Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Vijesti Hrvatska

Upute za samoizolaciju: Ovo su preporuke Ravnateljstva civilne zaštite i HZJZ-a

Državni inspektorat objavio je u nedjelju kazne za prekršitelje mjere samoizolacije ili drugih mjera zbog koronavirusa, koje iznose 8.000 kuna za prvo kršenje, dok se kazne za one koji više puta prekrše mjere penju i do 120.000 kuna
16. ožujka 2020. u 11:33 2 komentara 1902 prikaza
Na osječkim ulica osjetno manje ljudi zbog straha zaraze koronavirusom
Foto: Davor Javorovic/PIXSELL
Pogledajte galeriju 1/4

Ravnateljstvo civilne zaštite u ponedjeljak je objavilo preporuke za samoizolaciju u kojima stoji da osobe ne smiju izlaziti iz kuće i da trebaju brinuti o svom zdravlju i higijeni prostora, dok HZJZ savjetuje kontakte s prijateljima i obitelji putem telefona i društvenih mreža. 

Ilustracija ZLATNA PRAVILA Kako zaštititi sam sebe od koronavirusa i koga zvati ako sumnjate na zarazu

U 10 preporuka na twitteru Ravnateljstva civilne zaštite stoji da osobama kojima je određen zdravstveni nadzor u kućnoj samoizolaciji nije dozvoljeno izlaziti iz kuće te da svakodnevno moraju kontaktirati nadležnog epidemiologa.

Tjelesnu temperaturu trebaju mjeriti ujutro i navečer, a trebaju i pratiti pojavu simptoma respiratorne infekcije poput temperature, kašlja i otežanog disanja.

VIDEO Dezinficiranje tramvaja u Zagrebu

Potrebno je redovito prati ruke sapunom ili koristiti hidroalkoholnu otopinu te redovito čistiti i dezinficirati predmete i površine u prostorijama u kojima borave. 

Prostorije trebaju redovno provjetravati, koristiti zasebnu posteljinu, ručnike i pribor za jelo, a poželjno je osigurati odvojenu sobu te kupaonicu koristiti odvojeno.

Koronavirus Iskustvo čitatelja Kako izgleda testiranje na koronavirus

U slučaju potrebe za odlaskom u zdravstvenu ustanovu, osoba se prethodno treba telefonski javiti liječniku obiteljske medicine. Iz MUP-a ističu da se broj nadležnog epidemiologa može dobiti i preko županijskih centara na broj 112.

Ako ste bili izloženi riziku od zaraze novim koronavirusom, Hrvatski zavod za javno zdravstvo (HZJZ) ističe da ostankom kod kuće štitite svoje prijatelje, kolege i širu zajednicu, a ostanak kod kuće pridonosi i suzbijanju te sprječavanju širenja virusa. 

VIDEO Specijal - 20 novosti o koronavirusu

HZJZ: Bliski kontakt je kontakt na udaljenosti manjoj od 2 metra

Osim ostanka kod kuće, HZJZ ističe da je potrebno izbjegavanje bliskog kontakta s drugim ljudima. Bliskim kontaktom tako se smatra kontakt na udaljenosti manjoj od dva metra u zatvorenom i manjoj od jednog metra na otvorenom prostoru dulje od 15 minuta.  Pogotovo se treba izbjeći kontakt sa starijim ljudima, kroničnim bolesnicima i trudnicama. 

Nije kašljala Oboljela je od koronavirusa na kućnoj zabavi: 'Simptomi se razlikuju, a ni kućne zabave više nisu sigurne'

"Svjesni smo da samoizolacija može biti neugodna i stresna, no pokušajte pronaći načine koji će vam olakšati to razdoblje, primjerice održavajte redovit kontakt s prijateljima i obitelji putem telefona ili društvenih mreža", savjetovao je HZJZ.

Dodatno je savjetovao da osobe u samoizolaciji usta prekriju maramicom dok kašlju i kišu te ju nakon uporabe odlože u kantu za otpad s poklopcem, a ruke dobro operu i dezinficiraju.

HZJZ preporuča da osobe ne izlaze iz kuće, osim u slučaju prijeke potrebe kada je potrebno prekriti nos i usta te održavati udaljenost od drugih ljudi, da ne idu na posao, u školu te da ne pohađaju vjerska i druga okupljanja. 

Također, ne bi trebali rukom dodirivati lice, oči, nos i usta, niti se rukovati, koristiti javni prijevoz ili taksi te primati posjete ili pozivati druge kući. 

Ilustracija VARAŽDINAC OČAJAN Zbog koronavirusa ne može vidjeti suprugu na samrti: 'Prestravljena je i usamljena'

Hranu ili potrepštine neka dostave prijatelji, obitelj ili dostavljač. Prilikom preuzimanja potrebno je biti na udaljenosti od barem jednog metra, prekriti nos i usta maramicom ili ne boraviti u istoj prostoriji prilikom dostave.

Ostali ukućani također moraju provoditi pojačanu osobnu higijenu i higijenu prostora te ograničiti svoja kretanja i socijalne kontakte na način da njihove radne i druge neodgodive obveze nisu narušene. 

Pridržavanje mjera samoizolacije podložno je nadzoru. Državni inspektorat objavio je u nedjelju kazne za prekršitelje mjere samoizolacije ili drugih mjera zbog koronavirusa, koje iznose 8.000 kuna za prvo kršenje, dok se kazne za one koji više puta prekrše mjere penju i do 120.000 kuna.

VIDEO Kako pravilno oprati ruke i zaštititi se od virusne i bakterijske infekcije?

Ako sumnjate da imate koronavirus ne idite izravno u bolnicu nego nazovite svog liječnika ili dežurnog epidemiologa na brojeve u svojoj županiji:

 

Telefonski brojevi epidemiologa | Autor :

Zvonimir Despot
Što se to dogodilo s Milanovićem? Ovo se ne bi usudio kazati ni Tuđman
Umjetnost kao terapija
Umjetnost kao terapija
Doživite kulturu u metropoli – ovo ne biste smjeli propustiti
  • Avatar gradjaninpokorny
    gradjaninpokorny:

    Kazne su premale, jer uzevši u obzir da će turistička sezona biti 0 kuna, tko će namiriti naše drage uhljebe/ice?

  • Beny:

    Kakvi korisni savjeti! Normalno,obrazovani covjek ih se nikad sjetio ne bi, bas je potrebno imati minmalno magisterij da bi se nadoslo na ovakve korisne savjete. Bljak!