Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 57
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
bitka za zagreb

1. izborna jedinica: Bojno polje zaljubljenih u diplomaciju

jadranka kosor (1)
Foto: Davor Javorović/PIXSELL
1/3
02.10.2011.
u 23:00

Prvi ljudi SDP-ove i HDZ-ove liste u specifičnoj su vezi. Reklo bi se – rođaci!

Bitka za Zagreb u prvoj, prestižnoj izbornoj jedinici vodit će se između šefa oporbe Zorana Milanovića i ministra vanjskih poslova Gordana Jandrokovića koji će predvoditi HDZ-ovu listu. Veliki okršaj Milanović – Kosor ipak se neće dogoditi jer, kako doznajemo, predsjednica HDZ-a odlučila je izbjeći direktnu konfrontaciju s Milanovićem i boriti se u nekoj drugoj izbornoj jedinici gdje je pobjeda HDZ-a sigurna.

Uzdanice iz Skupštine

Izgledno je da bi to mogla biti deseta izborna jedinica (Dubrovačko-neretvanska i Splitsko-dalmatinska županija), gdje se na prošlim izborima borio i njezin prethodnik Ivo Sanader. Iza Gordana Jandrokovića na listi bi se mogle naći i HDZ-ove uzdanice Gradske skupštine, Danira (Nakić) Bilić i Margareta Mađerić. Može se pretpostaviti da će u odnosu na 2007. s liste prve izborne jedinice, osim Barišića i Kosor otpasti i Petar Selem, kojega je na listu u prvu bio stavio I. Sanader. No u toj izbornoj jedinici neće biti dosadno. Prvi čovjek HDZ-ove liste Jandroković i čelnik liste SDP-a Zoran Milanović u specifičnoj su, osobnoj vezi. Reklo bi se – rođaci! Jandroković je, naime, oženjen Milanovićevom sestričnom, a svojedobno su obojica radila u MVP-u. Tim “karijernim” diplomatima ovdje se pridružuje i potpredsjednica HNS-a Vesna Pusić, koja već tradicionalno nastupa u prvoj izbornoj jedinici. S obzirom na to da se i ona bavi diplomacijom, poput Jandrokovića i Milanovića (šefica Nacionalnog odbora za praćenje pregovora s EU), sučeljavanja će biti osobito zanimljiva, pogotovo jer su Pusić i Jandroković već počeli vatreno. Njezinu ulogu u dovršetku pregovora on je ocijenio tako da ju je usporedio s ulogom Milke Babović, a rječita Pusić odgovorila mu je da joj je to kompliment te je uzvratila sličnom doskočicom, rekavši da je Jandrokovićev doprinos pregovorima bio velik zato što u njima nije ni sudjelovao...

Za razliku od HDZ-a koji će sastaviti prilično tanku listu, lista Kukuriku-koalicije u prvoj izbornoj jedinici bit će vrlo jaka. Iza Milanovića i Pusić bit će Davor Bernardić, šef zagrebačkog SDP-a, a na četvrtom mjestu Josip Kregar, nestranački igrač u SDP-ovoj kvoti. Milanović se na taj potez odlučio jer računa da Kregar ima svoju “publiku” u Zagrebu i da može pokupiti one birače koji inače ne bi glasali za SDP, odnosno Kukuriku-koaliciju.

Opasnost od nezavisnog

Dio Kukuriku-koalicije nezadovoljan je takvim redoslijedom jer je SDP poslovično jak u I. izbornoj jedinici i drže da u njoj dobar rezultat mogu postići i bez njega. Čak upozoravaju na opasnost jer u Saboru neće svaki put moći računati na glas nezavisnog Kregara. HNS još uvijek kalkulira koga će staviti na sedmo mjesto liste jer i ono sigurno vodi u Sabor. Logičan bi izbor bio Dragan Kovačević, šef zagrebačkog HNS-a, no on će, kao i Pusić, biti u izvršnoj vlasti. Ozbiljan im je “igrač” glasnogovornik HNS-a Igor Kolman, no njega Pusić želi za šefa svoga kabineta pa bi to mjesto mogla dobiti Sonja König, predsjednica Ženske inicijative HNS-a. HSS, koji na izborima 2007. u ovoj izbornoj jedinici nije uspio prijeći prag, na ovim će izborima štetu pokušati popraviti s postavljanjem na listu Darka Vuletića, predsjednika uprave Hrvatskih šuma i predsjednika zagrebačkog HSS-a. Analitičar Žarko Puhovski kaže da će u ovoj jedinici biti zanimljivo vidjeti kakav će rezultat polučiti Jandroković, kao nova snaga HDZ-a.

– Ne osvoji li SDP dvostruko više glasova od HDZ-a, već će i to biti uspjeh za Jandrokovića – smatra Puhovski. Kaže da i time Jandroković mora biti zadovoljan, jer on i Milanović “nisu ista liga”.

Isto će biti zanimljivo što će napraviti Milan Bandić, ako se odluči kandidirati u ovoj izbornoj jedinici, jer trenutačno ozbiljno računa na drugu izbornu jedinicu.

Komentara 202

DU
Deleted user
23:13 02.10.2011.

Lesaru fali više reklame, ali nažalost, čovjek igra pošteno, pa nema crnih fondova iz kojih bi financirao samoreklamu, odnosno, upoznao javnost sa svojim ljudima...

MI
mightymraz
21:59 03.10.2011.

zasto ljude ne mogu shvatiti da je sada 2011 godina, jako brzo je 2012 godina, a da stvari koje su bile prije 10-15-20 i vise godina nisu bitne. Pocnite ziviti u stvarnosti, a ne u proslosti

Avatar WindFucker
WindFucker
13:11 03.10.2011.

03.10.2011. u 13:09h smijemse je napisao/la: _______________________________________________________ Ma ti si budalaš :))

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije