Naslovnica Vijesti Hrvatska

Afera Hypo: Bivšem hrvatskom ministru 762.000 eura honorara

Tužiteljstvo do sada podignulo više od 50 optužnica, istražuje se i prodaja Hypo Consultantsa u Hrvatskoj, i to zbog pronevjere i pranja novca. CSI Hypo: Banka je bila u šakama kriminalaca koji su izvukli više od 100 mil. eura
04. lipnja 2010. u 19:30 188 komentara 230 prikaza
haider
Foto: Reuters

Broj optužnica koje su podnesene u nekoliko mjeseci istraživanja afere Hypo popeo se na više od 50, a među onima koji se istražuju navodi se i zasad neimenovani bivši hrvatski ministar vanjskih poslova.

Šef CSI-Hypo Wolfgang Peschorn izjavio je za ORF da je Hypo Alpe-Adria banka svojedobno upala u šake prave kriminalne mreže koja je banku opelješila za više od 100 milijuna eura te da je broj do sada optuženih bitno veći od broja optužnica jer mnoge od njih sadrže imena više optuženika. U međuvremenu je u javnost izišao i revizijski izvještaj PwC-a, međunarodne tvrtke za poslovno savjetovanje koja je istraživala poslove leasinga koruškog Hypa.

Honorar 762.000 eura

Prema izvještaju, članovi uprave Hypo Leasing Holdinga (HLH) Josef Kircher i Albert Modritsch u četiri su oka neopravdano dnevno dogovarali desetke tisuća eura izdataka za savjetovanja, troškove ili putovanja. Ističe se slučaj iz 2007. kada je HLH platio 762.000 eura “honorara za savjetovanje pri nejasnim posredničkim aktivnostima na području bivše Jugoslavije”.

Iznos je navodno završio u tvrtkama u Lihtenštajnu, odnosno u Wyomingu u SAD-u. Ono što je za hrvatsku javnost najzanimljivije jest tvrdnja austrijskog Der Standarda da “postoji sumnja da je riječ o fiktivnim računima u korist bivšeg hrvatskog ministra vanjskih poslova te jednog klijenta Hypa”.

Haider bio zadovoljan

O kojem je točno bivšem hrvatskom ministru vanjskih poslova riječ, zasad nije moguće dobiti službenu potvrdu jer Državno tužiteljstvo u Koruškoj tijekom istrage ne otkriva identitete. Glasnogovornik tužiteljstva Helmut Jamnig potvrdio je Večernjem listu da se u sklopu Hypo afere prodaja Hypo Consultantsa skupini oko hrvatskog Auctora istražuje zbog sumnje da su pritom počinjena kaznena djela pronevjere i pranja novca. Iz zapisnika sa sjednice vlade Koruške, kojim raspolaže Večernji list, proizlazi da je tadašnji guverner Koruške Jörg Haider 27. ožujka 2007. bio jako zadovoljan što je dio Consultantsa prodan za 57 milijuna eura, jer je uknjižena vrijednost bila šest milijuna.

Takav nerazmjer u vrijednosti trebao bi biti hrvatski dio priče o aferi, a austrijski je onaj dio po kojem je tržišna vrijednosti bila višestruko veća, odnosno čak 150 milijuna eura, kao što je u veljači pred austrijskim istražiteljima izjavio bivši član uprave Hypa Wolfgang Kulterer. Večernji list posjeduje i taj zapisnik kao i onaj sa svjedočenjem bivšeg šefa Hypo Kroatien Martina Watschingera koji je također spominjao dva do tri puta manju prodajnu vrijednost od tržišne.

Šef CSI-Hypa Wolfgang Peschorn na

Šef CSI-Hypa Wolfgang Peschorn najavio je u ORF-ovoj emisiji da će prvi međuizvještaj o aferi biti podnesen na ljeto. Rekao je da su gubitke milijardi eura vrijednosti prouzročili kriminal, tadašnji poslovni model te način odobravanja kredita. U Austriji se procjenjuje da će istraga trajati najmanje do kraja godine. O razmjerima štete u koruškoj banci svjedoči i procjena državnog tajnika u ministarstvu financija Reinharda Lopatke da će nacionalizirana banka na noge stati tek 2015. On je inače jedan od sve brojnijih koji traže da se članovima kompromitiranog bivšeg vodstva počnu određivati pritvori.

Provala
OPREZA NIKAD DOSTA
Većina provala u domove ostane nerazriješena, lani je samo u Zagrebu bilo gotovo četiri tisuće provalnih krađa

A1 izdvaja za Vas

 • Avatar neidemdalje
  neidemdalje:

  zaboravio si onog kriminalca žužula

 • -obrisani-:

  Konsult usluge , savjetodavne usluge , su normalna stvar u EU. Svi bivsi politicari u EU bave se ovakvim poslovima. Sve je zakonito ukoliko je ta osoba platila odgovarajuce pristojbe drzavi. Sve ostalo je SUPLJA PRICA, Hrvatska me danas podsjeca ... prikaži još! na bivsu Jugoslaviju, a gdje je jedan dio sudskih procesa bio CISTA POLITICKA FARSA. Bog i Pravi Hrvati

 • 52x700:

  samo je jedan lopov pod imenom slavko linić.