Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 1
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
ANALIZA STRUČNJAKA

AccuWeather objavio veliku ljetnu prognozu za Europu: Nema puno dobrih vijesti za Hrvatsku

Uživanje u babljem ljetu u Brodarici
Foto: Hrvoje Jelavic/PIXSELL
1/3
31.05.2023.
u 23:31

Ovaj svibanj obilježile su jake kiše koje su prouzročile velike poplave na području Hrvatske, ali i BiH, Srbije i Italije. I meteorolog Zoran Vakula kazao je u emisiji Večernjeg TV kako ga ne bi čudilo da na brojnim mjestima u Hrvatskoj bude više oborina, što u svojoj analizi iznose i u AccuWeatheru

Američki prognostičari Accuweathera objavili su detaljnu prognozu ljeta kakvo nas očekuje ove godine, i to uoči klimatskog početka ljeta 1. lipnja. Tako se ove godine očekuje da ''pravo ljeto'' na jugoistoku Europe, koje obuhvaća i Hrvatsku, krene nešto kasnije nego u sjevernom i središnjem dijelu Europe. 

Podsjetimo, ovaj svibanj obilježile su jake kiše koje su prouzročile velike poplave na području Hrvatske, ali i BiH, Srbije i Italije. I sam meteorolog Zoran Vakula kazao je u emisiji Večernjeg TV kako ga ne bi ''čudilo da na brojnim mjestima u Hrvatskoj bude više oborina'', što u svojoj analizi smatra i Accuweather. 

>> VIDEO Ima li kraja kiši? Pitali smo Zorana Vakulu kad će prestati padati, nema puno dobrih vijesti

''Zona od sjeverne Francuske do Balkana u najvećem je riziku od jakog nevremena u smislu grmljavinskih oluja koje mogu proizvesti štetne vjetrove i tuču. Na Balkanu bi krugovi oluje mogli rezultirati značajnim rizikom od bujičnih poplava jer se oborine penju iznad povijesnog prosjeka za ovu sezonu. Međutim, nije sva nada izgubljena, neće se ljetni planovi i praznici potpuno isprati jer se tijekom cijelog ljeta očekuju lijepa razdoblja", smatraju prognostičari.

Češći naleti oborina

''Ljetna prognoza AccuWeathera za Europu ističe zonu od sjeverne Francuske do Njemačke, Poljske i u balkanske zemlje kao najvjerojatniji koridor za suočavanje s češćim naletima oborina, a možda čak i jakim vremenskim uvjetima u usporedbi s ostatkom kontinenta. Oborine bi trebale završiti blizu povijesnog prosjeka za veći dio ove regije, što će biti dobra vijest za usjeve diljem Balkana'', dodaju. Osim toga, dobra je vijest što se ove godine ne očekuje toliko toplinskih valova kao prošlih godina. ''Bit će trenutaka kada će postati vruće, posebice od Pirinejskog poluotoka do južne Francuske i sjeverne Italije, ali ekstremne rekordne vrućine prošlog ljeta vjerojatno se neće ponoviti'', kazao je stručnjak Tyler Roys. 

VEZANI ČLANCI:

Inače, ljeto 2022. bilo je najtoplije zabilježeno na europskom kontinentu, a time je nadmašilo rekord koji je bio postavljen godinu ranije. Rekordi su se nizali i u travnju ove godine, i to u Córdobi u Španjolskoj u kojoj je 27. travnja postavljen rekord za najvišu travanjsku temperaturu ikad zabilježenu u Europi. Ipak, ove godine tijekom ljeta ekstrema bi trebalo biti manje. 

Visoke temperature tijekom noći

''Struja vlage iz Atlantskog oceana trebala bi povećati naoblaku u tim područjima, što će pomoći u održavanju temperature pod kontrolom tijekom dana. Noću, međutim, naoblaka može djelovati poput pokrivača, izolirajući zrak ispod i rezultirajući višim temperaturama od onoga što bi se obično promatralo'', smatraju prognostičari, dodajući kako bi te visoke temperature u večernjim satima mogle biti opasne po zdravlje. ''Velika većina zgrada u Europi napravljena je da zadrži toplinu, pa ako se ta mjesta ne mogu ohladiti jer se temperature u atmosferi ne spuštaju toliko preko noći, imat ćete veći rizik od zdravstvenih problema povezanih s toplinom kako ljeto odmiče'', dodao je prognostičar Roys. 

Veće probleme očekuju područja Skandinavije, Irske i Ujedinjenog Kraljevstva gdje se očekuje vrlo toplo i suho vrijeme, pa se tako pojačava i opasnost od šumskih požara. ''Postoji rizik da Skandinavija doživi ponavljanje 2018. godine kada je uporno toplo i suho vrijeme uzrokovalo izbijanje požara diljem regije. Regija nije stvorena za rješavanje takve vrste vremenskih obrazaca'', kažu prognostičari. 

Komentara 11

DU
Deleted user
02:21 01.06.2023.

Prognoza može biti realna najviše do 4 dana. Sve preko toga je lakrdija.

KI
kiseli
06:17 01.06.2023.

I mene ne bi čudilo da ćemo imati kišno ljeto. Isto tako me ne bi čudilo da ćemo imati sparno i vruće ljeto. No ono što bi me dosta čudilo je to da ćemo imati ljeto u kojem će padati snijeg.

GR
Greben
00:17 01.06.2023.

Ove su nagadjanja! Jer koliko mi je poznato ne postoji racunalo koje moze utvrditi kakvo ce vrijeme biti dulje od 7 - 10 dana. Usto, Acuweather nije vjerodostojan! U vise navrata su bili optuzeni zbog neutemeljenih prognoza.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije