Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 75
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
DOBRA VIJEST

Vlada snižava sve pristojbe od 30 do 80 posto: Jeftinije ćemo plaćati osobne dokumente

putovnice
Foto: Davor Višnjić/PIXSELL
1/5
25.01.2017.
u 23:31

Jedan od glavnih ekonomskih ciljeva ove Vlade je smanjivanje javnog duga...

Vlada će na sutrašnjoj sjednici donijeti novu uredbu o tarifi upravnih pristojbi, a kako neslužbeno doznajemo, sve će se pristojbe smanjiti od 30 do čak 80 posto.

Koliko se smanjenje očekuje po kojoj pristojbi za sada ne žele otkriti, no kažu kako je riječ o prvom koraku ka ostvarenju plana koji je nedavno najavila potpredsjednica Vlade Martina Dalić, a koji bi kroz niz mjera u različitim resorima trebao poboljšati administrativno i regulatorno okruženje, odnosno smanjiti prepreke poslovanju u Hrvatskoj.

Uz gospodarstvenike, niže upravne pristojbe obradovat će i druge građane jer se smanjuju i takse za izdavanje različitih osobnih dokumenata, primjerice putovnice za koju se sada plaća pristojba od 70 kuna.

Na dnevnom redu je i prijedlog Stategije upravljanja javnim dugom koja, kako se neslužbeno može čuti, predviđa smanjenje udjela javnog duga u BDP-u na 81 posto do kraja ove i 79,4 posto iduće godine.

Vlada bi se trebala očitovati i o prijedlogu razriješenja ministra obrazovanja, znanosti i sporta Pave Barišića koji su u proceduru uputili zastupnici SDP-a, HNS-a i HSU-a. Oporba tvrdi kako su analize pokazale da je plagiranje uobičajen način rada ministra te da je Barišić mijenjao teksove svojih radova kako bi prikrio tu činjenicu.

Pod optužbama za plagiranje Barišić se našao od samog imenovanja na ministarsku dužnost. Optuživalo ga se da je u svom radu preuzeo dijelove teksta američkog filozofa Stephena Schlesingera te da ga pritom nije citirao, a takav je zaključak potvrdio i Odbor za etiku u znanosti u krnjem sastavu.

Akademska zajednica ostala je podijeljena oko Barišićeva slučaja, no premijer Plenković čvrsto je stao u obranu svog ministra.

Priče o plagiranju odbio je kao prenapuhane i poručio kako Barišić uživa njegovo puno povjerenje pa je za očekivati da će na tom tragu biti i odgovor Vlade oporbi. Na samom početku sjednice Plenković bi trebao podnijeti izvješće o prvih 100 dana rada Vlade.

>> Odbor za europske poslove podržao Vladu u planu da ne mijenja Zakon o privatizaciji Ine

Komentara 21

DU
Deleted user
06:53 26.01.2017.

Ako želite smanjiti javni dug ukinute onih 80 agencija koje su osnovane samo da bi se zapošljavali stranački podobnici. Ako vlada to ne učini javni dug će prerasti BDP jer dosada smo samo kamate otplaćivali a ne dug koji i dalje raste jer glavnica duga se ne otplaćuje. Na kraju taj vaš ekonomski plan koji ste si postavili je šupalj kao trula kanta pa bi bilo dobro da si zaposlite nekog neovisnoga ekonomista da vas savjetuje to jest ako želite bar pokazati da vam je kao domoljubima stalo do Hrvatske za koju su neki ginuli da bi vi glumili da nešto radite.

DU
Deleted user
06:44 26.01.2017.

Prasina u oci. Ako hoce stvarno da pomognu narodu, neka snize cijenu goriva, autocesta i osnovnih ziveznih namirnica. Putovnica ti vise ne treba za putovanje po Evropi. U francuskoj naprimjer kad kupis vozllo, daju ti saobracajnu koja vazi za citavav zivot, cak da ga imas sto godina. Ovdije te tjeraju da je produzavas svake godine, i da placas, zasto??? Isto sa vozackom, ona vazi za citav zivot nema produzavanja, samo se sa kamione produzava svakih pet godina.

LJ
Little John
09:00 26.01.2017.

Svako pojeftinjenje je za pohvalu. Treba ukinuti i biljege. Ta izmišljotina postoji samo u Hrvatskoj.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije