Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 1
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
adrenalinska oaza

Pogledajte uživanje na najvišem toboganu u zemlji i u najvećem bazenu na Mediteranu

aquapark Istralandia,bazen
Foto: Duško Marušić/PIXSELL
1/6
06.07.2014.
u 14:22

Adrenalinska oaza prostire se na osam hektara, a u nastavku projekta previđeno je da se proširi na još 13

Aquapark Istralandia, prvi takav u Hrvatskoj, s jedinstvenim pogledom na Tarsku valu, apsolutni je užitak. Posvjedočit će tome svatko tko ga posjeti, ili još bolje osjeti. Prava adrenalinska oaza, antistresni program bez premca. Otvoren je prije dva tjedna, a domaćini već bilježe prve rekorde. Istralandiju je samo u prva dva dana posjetilo četiri tisuće domaćih i stranih turista, a u tjedan dana na njezinoj stranici na Facebooku zabilježeno je već 30 tisuća posjeta. Gosti dolaze odasvud, no najviše je Talijana, Slovenaca i domaćih. Iz Trsta se primjerice u Istralandiju stiže za samo četrdesetak minuta. Lokacija je savršena, aquapark je smješten uz prometnicu koja iz Novigrada vodi prema Novoj Vasi i Istarskom ipsilonu.

Čak devet idejnih rješenja

U takvom idiličnom okruženju, na osam hektara čiste zabave brojne su atrakcije koje uveseljavaju djecu i odrasle. Neopisiv je osjećaj spustiti se s najvišeg tobogana u Hrvatskoj Free Falla sa 27 metara visine, osjetiti osam vrsta valova u najvećem bazenu na Sredozemlju, površine 2500 četvornih metara, opuštati se u hidromasažnom bazenu na dva nivoa površine 900 četvornih metara, ili se pak odlučiti na obiteljski rafting u gumenjaku za četiri osobe. Najmlađima je osobito privlačan bazen s vodenim dvorcem i dječjim toboganima površine tisuću kvadrata, no mnogi se od njih, zajedno s roditeljima, požele okušati i u drugim izazovima Istralandije. Zaista, teško im je odoljeti, osobito Top Gunu. Uz taj u Istralandiji, postoji još jedan u Italiji, koja ukupno ima 104 aquaparka. Ondje su postali hit još u doba disko groznice osamdesetih.

Foto: Duško Marušić/PIXSELL

– Sve smo atrakcije pomno birali, obišli smo 160 svjetskih aquaparkova i od svakog uzeli ono najbolje. Imali smo čak devet idejnih rješenja. Istralandia je sagrađena u samo deset mjeseci, a vrijednost investicije je 10 milijuna eura – kazao nam je Silvio Kraljević, voditelj istarskog aquaparka.

Prava je rijetkost da je idejni začetnik projekta ujedno i investitor, izvođač i upravljač aquaparkom. To je poduzetnik Branko Kovačić, direktor građevinske tvrtke Istrakop, a podržava ga cijela obitelj, supruga Snježana, sinovi Mauro i Paulo. Mauro je bio glavni inženjer gradilišta aquaparka i usto dobitnik nagrade za najbolji građevinski projekt u ovoj godini, drugi sin Paulo, diplomirani ekonomist, voditelj je financija i marketinga aquaparka, a supruga Snježana, voditeljica financija u Istrakopu, velika je podrška projektu.

Sigurnost i higijena

Zbog svega toga bilo je lakše upravljati projektom, kontrolirati investiciju od početka do kraja, objašnjava Kraljević. Sredstva za Istralandiju osigurana su putem HABOR-a od Europske investicijske banke. Riječ je tek o prvoj fazi, u prostornom planu Istarske županije još je 13 hektara predviđeno za nastavak projekta, vjerojatno za tematski park, što bi uz današnjih 80 zaposlenih, jamčilo radna mjesta za još 200 ljudi. Cilj je jasan, produljiti turističku sezonu. U Istralandiji rade promišljeno, vodu koriste iz podzemne bušotine, a zahvaljujući ultrafiltriranju 90 posto vraćaju u sistem i koriste za navodnjavanje zelenih površina. Vodeni park može primiti pet tisuća posjetitelja, kojima je na jednome mjestu zajamčena zabava, ali i brojni drugi sadržaji. Zahvaljujući liftu i posebno prilagođenom ulazu istarski aquaprak dostupan je i osobama s invalidnošću.

– Imamo i svoju prvu pomoć, defibrilator koji šalje signal umaškoj Hitnoj u slučaju da se nešto dogodi. Svi naši spasioci i članovi tima prošli su tečaj zaštite na radu i prve pomoći, sigurnost i higijena na prvome su nam mjestu i jamac su uspjeha – kaže Kraljević.

Aquapark preplavljuju dobre vibracije. Lili iz Kopra oduševljena je viđenim. – Djeca uživaju, ovdje smo od jutra, a ostajemo dok nas ne izbace – priznaje nam. Dobro raspoloženi Riječani, Predrag Glavan i Tibor Tomac isprobali su gotovo sve atrakcije Istralandije. Ekstra je dobro, kažu i već najavljuju ponovni posjet. Za vrhunsko raspoloženje posjetitelja brinu se animatori. Uz vrtoglavo izazovni Free Fall zatekli smo Vanju Tripar Jelušić iz Matulja. U Istralandiju je dovela sina i njegova prijatelja. – Super je, sve sam probala, čak i više od djece – rekla nam je odlično raspoložena Vanja.

Ulaznice za cijelu sezonu

U vodenom parku na raspolaganju je i pet ugostiteljskih objekata, za sve ukuse i generacije. Uz sezonske ulaznice, Istralandia nudi i personalizirane ulaznice za čitavu ljetnu sezonu, za odrasle po cijeni od 390 kuna, za djecu takva ulaznica stoji 290 kuna. Nude se i obiteljski paketi ulaznica te nekoliko kategorija ulaznica za grupe, ovisno o tome radi li se o učenicima i studentima ili o odraslima. Pri ulasku organiziranih grupa na svakih 20 korisnika dodjeljuje se jedna ulaznica gratis. Za nepokretne osobe ulaz je slobodan, dok osoba u pratnji ima pravo na ulaznicu po povlaštenoj cijeni. Zabava počinje već na ulazu, gdje posjetitelje dočekuju kostimirani animatori, a svaki je dan na repertoaru druga tema.

Komentara 6

ZE
zelenakrava
17:57 06.07.2014.

Zgodno.Samo me čudi da vrli novinari Večernjaka o tome nisu pisali kada se to gradilo ili kada se to otvorilo.Pa zar oni ne uspjevaju prepoznati vijest. A kada neka mješalica za beton radi negdje u Pirovcu ili Tisnom onda od toga prave vijest. I spopminju najveći bazen na Mediteranu. Čisto sumnjam da uz Italiju,Francusku,Španjolsku,Tunis,Grčku i Tursku da je to baš u Tarskoj vali.Vjerojatno izmišljeno jer nitko nema pojma o veličinama bazena u drugim turističkim zemljama. Slična izmišljotina je bila ranijenekoliko puta ponovljena na HTV-u uz potpuno krivu informaciju da su Stonske zidine-najduže zidine na svijetu iza Kineskog zida. Jer osim Kineskog zida za druge zidove(zidine) uglavnom nismo čuli i potpuna su nam nepoznanica zidine od 100-200 km u Turskoj ,Iranu,Španjolskoj itd jer ih nitko kod nas nikada nije spomenuo.Takvo neznanje (nije to sramota) dovodi do toga da tvrdimo da je kod nas naj ovo ili naj ono a pojma nemamo o tim-ipak ne tako bitnim činjenicama u drugim zemljama.

DU
Deleted user
21:04 06.07.2014.

jupiiiiiiiiii

Avatar dva4u
dva4u
17:30 06.07.2014.

pravi primjer antinovinarstva - u čitavom tekstu ovaj "novinar" nije uspio dati osnovnu informaciju - koliko košta ulaznica.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije