Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 85
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
I SPLIT SE PRIDRUŽIO Nakon zagrebačkih, zadarskih i osječkih, i splitski studenti traže besplatno školovanje

20-ak studenata na prosvjedu Studentskog zbora Sveučilišta Split

23.04.2009.
u 10:42

Samo 20-ak studenata okupilo se na mirnom prosvjedu kojeg je u znak potpore kolegama u traženju ukidanja školarine organizirao Studentski zbor Splitskog sveučilišta i udruga Studenti za studente. Traže smanjenje školarina iduće akademske godine za 50 posto, jasno izražavanje dugoročnog cilja potpunog ukidanja školarina, te njihovo potpuno ukidanje u roku od pet godina.

Petar Razović, predsjednik studentskog zbora Splitskog sveučilišta neodaziv kolega prosvjedu opravdao je kišom. Potporu im je došao pružiti i rektor, prof. Ivan Pavić.

Studenti okupljeni u Nezavisnu studentsku inicijativu jutros oko 8.40 sati blokirali su zgradu Filozofskog fakulteta u Splitu u Radovanovoj ulici. S obzirom da Filozofski fakultet djeluje na čak sedam lokacija, njih pedesetak koji su okupirali zgradu nada se kako će im se tijekom dana pridružiti i ostali studenti.

Uz zvižduke i transparent koji su objesili na vrata "Znanje nije roba" skandiraju tražeći besplatno školstvo. Pred studente je izašao dekan Filozofskog fakulteta profesor Josip Milat, koji je rekao da podržava studente u njihovim nastojanjima da se izbore za besplatno školstvo, međutim neće biti uz njih ako njihova akcija preraste u nasilje.

Milat je najavio sjednicu fakultetskog vijeća, a u Radovanovu je upravo stigao i rektor Splitskog sveučilišta, dr. Ivan Pavić.
'Okupatori' su izdali i proglas naglašavajući kako se zalažu za besplatno obrazovanje.

Zadar i Osijek se pridružili Zagrebu
Bunt studenata proširio se na fakultete svih hrvatskih sveučilišta. Nakon riječkog i zagrebačkog, Filozofski fakultet u utorak su blokirali i Zadrani. Od danas vlast je i u rukama prosvjednika Filozofskog fakulteta u Osijeku. Pisma podrške prosvjednicima poslalo je pet udruga s Hrvatskih studija te jedna sa zagrebačkog Pravnog fakutleta.

Zaustavljanje nastave, pa čak i blokadu rektorata, planiraju i studenti Sveučilišta Jurja Dobrile u Puli, najvjerojatnije 4. svibnja. A uz besplatno školstvo, traže i izgradnju studentskog doma i menze te standardizaciju bolonjskog sustava na nacionalnoj razini.

Uz višesatno prepucavanje, danas su i studenti zagrebačkog Fakulteta političkih znanosti izglasovali potpunu blokadu, upozorivši i na lošu provedbu Bolonje te neadekvatan unajmljeni prostor u kojem studiraju.

Lakše do prostora
Uprava fakulteta podržala je studente u nadi da će lakše doći do željenog vojnog prostora u Zvonimirovoj ulici, što je svojedobno podržao i predsjednik Mesić. Protiv blokade bili su predstavnici Studentskog zbora, uglavnom članovi HDZ-ove mladeži. Splitski studenti također su razjedinjeni. Zbog toga će danas imati čak dva studentska prosvjeda.

Nezavisna studentska inicijativa, splitski ogranak, najavila je blokadu fakulteta od 8.30 ujutro, a Studentski zbor i udruga “Studenti za studente” uz potporu rektora prosvjeduju pred zgradom Fakulteta elektrotehnike.

I dok se studentska revolucija širi, ministar Dragan Primorac danas je na tiskovnoj konferenciji pozvao Damira Borasa, prodekana Filozofskog fakulteta u Zagrebu, na kojem se sve i “zakuhalo”, da vrati novac od školarina studentima kada su već bili licemjerni, kaže Primorac, i podržali ih u blokadi.

– Školarine nisu dio državnog proračuna niti ih država ubire, nego fakulteti – rekao je Primorac koji je val prosvjeda iskoristio i za predstavljanje Zakona o sveučilištu.

Brzo se predomislio
Prema tom zakonu, “rak-rani većine dekana”, ni jedan fakultet više ne bi mogao funkcionirati kao poduzeće, već bi kasa bila na sveučilištu, uz veće ovlasti rektora. Ljutiti ministar najavio je uvođenje tog zakona po hitnom postupku.

– I ja se zalažem za besplatan sustav od vrtića do doktorata, ali za one koji to zasluže – rekao je Primorac, naglasivši da se ova situacija mogla izbjeći da je Filozofski, poput većine zagrebačkih fakulteta, uveo linearni sustav plaćanja školarina. Ni pola sata nakon izjave ministra Primorca oglasio se i prodekan Boras.

Studenti FF-a: Podržavamo zahtjeve sindikata javnih službi


Fakultetsko vijeće podržalo zahtjeve studenata


Zagrebačkim studentima pridružili se i zadarski kolege (VIDEO)

– Ministarstvo je u pravu kada kaže da školarine određuje sveučilište. Ministar je mnogo napravio dosad i suprotstavljati Ministarstvo i sveučilište nije dobro – rekao je Boras. Isti čovjek dan prije podupro je sve zahtjeve svojih studenata, pa čak i blokadu.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije