Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 180
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
ISTRAGA

Afera Vjetroelektrane: Je li uhićeni tajnik radio po nalogu ministra Ćorića?

Zagreb: Konferencija za medije nakon koalicijskog sastanka
Foto: Luka Stanzl/PIXSELL
1/5
16.02.2022.
u 09:57

Validžić: Sve sam radio po nalogu Ćorića. Ćorić: Na sve ću odgovoriti tijelima RH

Domagoj Validžić, jedan od osumnjičenika u aferi Vjetroelektrane i bivši pomoćnik Ministarstvu zaštite okoliša i energetike kojem je na čelu tada bio ministar Tomislav Ćorić, istražiteljima USKOK-a rekao je kako je sve za što ga se sumnjiči, a sumnjiči ga se da je pogodovao Milenku Bašiću i njegovoj tvrtki C.E.M.P. pri izgradnji vjetroelektrane Krš – Pađene, radio po Ćorićevu nalogu. Tu informaciju u srijedu je objavio Telegram, a Validžić je kao dokaze istražiteljima pokazao i nekoliko e-mailova. Problem je bio u tome što je Ministarstvo izdalo pozitivno mišljenje za vjetropark iako prema sumnjama istražitelja investitori nisu zadovoljili formalne uvjete. Zbog tog poteza Ministarstva tvrtka C.E.M.P. zadržala je status povlaštenog proizvođača struje i mogućnost za milijunsku zaradu.

Uskokov osumnjičenik

– Šefe, u prilogu dostavljam na znanje prijedlog odgovora za projekt VE Krš Pađene te ulazni akt – piše u e-mailu koji je Validžić poslao Ćoriću. Validžić tvrdi da je ministar inzistirao na tome da se to rješenje izda.

Kako bi pojasnio što se dogodilo, Tomislav Ćorić u utorak popodne sazvao je izvanrednu konferenciju.

– Mišljenje odnosno rješenje koje se spominje potvrdio je Upravni sud i Visoki upravni sud. Što se tiče tog predmeta, to rješenje je bilo posljednje rješenje koje je Ministarstvo zaštite okoliša i energetike izdalo, a da je imalo pravne učinke. Ističem kako ga je u listopadu 2019. izradila Uprava za energetiku na čiji rad nikada nisam ni na koji način utjecao. Bio sam i bit ću na raspolaganju tijelima RH u bilo kojem trenutku i odgovorit ću na sva pitanja na koja trebam odgovoriti. S obzirom na to da je ovaj predmet u fazi istrage, na potencijalne objave, iskaze ili eventualne obrambene strategije nemam namjeru i zapravo i ne smijem komentirati – kazao je Ćorić i brzim korakom otišao.

Izignorirao je novinarska pitanja, a o spornim e-mailovima nije progovorio ni riječi. Domagoj Validžić, koji je svog nekadašnjeg šefa uvalio u probleme, tri godine u Ministarstvu zaštite okoliša i energetike bio je jedan od najbližih Ćorićevih suradnika. U to Ministarstvo došao je točno mjesec dana nakon što je Ćorić u ministarskoj fotelji zamijenio Slavena Dobrovića, a imenovan je na mjesto načelnika Sektora za energetiku. Ministar Ćorić kazao je u svojoj kratkoj izjavi da na rad uprave tog sektora ni na koji način nije utjecao, ali prema posljednjim informacijama ispada da baš i nije bilo tako. U svakom slučaju, Validžić je kao “prvi čovjek energetike” unutar Ministarstva bio usko povezan i s poslovima vezanima uz obnovljive izvore energije te direktno involviran u projekt Krš – Pađene, što mu je u kolovozu 2020. osiguralo status Uskokova osumnjičenika.

16.09.2019., Zagreb - Ministarstvo zastite okolisa i energetike, Radnicka cesta 80. Domasoj Validzic, pomocnik ministra za energetiku."nPhoto: Davor Puklavec/PIXSELL
Foto: Davor Puklavec/PIXSELL

Tada je Uskok proširio istragu u aferi Vjetroelektrane na još 17 osoba, među kojima se našla i Ćorićeva desna ruka, a Validžić je praktički odmah nakon što su mu na vrata pokucali istražitelji dao ostavku koju je Tomislav Ćorić i prihvatio uz objašnjenje kako mu je Validžić kazao da se ne smatra krivim, ali da ne želi biti na teret Ministarstvu. Josipu Rimac tim se proširenjem istrage teretilo da je u dogovoru s Milenkom Bašićem angažirala Tomislava Validžića, s kojim je u rodbinskim odnosima, kako bi im on pregledavao dokumentaciju i davao savjete te pogodovao kroz svoj utjecaj u Ministarstvu da se C.E.M.P.-ovim vjetroelektranama osigura što veća otkupna cijena struje. Pritom je, tvrdi Uskok, zajedno s Josipom Rimac pokušavao utjecati i na nadležne u Hrvatskom operatoru tržišta energije (HROTE), ali to im baš i nije pošlo za rukom jer su ih tamo odbili. Rimčeva ga je nakon toga uputila da korištenjem svog utjecaja u Ministarstvu osigura prihvaćanje zahtjeva C.E.M.P.-a, te da im pomogne i oko dobivanja već spomenutog rješenja iako investitori nisu zadovoljavali formalne uvjete.

Investitore mučili rokovi

– Dobio sam poziv iz kabineta ministra da dođem na razgovor. Ministar mi je bio direktno nadređen pa sam i otišao. Investitore su mučili rokovi jer su trebali neke stvari odraditi do kraja godine, ali nisu bili sigurni hoće li to uspjeti napraviti kako bi zadržali status. Zato im je trebalo naše očitovanje. Ministar me pitao tko se točno u Ministarstvu bavi dokumentom koji je trebalo izraditi za investitore. Odgovorio sam mu kako na tome radi Zoran Pačandi, šef Uprave za energetiku koji je imao puno posla tih dana, pa mi je ministar rekao da ga malo oslobodim kako bi mogao požuriti s donošenjem rješenja. Tražio je i da rješenje bude pozitivno – kazao je istražiteljima Validžić koji tvrdi i da je ministar tražio da mu odgovor,  prije nego što ga pošalje investitorima, proslijedi na e-mail kako bi prekontrolirao je li sve u redu.

Video – Ministar Tomislav Ćorić komentirao Inu i Damira Vanđelića

Komentara 13

PR
Pravednik69
10:04 16.02.2022.

Je,je, a ministar Čorić radio je i radi po nalogu svog šefa premijera Plenkovića...jel vam poznata situacija iz doba Sanadera i njegovih posilnih...oni gulili krumpire a on guli robiju...pametan uči na tuđim pogreškama glup na svojima...mi Hrvati nismo naučili ni na svojima...što smo to onda mi?

SA
sargu123
10:12 16.02.2022.

Nadam se da će se i OLAF uplesti u istragu.

RA
radolizem
10:01 16.02.2022.

Ovo je direktni udar na Plenkovića. Naime, jasno je da će i ministar Ćorić morati u državno sakupljalište koruptivnih ministara u Remetincu. Da stvar bude bolja, Valentinu je najbliži suradnik optužio na Valentinovo.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije