Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 11
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Podno spomenika Vojina Bakića

A evo što je poručeno sa obljetnice partizanskog proboja na Petrovoj gori

Obljetnica proboja na Petrovoj gori
Foto: SNV
1/3
14.05.2016.
u 17:06

Da je antifašizam trajna vrijednost koja je jednako važna danas kao što je bila i nekada, upozorio je Zoran Pusić, predsjednik Antifašističke lige RH.

Podno spomenika Vojina Bakića na Petrovoj gori danas je obilježena godišnjica partizanskog proboja na Biljegu. Kako su podsjetili Mile Knežević, posljednji preživjeli učesnik proboja, i Vladimir Đurić, svjedok događaja, riječ je o jednoj od značajnijih antifašističkih akcija koja je na današnji dan prije 74. godine donijela spas i utočište desecima hiljada progonjenih Srba i partizana. Svečanosti se ni ove godine nisu odazvali predstavnici državnog vrha, od kojih je dobar dio u to vrijeme bio na Bleiburgu. 

Na, kako ga je nazvao, katastrofalan odnos vladajućih prema antifašizmu, ukazao je Franjo Habulin, predsjednik Saveza antifašističkih boraca i antifašista Republike Hrvatske (SABA RH). Habulin je pred okupljanima naglasio da je u Hrvatskoj na snazi povijesni revizionizam. 

- Danas se pokušava izjednačiti ustaše i partizane, a to je za nas neprihvatljivo. Ustaše su bili pripadnici fašističkog režima koji u svom programu ima rasne zakone i podrazumijeva progone i ubojstva. S druge strane, antifašizam je civilizacijska vrijednost koja se zalaže za mir i toleranciju. Hrvatska je postala članicom Evropske unije, a ta zajednica je izraz želje da vlada mir. On se ne može izgraditi na obnavljanju fašizma kao ni na lažima o prošlosti – istaknuo je predsjednik SABA-e i dodao da Hrvatska može bolje pod uvjetom da se oslobodi onih koji uporno ponavljaju laži o prošlosti. 

Da je antifašizam trajna vrijednost koja je jednako važna danas kao što je bila i nekada, upozorio je i Zoran Pusić, predsjednik Antifašističke lige RH.

- Često čujemo da budućnost treba graditi na pomirbi djece ustaša i partizana. Nedavno je to rekla i predsjednica, mislivši da citira predsjednika Tuđmana, a riječ je o originalnom citatu Maksa Luburića. Nitko nema problema s time da se pomire ljudi, ali je nedopustiva pomirba ideologija koje su stajale iza ustaškog pokreta s jedne strane i partizanskog pokreta s druge. Te dvije ideologije ne mogu pomiriti kao što to ne mogu razbojnici i pošteni i moralni ljudi. Često čujemo da se Hrvatska treba okrenuti budućnosti bez raspravljanja o prošlosti. Međutim, budućim generacijama ne smijemo ostaviti nikakve dvojbe o vrijednostima na kojima trebamo nastaviti graditi Hrvatsku, a one su imanentne antifašizmu – kazao je Pusić.

U ime organizatora, Srpskog narodnog vijeća, SABA-e RH i općina Krnjak, Gvozd, Vojnić i Topusko, podno Petrovca se obratio i Milorad Pupovac. Predsjednik SNV-a je okupljanima čestitao nedavni Dan pobjede, odnosno Dan Evrope, koji je u Hrvatskoj obilježio samo Savez antifašističkih boraca.

- Neka nas čuju i oni koji nisu došli na obilježavanje toga dana, ali jesu otišli tamo gdje je poražena jedna od fašističkih vojski. U posljednje vrijeme se u našem javnom prostoru mnogo govori o antifašizmu, ali se malo toga kaže. Jedan govori da je antifašizam floskula pa ga opravdavaju da je to rekao prije nego je postao ministar. Neka dođe ovdje i pita posljednjeg preživjelog učesnika proboja da mu kaže što je za njega značio antifašizam prije 74 godine. A značio je život, slobodu i bratstvo sa onima koji druge nisu ostavili same neovisno o njihovoj nacionalnosti. Mogu li se oni koji govore da je antifašizam bio floskula pohvaliti idejom slobode i bratstva? Bojim se da ne mogu – rekao je Pupovac.

- Drugi kaže da antifašizam koji njeguju Savez antifašističkih boraca i Antifašistička liga nije evropski. Tko je od 1941. do 1945 dijelio antifašizam na evropski i neevropski, na liberalni i neliberalni? Zar talijanski, španjolski, austrijski, francuski kao i jugoslavenski, među kojima pogotovo borci iz Hrvatske, nisu bili jedni te isti? Oni koji danas žele kazati da postoji antifašizam samo jedne političke boje, a pri tome sebe smatraju kritičarima totalitarizma varaju se. Da antifašizam nije bio pluralan i obuhvaćao sve ljude i različite politike, nikada ne bi pobijedio. Antifašizam je bio i ostao pluralan, za preživjele borce, kao i za nas – istaknuo je predsjednik SNV-a i dodao da se danas pored skupa na Petrovoj gori održava još jedan, aludirajući na komemoraciju na Bleiburgu.

- Ovo nije jedini skup koji se održava danas. Jedina razlika je u tome što država nije s nama danas. Predstavnici države su na drugom mjestu i to ne u svojoj zemlji, nego u tuđoj. Ne sa onima koji su branili ovu sa zemlju, nego s onima koji su počinili zločine i pobjegli iz nje. Svi nedužni ljudi, bili vojnici ili civili, koji su nakon Drugog svjetskog rata proganjani i ubijani, zaslužuju da pognemo glavu pred njima. Uvijek ćemo položiti cvijet na mjesto gdje se obilježava njihova patnja i stradanje, ali cvijet nećemo staviti pred znamenje ideologije i države koja ih je povela za ruku i napunila im glave mržnjom da bi činili zločin – rekao je Pupovac i zatim podsjetio na nedavno privođenje Jovana Grkinića u Splitu, kojeg je policija zbog ispisivanja parole SF-SN (Smrt fašizmu, sloboda narodu) ispitivala i omalovažavala, a prijeti mu i prekršajna prijava. 

- Ja pitam, a posebno onu koja kaže da je Hrvatska utemeljena na antifašizmu, što je sa onim hiljadama kukastih križeva i uhatih u koji su ispisani po ulicama svih naših gradova? To je njihovo razumijevanje antifašizma – zaključio je predsjednik SNV-a, koji je okupljene, u znak solidarnosti sa splitskim aktivistom, pozdravio sa "Smrt fašizmu, sloboda narodu".

Komentara 312

DE
Demokracija
17:26 14.05.2016.

Srbi su teroristi koji su u zadnjih 100 godina započeli 5-6 ratova. Započeli su 1. svjetski rat, zatim rat protiv Slovenije, protiv Hrvatske, protiv BiH, protiv Kosova a ratovali su i protiv NATO snaga. Sve u svemu genocidna nacija.

Avatar katarina_26
katarina_26
17:31 14.05.2016.

Nema veće zločinačke tvorevine od tzv Republike Srpske. Neka veliki "antifašista" Pupovac ode u Prijedor i neka drži ovakve govorancije.

Avatar onaj koji uskoro dolazi
onaj koji uskoro dolazi
17:22 14.05.2016.

ovi kvazi pijani proleteri prolupali..ahahahahah Alles klar. ste vi antifasisti onda morate platit odstetu za bleiburg...heheheh

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije