Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 195
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
DO 1. VELJAČE?

Vlada tvrdi: Rok za žalbu na odluku arbitraže protiv MOL-a nije istekao

Predsjednik Vlade Andrej Plenković
Foto: Patrik Macek/PIXSELL
1/2
24.01.2017.
u 07:00

U Vladi tumače da se u rok od 30 dana, koji je počeo teći 24. prosinca, ne ubrajaju vikendi i neradni dani pa se žalba može podnijeti do 1. veljače

Tumačenje po kojem je rok za predaju najavljene žalbe na odluku arbitraže koju je Hrvatska vodila protiv MOL-a pred UN-ovom komisijom u Ženevi istekao jučer, opovrgnuli su iz Vlade. Tvrde da rok traje do 1. veljače. Na čemu temelje takav zaključak, u Vladi ne žele otkriti, a pozivaju se na tajnost postupka utvrđenu arbitražnim sporazumom.

– Hrvatska poduzima sve raspoložive mogućnosti s ciljem zaštite nacionalnih interesa. S obzirom na činjenicu da je arbitražni postupak tajan, uključujući sve podneske, odluke, korespondenciju i dokaze, ta odredba o čuvanju tajnosti vrijedi i nakon okončanja arbitražnog postupka. Ono što možemo kazati je da rok za podnošenje tužbe za poništaj pravorijeka još uvijek traje (1. veljače 2017. godine) te će je ovlašteni zastupnici pravodobno podnijeti – odgovorili su nam iz Vlade.

Žalbu na arbitražni pravorijek Vlada je najavila nakon što je MOL objavio priopćenje s dijelom odluke. Vlada tumači da je riječ o tajnom postupku te da je MOL objavom dijela pravorijeka prekršio odredbu o tajnosti, a time i sami arbitražni ugovor. Žalba bi trebala biti podnesena pred Saveznim sudom Švicarske, a Večernji list prenio je tumačenje izvora upućenih u proceduru da je rok za takvu tužbu prema mjerodavnom švicarskom međunarodnom privatnom pravu 30 dana od dana dostave pravorijeka.

S obzirom na to da je premijer Plenković odluku objavio 24. prosinca, 30 dana isteklo bi jučer. U Vladi, međutim, neslužbeno tumače da se u taj rok ne ubrajaju vikendi i neradni dani pa se žalba može podnijeti do početka veljače. Izvori iz Banskih dvora prepričavaju i kako je Večernjakov tekst izazvao pomutnju u Vladi, u kojoj, izgleda, nisu vodili računa o rokovima. Iz HDZ-ova dijela Vlade može se pak čuti da su nezadovoljni načinom na koji su pitanju žalbe pristupila ministarstva pravosuđa te zaštite okoliša i energetike. Podsjećaju da je energetika isključena iz Ministarstva gospodarstva i pripojena okolišu na inzistiranje Mosta, a da je jedan od razloga bio upravo želja te stranke da kontrolira priču vezanu za arbitraže s MOL-om.

>> 'Tražimo da opozicija bude uključena u pregovore s MOL-om'

Ključne riječi

Komentara 7

DU
Deleted user
08:30 24.01.2017.

Državni uhljebi imaju toliko puno posla da nisu stigli na vrijeme napisat žalbu.

AA
Aartur
07:59 24.01.2017.

Partija je naučena na "fleksibilno pravosuđe". U Švicarskoj ih međutim čeka iznenađenje.

Avatar Zvjerinjak1
Zvjerinjak1
07:23 24.01.2017.

Nevjerojatna je ležernost kojom Vlada peistupa ovom problemu. A što ako žalbeni sud ubraja vikende u rokove? Tko će onda biti kriv? Neki nižerazredni dužnosnik ili možda opet jugonostalgičari i oni koji sabotiraju Hrvatsku u njenoj sjajnoj budućnosti.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije