Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 16
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
donacija
Povratak na članak

Afganistanu stiže pomoć od 16 mlrd. dolara u iduće četiri godine

Najviše će donirati SAD, Japan, Njemačka i Velika Britanija, a afganistanska vlada najavila je kako će ulagati u poljoprivredu i rudarstvo

Komentari 21

TO
Toni50
17:28 08.07.2012.

Afganistanu stiže pomoć od 16 mlrd. dolara u iduće četiri godine Mora se naplatiti rad i potrošeno oružije sloboda nije zabadava . Istina je Afganistanu stiže pomoč ne i afganistancima ( tko je terorista a tko nije danas a tkoko je sutra ? I njima novac dati naravno da neide !) kako bi neki naivčine mogli i pomislili !

VL
TO
Toni50
17:31 08.07.2012.

Afganistanu stiže pomoć od 16 mlrd. dolara u iduće četiri godine , ili isplati se biti zemlja iz koje potiječe teror pomislio bi netko ; jel se na kraju delo kasira ? zaradi !

VL
DR
drznedaj
17:33 08.07.2012.

Bezvezno trosenje para. Pol toga cve ionako biti podijeljeno lokalnim warlordsima da se odrzabva kakav-takav mir. A ostalo ce se potrosit a BDP nece ili nece znacajno rasti i nakon 4 godine evo nove donatorske konferencije. Ak si ne znaju sami pomoc, nitko im nece pomoc. Daj covjeku ribu (16 mlrd. dolara) i bit ce sit jedan dan (4 godine), nauci ga kako lovit ribu (uvodi skolstvo, rjesi korupciju, ulozu u posao) i bit ce sit cijli zivot (protiv religijskog ekstremizma najbolji lijek je edukacija)

VL
TO
Toni50
17:33 08.07.2012.

,kako vidimo odstojanje i strah i trepet i dijece je vidljiv iz ove fotografije . Kada bi pustili film onda bi se vidili i vritanjci kao kod Izraelskih "snaga" ili ? !

VL
Avatar Matija22
Matija22
17:44 08.07.2012.

08.07.2012. u 17:33h drznedaj je napisao/la: ti znaš kome će ići novac šta te obama obavijestio? po tvome bolje da im se neda ništa pa da crknu od gladi

VL
PA
patria
17:51 08.07.2012.

I gdje su sada svi oni koji su tvrdili da je glavni cilj savezničke intervencije u Afganistanu predvođene SAD-om bilo gospodarsko iskorištavanje ne znam čega to u toj bijednoj i razrušenoj zemlji, ili zauzimanje strateških pozicija prema Kini i Iranu, a zapravo je glavni problem američke politike upravo baš kako okončati svoju otvorenu vojnu nazočnost a da se zemlja opet ne destabilizira i raspadne i ponovno ne postane utočište međunarodnoga islamističkoga terorizma. U Afganistan su uložena golema sredstva i jako je puno toga napravljeno u pokušaju da se ta zemlja, njeno slabašno gospodarstvo i izrazito heterogeno društvo međusobno integriraju, moderniziraju i ojačaju toliko da mogu opstati samostalno bez potrebe za vanjskom pomoći i interveniranjem. Od rušenja talibanskoga režima BDP je upeterostručen, infrastruktura je doživjela snažnu obnovu i intenzivan razvoj, iako je to još sve ipak daleko od željene razini.

VL
Avatar arcanius
arcanius
18:07 08.07.2012.

eto... tak počinje PRAVO pokoravanje... izmisliš neku prijetnju u Afganistanu (najbolje atomsko oružje ili si sam zrokaš nebodere, tko vjeruje u suprotno je idiot).... onda ratuješ s njima na njihovom teritoriju da ti zrna od osiromašena urana ne useru TVOJE plodno tlo..... kad im sve demoliraš onda im daješ novčanu pomoć da ostanu vječnirobovi kapitalističkom sustavu koji si TI osmislio.... kaj nije fora??? i k tome sišeš im naftu iz polja do zadnje kapi..... :D

VL
MA
master
18:09 08.07.2012.

Patria Nemas pojma o cemu pises,bolje ti je ne komentiraj ono u sto se ne razumijes. Glavni cilj Amerike je uspostavljanje vlade koja ce da radi sto Vasington naredi a sto ti to ne razumijes .

VL
OB
-obrisani-
18:19 08.07.2012.

obecanje ludom radovanje-budo to oni vidjeli na nigdarevo

VL
UK
Ugo Kajvez
18:44 08.07.2012.

Mogli su talibanima prije deset godina ispitati bijanko ček bar bi sačuvali živote svih kojisu besmisleno ugašeni u tom kalježu koju zapad stvorio .........

VL
LA
Lavica7
20:04 08.07.2012.

30 godina rata... Ostavite ljude i drzavu na miru, i sami ce se oporavit.

VL
AA
aabbcc
20:21 08.07.2012.

pomoć od 16 mlrd. ______________ Koliko ste ih pobili da im nece biti dosta ni za grobove u ovih 30 god rata !

VL
Avatar Bud Humski
Bud Humski
21:28 08.07.2012.

Zapad se dovija na sve nacine da bi stvorili privid prosperiteta i jake industrije. Stalno bombardiraju nekoga, u ime ovoga, onoga ili necega, i tako odrzavaju svoju vojnu masineriju i industriju koja ih opskrbljuje. Onda, kad sravne sve sa zemljom, daju milijarde pomoci i salju svoje kompanije da ponovno naprave ono sto su porusili, ili instaliraju novi rezim koji im dozvoljava da buse za naftu tamo gdje prije busiti nisu mogli… Vazno je da se nesto radi, a vi samo cekajte na one EU fondove, koji samo cekaju da ih jamite...

VL
EN
EndemskaVrsta
22:49 08.07.2012.

Dakle, nakon što je 'pacifikacija' vojnom silom doživjela brutalan debakl (kao i sovjetska svojedobno), sad se pokušava drugačijom metodom: upumpavanjem milijarda u krake korupcijske hobotnice... ne bi li osigurala dovoljno 'pacifikacije' da se konačno krene po ono što se i pošlo (a što ni Sovjeti nisu uspjeli eksploatirati, jer je tehnološki izuzetno zahtjevo): vađenje lantanida, rijetkih elemenata (zemalja), kojima je Afganistan bogatiji i od Kine!

VL
ST
Startrack
22:56 08.07.2012.

Pa uspostavite negdje liniju fronte u Afganistanu a ne da bjezite ko zecevi gdje god se mi Amerikanci pojavimo. I slazem se neteba pare davat teroristima.

VL
ST
Startrack
22:58 08.07.2012.

U Afganistanu nema nista. Mi Amerikanci smo ih napali jer je odanle krenuo 9/11. Sljedeci put nema kopnenih trupa i placanja istih. Samo bombardiranje i kuci. Nesto kako se Srbiju mlatnulo.

VL
ST
Startrack
22:59 08.07.2012.

Aslts izostavio si da neko u tome mora radit stvarnu materijalnu proizvodnju. Sve sto si ti nabrojao je samo bacanje para.

VL
Avatar Bud Humski
Bud Humski
23:55 08.07.2012.

@Startrack Ameri skoro da i ne proizvode vise nista…, samo stampaju dolare. Njihovi proizvodni pogoni su se preselili u Aziju. Simbol njihove danasnje industrijske "moci" je Detroit, nekad centar svjetske automobilske industrije, danas grad koji polako zarasta u travu i korov. U Evropi, samo jos Njemacka posjeduje solidnu industrijsku bazu, ali i njih ce lesinari ocerupati, jednostavno ce im ubiti volju za radom, jer nitko ne zeli raditi za drugoga. Zato Zapad i jeste u duznickoj krizi, sto im je industrija kolapsovala, drzava ubire daleko manje poreza od onoga sto im treba za financiranje svojih megalomanskih projekata. Ne mogu vise ni znanje prodavati, jer nitko vise ne placa ono sto moze ukrasti… Tako su Kinezi "preko noci" postali industrijska velesila, a Iran nuklearna sila…, napraviti nuklearni bombu ili reaktor danas moze svatko, ili poslati satelit u svemir, napraviti avion, balisticke rakete… Zapad danas samo blefira, jedan dio svijeta mozes blefirati cijelo vrijeme, ili cijeli svijet neko vrijeme, ali ne mozes blefirati cijeli svijet cijelo vrijeme.

VL
Avatar arcanius
arcanius
06:28 09.07.2012.

@Startrack tvoji tekstovi odišu neukošću.... vjerujem da jesi Amerikanac, ali zašto pobogu mozak izgubi?..... ak si se već ''poamerikaniziral'' zakaj si prestal misliti svojom glavom?..... 9/11 nije mogu postići sa dva putnička zrakoplova punih kerozina, čak i da su na svakom sjedalu po jedna bačva od 100 litara..... kao inženjer građevine to govorim, dakle znam o čemu pričam.... a k tome, nema teorije da se dva zrakoplova otmu i da se zabiju u Twinse, te da Ameri ih nisu uočili na vrijeme.... to su oni sami napravili da imaju izgovor ratovati.... ne bi im bilo prvi put, a i sam znaš da prosperitet u Americi jedino rat može ostvariti....

VL
IR
irani
07:16 09.07.2012.

a & A pokazuju kako sumanuta propaganda utjece na razmisljanje naivnih pojedinaca. . Tesko je vjerovati kakve bedastoce su neki prihvatili kao "istinu". . Prilicno zamorno i vrlo razocaravajuce kako ljudi odbijaju misliti svojom glavom i gutaju servirane bajke koje onda pokusavaju "objasniti".

VL
« 1 2 »
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.