Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Vijesti Zanimljivosti

10 najsigurnijih zemalja u slučaju 3. svjetskog rata

Vojni i sigurnosni analitičari procjenjuju su ovo zemlje s najvećim izgledima da ostanu sigurne i van otvorenog sukoba
25. kolovoza 2019. u 20:59 37 komentara 59954 prikaza
Novi Zeland
Foto: Wikimedia commons
Pogledajte galeriju 1/7

Tijekom ljudske povijesti rijetki su bili dulji periodi potpunog mira bez ratova. I danas postoje konflikti u različitim dijelovima svijeta. No, srećom od sredine 20. stoljeća barem nema svjetskih ratova. Unatoč brojnim filmovima s tematikom 3. svjetskog rata nadajmo se da do njega nikada neće doći. 

NIJE VIC Zašto Trump toliko želi Grenland: Prvi je istupio iz EU, a čuva trećinu zaliha rijetkih minerala

A kada bi se takav neki globalni sukob dogodio, vojni i sigurnosni analitičari procjenjuju su ovo zemlje s najvećim izgledima da ostanu sigurne i van otvorenog sukoba.

1. Švicarska

Švicarska | Autor : ARND WIEGMANN/REUTERS/PIXSELL Foto: ARND WIEGMANN/REUTERS/PIXSELL

Švicarska ima dugu tradiciju neutralnosti pa nije iznenađenje da se nađe na ovakvom popisu. Švicarska ima vlastitu vojsku, ali poznata je po tome da nikako ne želi ulaziti ni u kakve oružane konflikte s drugim državama. Švicarcima dodatno pomaže što im je zemlja smještena unutar prirodnih barijera poput Alpi koje dobro služe i kao dobra zaštita u eventualnom prodiranju neprijateljskih trupa. 

2. Novi Zeland

Novi Zeland | Autor : Wikimedia commons Foto: Wikimedia commons

Ova udaljena otočna država nije uključena ni u jedan oružan konflikt. Planinski teren bi i Novom Zelandu pomogao u slučaju bilo kakvog rata, kao i dovoljne zalihe hrane, vode i plodnog tla. Miroljubiva vanjska politika Novog Zelanda donosi ovoj zemlji drugo mjesto na lanjskoj ljestvici indeksa Globalnog mira.

Island otkrio spomen ploču prvom nestalom glečeru Poruka novim generacijama Zabrinjavajuće: Island otkrio spomen ploču prvom nestalom glečeru

3. Tuvalu

Tuvalu | Autor : Wikimedia commons Foto: Wikimedia commons

Za ovu malenu otočnu državu u Tihom oceanu južno od Kiribata i sjeverno od Fidžija vjerojatno ste rijetko kad čuli. Ekstremno udaljena lokacija joj je i najveća zaštita. Politički nije povezana ni uz jedan veliki blok. Zbog male populacije i nedostatka resursa nije ni na radaru velikih sila pa niti nemaju razloga za eventualni napad.

4. Butan

Butan | Autor : Nick Kaiser/DPA/PIXSELL Foto: Nick Kaiser/DPA/PIXSELL

Nakon pridruživanju Ujedinjenim narodima 1971. godine ova se zemlja zavjetovala da neće ulaziti u konflikte. Okružena je planinama i jedno je od prirodno najizoliranijih područja.

Santa leda na Grenlandu BORISLAV RISTIĆ Biste li za milijun dolara postali Amerikanci?

5. Čile

Santiago, Čile | Autor : RODRIGO GARRIDO/REUTERS/PIXSELL Foto: RODRIGO GARRIDO/REUTERS/PIXSELL

Čile je stabilna država i jedna od najperspektivnijih u Južnoj Americi. Redovito je rangirana kao društveno najrazvijenija u Latinskoj Americi. Štite je visoke Ande na zapadnoj granici. 

6. Island

Island | Autor : PA/Pixsell Foto: PA/Pixsell

Smatra se jedno od najmirnijih država na svijetu. Zadnjih 10 godina drži poziciju broj 1 na indeksu Globalnog mira. Island je udaljen od ostatka Europe i lako bi mogao izbjeći bilo kakav konflikt. Također, planinski reljef bio bi teško savladiv za bilo kojeg neprijatelja. 

7. Grenland

Santa leda na Grenlandu | Autor : Reuters/PIXSELL/Ilustracija Foto: Reuters/PIXSELL/Ilustracija

Proteklih je dana ovaj najveći otok na svijetu izuzetno popularan zbog želje Donalda Trumpa da ga učini američkim teritorijem. U međuvremenu Grenland je poput Islanda dosta udaljen te također prirodno zaštićen i planinama i - dakako ledom. 

8. Malta

Malta | Autor : Wikimedia commons Foto: Wikimedia commons

Malena država usred Mediterana je prava mala otočna tvrđava. U povijesti se uvijek uspjela obraniti. 

Mette Frederiksen Danska premijerka: 'Trumpova ideja je apsurdna, Grenland nije na prodaju'

9. Irska

Irska | Autor : DPA/PIXELL Foto: DPA/PIXELL

Iako je bliža Europi od Islanda, politički nema neprijatelja. Irska je bila neutralna u međunarodnoj politici još od 1930. godine i nikad postala puna članica NATO-a, iako je od 1999. članica NATO-ovog programa Partnerstvo za mir. 

10. Fiji

FIji | Autor : Wikimedia commons Foto: Wikimedia commons

Još jedna udaljena malena državica u Tihom Oceanu. Udaljena je oko 2.000 km od Novog Zelanda. Takva izoliranost, kao i nedostatak prirodnih resursa znači da vrlo vjerojatno neće biti zanimljiva potencijalnim okupacijskim snagama.

psina
BLISKI SUSRET
Rijedak prizor u moru kod Istre: Ribar snimio drugu najveću živuću ribu na svijetu
Hrvatski Telekom
UPRAVLJA S 516 E-PUNIONICA
Hrvatski Telekom: Predvodnik e-mobilnosti u regiji
 • Armagedon:

  Gluposti obične..... da dođe do 3. rata.... ne bi imalo veze tko je od zemalja politički neutralan tko nije..... imalo bi veze tko je najdalje Bogu iza nogu da kemijsko i atomsko oružje ne dospije do njega.....

 • Avatar HajdukLika
  HajdukLika:

  Koji tupav članak ...

 • Avatar Kaladin
  Kaladin:

  Biokemijsko oružje i nuklearke. Ne biraju, ne selektiraju, ne poznaju granice.