Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Vijesti Svijet

10 zapovijedi migrantima: 'Azilanti, pokažite zahvalnost ovoj državi'

Ministar savezne države najavio dokument kojeg će se morati držati tražitelji azila
14. svibnja 2019. u 21:39 11 komentara 1675 prikaza
Migranti
Foto: Reuters
Pogledajte galeriju 1/2

Migranti koji će budu prolaziti kroz Donju Austriju, saveznu državu koja okružuje glavni grad Beč, morat će potpisati da će poštovati dokument “Deset zapovijedi za migraciju”.

Austrijska granica IMIGRANTSKA POLITIKA Azilanti će morati potpisati 'Deset zapovijedi za useljenike' u Austriji

Taj popis zahtjeva koji se očekuju od migranata donio je ministar za azil te savezne države Gottfried Waldhäusl iz desničarske i antiimigrantske Slobodarske stranke Austrije (FPÖ). Riječ je o novom pristupu desnih stranaka ovom problemu u Austriji, zbog kojeg je populistima porasla popularnosti jer, kako to vide oni koji ih podržavaju, imaju tvrd stav prema migracijama.

“Ništa ti nije novo”

U dokumentu, uočljivo sakralnog imena, od migranata će se, među ostalim, tražiti da nauče njemački, poštuju zakone Austrije, usvoje “austrijske vrijednosti” i podižu djecu u skladu s njima, rješavaju konflikte bez nasilja, poštuju religijske slobode, sprečavaju nepotrebnu patnje životinja te, najkontroverznije, “pokažu zahvalnost Austriji”.

Osim toga, ti će katalozi zahtjeva biti podijeljeni onima koji pohađaju tečajeve za integraciju, koji se održavaju na 15 različitih jezika. Migranti će morati potpisati da će se držati onih pravila ponašanja, koja će im se prezentirati kao prihvatljiva u austrijskom društvu.

Merkel i Kurza Udar na prosječnog Nijemca Nakon Kurzovih mjera Austrija će Hrvatima postati još zanimljivija

– Čim netko bude zatražio azil kod nas, osim uobičajenih administrativnih dokumenata, dobit će i “Deset zapovijedi za imigraciju”. Nakon toga će pohađati tečajeve, a cijeli će proces početi uskoro – rekao je ministar u vladi Donje Austrije Waldhäusl.

– Neće biti sankcija za one koji se ne budu držali ovog kataloga. Zapovijedi su zamišljene da budu pozitivne i najnormalniji su rezultat zdravog razuma – rekao je Waldhäusl u Sankt Pöltenu opravdajući se pred novinarima.

On je i inače poznat kao političar s tvrdim stavovima prema migracijama te ne začuđuje njegovo članstvo u FPÖ-u, populističkoj stranci koja je na vlasti i na saveznoj razini, i to s desnocentrističkom Austrijskom narodnom strankom (ÖVP), čiji je predsjednik Sebastian Kurz i premijer zemlje zvijezda europske konzervativne scene te ga poštuju i centristi i populisti.

Mala Gorica: Nekadašnje prognaničko naselje gdje bi trebao biti Centar za azilante FOND ZA AZIL MUP odustao od izgradnje prihvatilišta za tražitelje azila, 4 milijuna eura uložit će drugdje

Kurzova se stranka protivi planu Waldhäusla te smatra da je riječ o “marketinškom triku”.

– Svaki tražitelj azila već dobiva sveobuhvatnu dokumentaciju o pravima i obvezama te ove zapovijedi ne donose sadržajno ništa novo. Sve će to ostati, kao što je i sam Waldhäusl rekao, nesankcionirano – rekao je Bernhard Ebner iz koalicijskog partnera ÖVP-a.

U Donjoj Austriji u ovom trenutku oko 3600 tražitelja azila živi u smještaju koji im je osigurala vlada, a uz to u toj saveznoj državi trenutačno boravi i 165 maloljetnika bez pratnje te 700-tinjak onih “pod posebnom zaštitom” koji nisu dobili azil, a ne mogu se vratiti u zemlju iz koje su došli jer im prijeti nasilje. Prije tri do četiri godine te su brojke bile znatno veće jer tražitelja azila bilo je oko 15 tisuća, uz 1400 maloljetnika bez pratnje.

Waldhäusl naglašava da bi želio da što više onih pod posebnom zaštitom živi u privatnim stanovima jer to smanjuje troškove.

otvoreno Burno u Otvorenom: 'Probajte diplomatski s Merkelicom objasniti da postoje različiti oblici 'Sieg Heil''

Kontroverzan otprije

Waldhäusl pak se već našao u središtu kontroverze prošle godine kada je podigao centar za prihvat migranata blizu granice s Češkom, koji je od vanjskog svijeta bio odvojen ogradom. No, kako su ga kritizirali, uskoro je taj centar morao zatvoriti.

FPÖ se već nekoliko puta našao na udaru javnosti, a možda najsnažnije kada je ministar unutarnjih poslova i član stranke Herbert Kickl prije nekoliko mjeseci doveo u pitanje Europsku konvenciju o ljudskim pravima.

– To su čudne pravne strukture, ponekad vrlo stare i kreirane u potpuno drugačijim okolnostima koje nas sprečavaju da napravimo ono što je potrebno – rekao je Kickl na užas dijela austrijske javnosti.

Migranti na graničnom prijelazu Maljevac

Deset zapovijedi za azilante

1. Naučiti njemački jezik

2. Poštovati austrijske zakone

3. Priznati ravnopravnost 
muškaraca i žena

4. Djecu odgajati u skladu s austrijskim vrijednostima

5. Sukobe rješavati bez nasilja

6. Prihvatiti religijske slobode

7. Snositi odgovornost tijekom cijelog boravka

8. Uz pripadajuća prava 
prihvatiti i sve obveze

9. Životinje zaštititi od 
nepotrebne patnje

10. Biti zahvalni Austriji

Maja, Ana Maria, Andrijana, Josipa, Petra, Ema, Nikolina i Tihana: Itekako možemo biti korisne hrvatskom zdravstvenim sustavu u pandemiji COVID-19! Ako je staž obavezan, zašto ga ne omoguće, a ako je to nemoguće, neka ga ukinu
PRIPRAVNICI U NEIZVJESNOSTI
Zovete umirovljenike, a mi čekamo na posao i po nekoliko godina?!
Psorijaza
SVJETSKI DAN PSORIJAZE
Srušimo stereotipe zajedno: Međunarodni glas za bolji život
 • Avatar Chupacabra
  Chupacabra:

  Poštovani novinaru Dino. A zašto je za vas broj 10. (Biti zahvalni Austriji) kontroverzan....????..... Nije valjda da mislite da ne treba biti zahvalan...ili....???...

 • zimerman:

  A šta ako ne budu slijedili zapovijedi ?? A sigurno neće. Niko im ništa ne može, još će tužiti za diskriminaciju i na sudu će dobiti odštete. A ljevičarski političari će jedva da dočekaju da se sažale nad njima kako ... prikaži još! kako bi ubrali koji politički poen.

 • spica:

  ha ha.sami znaju da nema ništa od toga.lakse je islamizirati austrijance nego bagru iz afrike i ko to zna više od kud