ( tko je terorista a tko nije danas a tkoko je sutra ? I njima novac dati naravno da neide !) kako bi neki naivčine mogli i pomislili !

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije