Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 0
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
primijenio indeksnu klauzulu

A1 povećava cijene telekom usluga 8,5 posto, Butković iznenađen: Moram ih pozvati na razgovor

Teleoperateri od 1. srpnja povećavaju cijene nekih svojih usluga
Foto: Patrik Macek/PIXSELL
1/3
25.05.2023.
u 22:51

Ministar Butković: Ne znam što se sada tu događa. Moram pozvati tog jednog teleoperatera na razgovor, da vidimo, nije bila o tome riječ. Mislim da u ovom trenutku to nije dobra odluka

A1 Hrvatska prvi je telekom koji je u ime indeksne klauzule odlučio povisiti cijene svojih usluga. Učinit će to od 1. srpnja, za tarife, pakete i opcije. Nove cijene bit će više 8,5 posto za sve pretplatnike, bilo da se radi o poslovnim ili privatnim korisnicima, a prvi uvećani račun korisnicima će stići u kolovozu.

Hrvatski Telekom i Telemach Hrvatska zasad nisu donijeli odluku o poskupljenju. A za to imaju vremena do kraja godine. Naime, s obzirom na to da su telekomi uveli u svoje opće uvjete poslovanja indeksnu klauzulu, time su dobili mogućnost da jednom godišnje usklade svoje cijene s prosječnom godišnjom inflacijom koju objavljuje Državni zavod za statistiku. DZS je objavio da je lani prosječna inflacija iznosila 10,8 posto.

Tako je telekomima otvoren put za usklađenje cijena maksimalno do postotka inflacije, iako su neki kao gornju granicu postavili 10 posto. Loša je vijest za pretplatnike telekoma, nakon što je usklađenje općih uvjeta obavljeno, da više nitko nema mogućnost zbog novih cijena temeljenih na inflaciji, bez penala raskinuti ugovor. Dobra je vijest da takvo povišenje cijena, temeljeno na inflaciji, telekomi mogu provesti samo jednom godišnje.

VEZANI ČLANCI:

U A1 naglašavaju da se poskupljenje od 8,5 posto "ne primjenjuje na ostale stavke računa koje nisu mjesečna naknada tarifa, paketa i opcija, kao što su potrošnja minuta, poruka ili interneta, ICT usluge, jednokratne naknade i rate za uređaje te navedene naknade ostaju neizmijenjene. Također, korisnici popuste na koje imaju pravo nastavljaju ostvarivati sukladno ugovorenim uvjetima".

Sudeći prema današnjoj reakciji potpredsjednika Vlade i ministra Butkovića, vladajući nisu očekivali da će se telekomi usuditi povisiti cijene. Naime, početkom godine pri uvođenju indeksne klauzule i najavi poskupljenja uzbunili su se najprije ministri Oleg Butković i Davor Filipović, a potom je i premijer Andrej Plenković na siječanjskom aktualnom satu u Saboru izjavio da neće biti poskupljenja. Svi su se pritom pozivali na mjere koje telekomi koriste, a odnose se na cijenu električne energije. Te su mjere produljene te sad vrijede do 30. rujna.

Ipak, Butkovića je očito iznenadilo poskupljenje A1 te je izjavio kako odluka o dizanju cijena telekomunikacijskih usluga nije dobra i najavio razgovor s telekomom A1, koji je zapravo prijavom HAKOM-u i slanjem obavijesti korisnicima poskupljenje proveo sukladno zakonu te nije izgledno da bi moglo biti poništeno. Kako kažu u A1 Hrvatska, na taj korak odlučili su se "zbog nekoliko godina nestabilnih tržišnih uvjeta, velikih izazova u poslovanju i visoke stope inflacije".

VIDEO Plenković: 'Cilj je povećati plaću. Rasteretiti u pravom trenutku na pravi način'

Komentara 4

ZV
Zvuk
06:23 26.05.2023.

Telekomi su uveli SVOJE opce uvjete? Otkad i u kojoj drzavi su to opci uvjeti Telekoma iznad zakona te drzave? Pocesto stvarno i izgledamo i ponasamo se kao slucajna drzava.

Avatar KalebJosua
KalebJosua
00:21 26.05.2023.

Indxna klauzula za austriance je ko dobar dan, neš sasvim normalno!

DU
Deleted user
01:07 26.05.2023.

Tako naš vrli Hakom daje mogućnost telefonima da zbog inflacije dižu cijene. Bravo “hrvatski” HAKOM. Sve više sličite na HNB. Uvodi se nešto od 9.1.2023. a poziva se na podatke iz 2022. Baš krasno. I bilo bi prekrasno da to nisi sročili hrvatski pravni eksperti na štetu hrvatskog svekolikog pučanstva. Čestitke! Naravno, uvijek postoji i žalba. Ali samo ako razumiješ da ju imaš. O tome Hrvatska Agencija ni spomena. Sramota!!!

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije