Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 118
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
10.09.2010. u 12:00

Idete li svjesno provocirati, morate računati na rizik da ćete si zagorčati život

Imam dojam da se većini onoga što se ne pokazuje kao nedvojbena, rokom trajanja neograničena umjetnost dopušta da se šverca kao – suvremena umjetnost. Većina, pak, onoga što se ne može nazvati ni suvremenom umjetnošću, zove se – performance. A paljenje zastave, bilo čije, nije ni performance (jasno, ako nije politički ili ideološki izraz) nego, oprostite na izrazu, drek. Nije riječ ni o kakvu desničarenju, hadezeštini, zatucanosti, konzervativnosti kada se podupire stav da policija ima pravo i treba podići kaznenu prijavu protiv Janeza Janše zbog kidanja hrvatske zastave prije nekoliko dana na riječkom “umjetničkom performanceu”.

Zakon je tu jasan i izričit: kidanje, paljenje, rezanje i ostali načini uništavanja zastave zabranjeni su. I svatko tko to čini mora biti toga svjestan, ugraditi kaznenu prijavu u svoj “umjetnički čin”, a ne se poslije praviti blesav – pa to mi se još nigdje nije dogodilo, pa nisam ja kidao, nego posjetitelji, pa ovo, pa ono...

Ponavljam, zakon je takav, i cijenim svakoga tko rizik zagorčavanja vlastita života ukalkulira u svoje djelovanje. Drugo je pitanje trebaju li zastava i himna biti “sveta krava”, jer da su tako “svete”, onda grbove vjerojatno, kao što duhovito provocira Vedrana Rudan, “plivačice-reprezentativke ne bi nosile na stražnjicama, a vaterpolisti na kitama”. Ali, i da nije “sveta krava”, stvarno ne vidim što je to umjetničko u tome da spališ običnu krpu, ni po čemu, osim po dizajnu, različitu od kuhinjske. Umjetnost je, po meni, jedna jedina – ili jesi, ili nisi umjetnost. Nema ono: nije baš Picasso, Bach ili Cervantes, ali može proći danas, pa ćemo to zvati suvremenom umjetnošću. Jednako kao što nema ni drevne, konvencionalne i alternativne medicine – ili liječi, pa je medicina, ili nije ništa. “Suvremene umjetnosti” slične Janšinoj pun je kufer u novootvorenu Muzeju suvremene umjetnosti s izloženim radovima koji su više davali osjećaj njihovim autorima da se zavaravaju osjećajem umjetnika, nego što pune dušu (osobito danas) promatrača. Velika je razlika između stava “dobro je da bude i toga” i osjećaja kada izađete s izložbe Vlahe Bukovca, na primjer, i tjedan dana nakon toga osjećate da su vam podražene stijenke koje nemaju tu sreću da budu često dotaknute.

Kao područje u kojem je poželjno da dva i dva nisu četiri, umjetnost je uvijek podatna za raznorazne manipulacije, serviranja onih stvari pod bubrege, jer tko je arbitar koji može reći ovo jest umjetnost, ovo nije – i da se svi slože s njime. U nedostatku takvih kriterija, ovaj materijalistički svijet možda nudi jasan kriterij i ja ću ga, eto, koliko god blasfemičan, hladan i bešćutan prema krhkom umjetničkom biću djelovao, iznijeti i bez naknadnog izmotavanja riskirati da budem svezan na lomaču (taština). Uzmite ukupnu cijenu muzeja, bilo kakve ustanove u kojoj se umjetnost izlaže, njezinu vrijednost kao gole nekretnine ili cijenu gradnje podijelite s brojem četvornih metara površina i izračunajte vrijednost jednoga kvadrata.

Ako izložak sam za sebe ne može na tržištu postići cijenu kvadrature koju zaprema ili pokriva – nije je vrijedan. Jasno da karikiram i provociram, ali...

Ključne riječi

Komentara 28

PA
patuljčica..
19:44 11.09.2010.

deoderi Točno, mogu, ali samo uz suglasnost vlasnika. Dakle, tvoj auto postat će umjetnički rekvizit samo ako ti na to prisaneš. Napisala sam post u kojem govorim da ja nisam mjerodavna presuditi što je umjetnost, a što nije. Je li li opera umjetost? Kažu da je. Što je to toliko umjetničko u Mona Lisi? Meni ništa. Dakle, ako je Mona Lisa umjetnost, ako su opere umjetnost, ako su slike Goye i Piccasa umjetnost, ne vidim zašto to ne bi bilo i nešto drugo, pa i rezanje zastave. Uostalom, u masu filmova imamo prikazivanje poderanih zastava (dakle netko ju je morao i izrezati) koje onda glavni junak ponosno diže u zrak i kreće u pobjedu............

PA
patuljčica..
08:55 11.09.2010.

šimuka Jadan hrvatski jezik s vama dušebrižnicima. Prvo se ga osakatili izbacujući riječi pod optužbom da su srpske, ali ni to vam nije dosta nastvait ćete ga čerupati proglašavajući sad jadne i nedužne riječi udbaškim. Jezik i riječi nisu ništa krivi.

Avatar tetak
tetak
08:05 11.09.2010.

Nekima je pisanje na ovom forumu \"performans\". ....P.S. Pozdrav KumiJeli

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?