Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 153
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
PREGLED 2013.

10 osoba koje su obilježile hrvatsko gospodarstvo u 2013.

Slavko Linić
Foto: Patrik Macek/PIXSELL
1/10
03.01.2014.
u 17:50

Menadžeri, vlasnici, profesionalci i ostali donositelji odluka i osobno su bitan element hrvatskog gospodarstva: izdvajamo samo neke od njih koji su se proslavili ili „proslavili“ svojim dobrim i lošim potezima, vizijama, pa i tlapnjama koje su ih u konačnici utopile...

Premda se nužno vežu uz događaje koje kreiraju i kompanije koje vode, menadžeri, vlasnici, profesionalci i ostali donositelji odluka i osobno su bitan element hrvatskog gospodarstva: izdvajamo samo neke od njih koji su se proslavili ili „proslavili“ svojim dobrim i lošim potezima, vizijama, pa i tlapnjama koje su ih u konačnici utopile...

1. Slavko Linić – ministar financija definitivno je neizbježna figura hrvatskog gospodarstva; kuđen je i hvaljen, više ono prvo od drugog; u pluseve mu se svakako ubraja pokušaj uspostavljanja porezne discipline i prisila poslodavaca na uplatu doprinosa; minusi su porezna presija nad građanima, obrtnicima i pravnim osobama, ukidanje poticaja na stambenu štednju, prijetnja smanjenjem minusa, dok je, kad je posrijedi odnos s bankama, bilo više „zveckanja oružjem“ i praznih prijetnji, nego što se uistinu ostvarilo promjenama Zakona o potrošačkom kreditiranju i Zakona o kreditnim institucijama.

2. Branko Roglić – vlasnik Orbica kao da „zrcalno“ odbija krizu; nakon što se lani proširio u Mađarsku, ove je godine ušao i na tržište Poljske, preuzimanjem tvrtke Wella Profesionals. Kani prodor dalje na Bliski i Daleki istok, ali i zapad.  

3. Vedrana Jelušić Kašić – profesionalna sposobnost dugogodišnje bankarice EBRD-a s iskustvom u njihovu londonskom sjedištu nagrađena je pozicijom šefice hrvatskog ureda Europske banke za obnovu i razvoj. Prvi put na to je mjesto imenovana osoba iz Hrvatske.

4. Mislav Kolakušić – u gospodarski pregled, nakon političara (ministar Linić) zalutao je i sudac Trgovačkog suda Mislav Kolakušić, zbog predstečajnih nagodbi čuju je zakonitost i ustavnost osporavao.  Stopirao je predstečajnu nagodbu Dalekovoda, no Visoki trgovački sud njegovu je odluku ukinuo.

5. Goran Brajdić – pozicja novog šefa Dalekovoda izuzetno je osjetljiva, jer mu se i tvrtka nalazi pod povećalom javnosti zbog procesa restrukturiranja koji prolazi. Iskustvo koje je stjecao u Agrokoru te bankarskom i telekomunikacijskom sektoru u ovom mu slučaju neće baš previše biti od koristi; sad ga čeka novo iskustvo kriznog menadžmenta.

6. Nadan Vidošević – dugogodišnji vladar HGK godinama je smatran nedodirljivim, no pitanja koja su se povremeno otvarala o porijeklu njegove goleme imovine sad dobivaju sudski epilog; pritvoren je i kompromitiran, čak i da ga svi sudovi svijeta oslobode odgovornosti, karijera mu je otišla u potpuno drugom smjeru; od zvijezda prema trnju...

7. Ivica Mudrinić -  dugogodišnji čelnik HT-a naglo i neočekivano odlazi na savjetničku poziciju u Deutsche Telekom, premda mu je  netom prije toga produžen mandat u HT-u. Njegov transfer izaziva znatiželju, jer se savjetničke pozicije ovakvog tipa uglavno smatraju „micanjem“, no javnosti zasad nisu poznati razlozi.

8. Davor Tomašković – novi šef HT-a značajan je zbog funkcije koju preuzima i očekivanja koje ona nosi. Uvodit će tvrtku u nove biznise, poput onoga sa strujom. Sedam je godina predsjedavao Tvornicom duhana Rovinj.

9. Ivana Gavrilović – nevjesta obitelji Gavrilović dosad je unutar obiteljske tvrtke brusila zanat da bi nedavno preuzela upravu Dione koja je upravo, u sklopu restrukturiranja, prodala dio svojih trgovina Agrokoru. Trebala bi nastaviti proces restrukturiranja.

10. Ante Vlahović – i bez preuzimanja Croatia osiguranja, čelnik Adris grupe dosadašnjom je pozicijom u hrvatskom gospodarstvu „decision maker“.  Ova je transakcija možda i kruna njegove karijere, jer se tvrtki otvara prosperitetan put za povlačenje iz duhanskog biznisa koje će se, vjerojatno, u skoroj budućnosti dogoditi.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije