Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 14
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
veliki potezi

11 ključnih promjena u zdravstvu: Sestre će reanimirati, participacija do 4000 kuna

Medicinska sestra
Foto: Sanjin Strukic/Pixsell
1/2
07.01.2019.
u 12:30

U ožujku počinje edukacija medicinskih sestara za hitne timove 2. Moći će obavljati reanimaciju i hitne intervencije. Čeka se i prvo hrvatsko zakonsko uređenje prava na pobačaj

Godine 2019. na snagu je stupio izmijenjeni Zakon o zdravstvenoj zaštiti kojim je u primarnu zdravstvenu zaštitu uveden institut ordinacija u primarnoj zdravstvenoj zaštiti te prestaju vrijediti dosadašnje koncesije. Prvotni plan da svi liječnici primarne (obiteljski, ginekolozi, pedijatri, itd.) dobiju mogućnost otići "u privatnike" zakon je, podsjetimo, preinačio te ih i dalje 25 posto mora ostati pod kapom Domova zdravlja.

No, ipak još pet posto koji su sada zaposlenici domova zdravlja može otvoriti svoju ordinaciju. Jedna je to od izmjena u zdravstvenom sustavu za koji je za ovu godinu najavljena realizacija niza planova i projekata. Onaj kapitalni, gradnja Nacionalne dječje bolnice u Blatu započinje u ovoj godini, potvrdio je ministar zdravstva, prof. dr. sc. Milan Kujundžić. Donijet će se i Zakon o obveznom zdravstvenom osiguranju. Treba donijeti i prvi hrvatski takozvani zakon o pobačaju, no to evidentno neće biti u ustavnom roku do 21. veljače. 

Nova Klaićeva

Gradnja Nacionalne dječje bolnice u zagrebačkom Blatu ključni je projekt za koji se, prema riječima ministra zdravstva, neće čekati novac iz fondova EU, za čiju je aplikaciju izrađena dokumentacija.

– Priprema se državno jamstvo za osiguranje sredstava za početak gradnje. Bolesna djeca nemaju vremena čekati i prijeko je potrebno početi gradnju Nacionalne dječje bolnice – komentirao je Kujundžić.

Zakon o zdravstvenom osiguranju

U prvoj polovici godine treba biti donesen novi Zakon o obveznom zdravstvenom osiguranju zbog kojeg je lani formirana radna skupina, a čiji je prvi i aktualni prijedlog delimitiranje ili povećanje maksimalnog iznosa participacije za osiguranike bez dopunskog zdravstvenog osiguranja. Konkretno, prijedlog je povećanje maksimalne participacije s dvije na četiri tisuće kuna ili uvođenje plaćanja od 10 posto vrijednosti. 

Promjene u hitnoj pomoći

Objedinjeni hitni bolnički prijami spojit će se sa županijskim, gradskim hitnim službama tako da će te lokalne hitne službe fizički dobiti prostor u bolničkim hitnim odjelima i biti prva stanica za pacijente koje će potom ili proslijediti bolničkim kolegama ili procijeniti da ih mogu sami sanirati. Cilj je smanjenje pritiska na bolničke hitne službe. Plan je da se, kako objašnjava ministar zdravstva, u istoj čekaonici nalazi i, nazovimo tako, lokalna hitna i bolnička hitna. To ne znači da postojeće izvanbolničke hitne više neće biti gdje jesu nego da će se u bolničkim hitnim odjelima otvoriti njihova "filijala". U slučaju kakve prometne nesreće, osim gradske hitne, na teren, ako je potrebno, izaći će i liječnici iz najbliže bolnice.

Sestre će reanimirati

Medicinske sestre sa završenim trogodišnjim i petogodišnjim studijem sestrinstva u ožujku započinju s edukacijom, specijalizacijom za hitne timove 2, kako bi mogle obavljati reanimaciju i hitne intervencije.

Plan borbe protiv raka

Prvi hrvatski Nacionalni plan protiv raka koji donosi točne smjernice dijagnostike i liječenja karcinoma, konkretne potrebe u smislu opreme, uvodi multidisciplinarne timove kao ključne u procesu liječenja oboljelih od raka, bit će prihvaćen u prvoj polovici godine. 

Galerija: Brižna mama Marica posjetila Janicu u bolnici

Medicinska sestra
1/9

Novi preventivni programi

S ovom godinom kreću i dva nova nacionalna preventivna programa – za rak pluća i rak prostate. Preventivni CT pregled za rano otkrivanje raka pluća započet će do travnja, dok će screening za rak prostate početi na ljeto.

Prvi "zakon o abortusu"

Na osnovi ustavne odluke, do 21. veljače trebalo bi biti doneseno prvo hrvatsko zakonsko uređenje prava na pobačaj. No, Zakon neće biti donesen do tog roka, a čini se ni u ovoj godini.

Helikopterska hitna pomoć

Povjerenstvo sastavljeno od članova MORH-a, MUP-a, Ministarstva prometa i Ministarstva zdravstva priprema natječaj za nabavu helikoptera za hitnu pomoć. Kako će helikopterska hitna pomoć izgledati u praksi, nije do kraja poznato. Dosad se baratalo informacijama kako će biti uvedene tri fiksne baze i četiri povremene. Za kupnju helikoptera alocirano je 35 milijuna eura iz fondova EU.

Izmjene cijena lijekova

Posljednje niveliranje cijena lijekova "propalo" je nakon reakcije oboljelih od dijabetesa jer je slijedilo uvođenje doplate za pojedine inzuline. No, tim niveliranjem obuhvaćen je i niz drugih lijekova čija promjena cijena slijedi u ovoj godini kada će neki ostati, a neki zasigurno "prijeći" na B listu, odnosno za koje će se plaćati doplata.

Četkice za zube po vrtićima

Edukacija djece u vrtićima o oralnoj higijeni i dijeljenje četkica te pasti za zube projekt je koji bi također uskoro trebao početi. 

Slabovidnost u djece

Preventivni pregled i rano otkrivanje slabovidnosti u četverogodišnjaka nacionalni je program koji se ove godine nastavlja izmijenjen. Roditelji će poziv i termin za preventivni pregled djeteta dobivati na kućnu adresu i za njega više nije potrebna uputnica ni naručivanje.

>> Pogledajte potresno svjedočanstvo Mostove zastupnice o stanju u hrvatskim bolnicama

Komentara 31

AF
afera
13:02 07.01.2019.

pozdravljam programe prevencije, kojih treba biti što više, a djecu educirati o važnosti zdravlja od najranije dobi

MA
marijaherc
13:06 07.01.2019.

nažalost u hrvatskoj dosta ljudi boli briga za svoje zdravlje dok ne postanu bolesni i onda frka i panika na sve strane, ne valjaju doktori, ne valja sustav... sustav nije savrsen, ali imamo stvarno kvalitetan tim doktora u hrvatskoj koje bi brojni stranci poželjeli.. treba se okrenuti što više programima prevencije i ranog otkrivanja bolesti, i zaista se i odazvati na preglede

Avatar dpejakovic
dpejakovic
13:26 07.01.2019.

Naravno da se neće čekati EU za gradnju dječje bolnice jer kako bi onda ovaj lažni branitelj-ministar mogao muljati?

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije