Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 174
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Pogled u budućnost

2068. sraz čovjeka i umjetne inteligencije - Davor Ivanković

Davor Ivanković
Foto: Privatni album
1/2
07.10.2018.
u 11:02

Multimedijski projekt Večernjeg lista, vodećih dnevnih novina, otvara raspravu o budućnosti. Vrhunski znanstvenici otkrivaju kako će svijet i Hrvatska izgledati za 50 godina

Dosadašnje znanstveno utemeljene činjenice i razvoj tehnologije u svim aspektima našeg života temelji su za dugoročno planiranje futurologije - smjera u kojem će se u budućnosti razvijati znanost, medicina, školstvo, religija, političke stranke, vojska, načini komunikacije, ali i čovjek - u svom poimanju društva, odnosa i seksologije.

Što nas čeka u svijetu, ali i Hrvatskoj za točno 50 godina pitanje je na koje će odgovore ponuditi upravo Večernjak u svom novom multimedijalnom projektu pod nazivom “2068. - pogled u budućnost Hrvatske i svijeta!”

Znanstvena hrabrost temeljna je nit vodilja deset vrhunskih i svjetski priznatih autora koji će tijekom listopada, studenog i prosinca u Večernjem listu objaviti eseje pokušavajući u različitim područjima predvidjeti buduće trendove i razvoj.

Riječ je o stručnjacima iz različitih područja koji su se odvažili sudjelovati u svjetskom trendu - futurologiji!
Donosimo vam njihove životopise, ali i ključne teme njihovog viđenja svijeta i Hrvatske za točno 50 godina!

Davor Ivanković, jedan od osnivača znamenite stojedinice

Rođen 1962. u Zagrebu, studirao politologiju, a već na početku studija okušao se u novinarstvu, prvo u Studentskom listu, da bi se 1984. priključio ekipi koja je pripremala osnivanje (znamenitog )Radija 101. 1985. bio je urednik redakcije Društvo na Stojedinici, a nakon toga je uređivao emisiju Krezubi trozubac. Paralelno je počeo raditi i u Večernjem listu, gdje je stalno zaposlen u prosincu 1986. Krajem 1980-ih intenzivno se bavi procesima koji dovode do raspada Jugoslavije, izvještava s Kosova, prati mitinge Slobodana Miloševića...

Foto: Privatni album/MailOnline

U Hrvatskoj se 1989. razvija tzv. alternativa, koju Ivanković prati od vremena prije legaliziranja višestranačja. Početkom oružanih sukoba postaje ratni reporter, najviše boravi na području Osijeka i Vukovara, a 1992. odlazi u HV, gdje je bio u protuzrakoplovnoj postrojbi. Vraća se u novinarske vode, postaje šef dopisništva Slobodne Dalmacije u Zagrebu, potom i pomoćnik glavnog urednika. Bio je i zamjenik glavnog urednika tjednika Globus, a 2005. vraća se u Večernji list. Bio je i haaški izvjestitelj sa suđenja hrvatskim generalima. Sektorski prati Ured predsjednice RH, MORH i HV.

Hoće li roboti ubojice sami donositi odluke?

Ono što sa sigurnošću možemo pretpostaviti jest da će i u svijetu sutrašnjice postojati i oružje i ratovi.

Od postanka u ljudskoj je prirodi da stvara i izmišlja oružja i da neprestano ratuje. Gotovo da nema civilizacije i kulture u kojoj se ljudska priroda nije potvrdila i na taj način. Oružje će se izgledno nastaviti razvijati i zbog toga što je proizvodnja oružja jedna od financijski najisplativijih industrija, ali i glavni tehnološki pokretač. Što se razvoja novih tehnologija tiče, već sada možemo pretpostaviti da će se oružja razvijati tempom geometrijske progresije.

No veći broj znanstvenika tvrdi da će se kao ograničavajući čimbenik u toj utrci pokazati čovjek. Čovjek, prema njima, u jednom trenutku više neće moći pratiti ni nadzirati razvoj, primjerice umjetne inteligencije u vojnim sustavima. Ovo mišljenje rezultiralo je pak otporom drugih znanstvenika kojima su te tvrdnje znanstvena fantastika.

Prvi misle da će roboti ubojice moći samostalno donositi odluke u borbi, pogrešno zaključujući da to već sada dronovi čine. Realniji pak upozoravaju da je tek riječ o automatima, da to nisu “Terminatori” jer nemaju kognitivnih funkcija. Kognitivna inteligencija ljudskog mozga razvijala se desetke milijuna godina te će stoga uvijek biti ispred umjetne inteligencije.

 

 

 

Komentara 2

AA
AAAAAA
12:40 07.10.2018.

ja sam objavil komentar, ali ste ga zbrisali! Nabite si u pozadinu vaš poziv za komentiranje fašisti!

CV
CENZURIRANO_VL
12:43 07.10.2018.

A nasli ste strucnjaka iz KOSa da priča Kako će Hrvatska izgledati za 50 g. btw. ove "novosti" sta ste naveli testiraju se vec danas...

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije