Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 2
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
TRGOVINE ZATVORENE, A UNUTRA SE RADI

Trgovački lanci izigrali zabranu rada nedjeljom

02.02.2009.
u 20:08

Očito smo svi skupa maloumni kad smo tolike godine radili ovakav zakon, zaprepaštena je Dragica Mišeljić, predsjednica Sindikata trgovine. Naime, to što prodavači u Getrou rade uzastopce svaku nedjelju otkako je rad trgovinama nedjeljom zakonom zabranjen, nije kršenje zakona!

Zakon o trgovini, koji se i donosio uz argumente da potplaćeni i iskorištavani trgovci dobiju bar slobodan dan kad ih već zakidaju za nedjeljni rad, te da se svi, umjesto po šoping centrima, druže u obiteljskom krugu, nije postigao svoj cilj.

Građani vidjeli prodavačice pa kucali na vrata

Inventure su dopuštene

U Kauflandu se također radilo

Nije regulirano
Prema tumačenju Državnog inspektorata, inventura se može obavljati dok je trgovina zatvorena za kupce, a iz Ministarstva gospodarstva objašnjavaju da to što radnici nedjeljom čiste i preslaguju police nije regulirano Zakonom o trgovini, već drugim pravnim regulativama.

Zakon o trgovini u svom članku 57., naime, propisuje da se radno vrijeme prodavaonica određuje prema potrebama kupca, broju prodavača i poštujući njihova prava uređena, među ostalim, i Zakonom o radu, a taj propisuje 40-satni radni tjedan. Zakon o trgovini nije mjesto za rješavanje radno-pravnih odnosa, poručuju i iz Hrvatske udruge poslodavaca.

– Ako prodavači u nedjelju ne rade, a unutra su, taj im se boravak u trgovini mora evidentirati. Kako će ga poslodavac evidentirati i kako će to vrijeme nazvati? Hoće li ga platiti? Što su ti prodavači radili unutra kad to nije novi dućan, niti je bila inventura? Kako će poslodavac objasniti preveliki fond sati tih zaposlenika? – niže D. Mišeljić.

Inventure kočile posao
Očito je: priča oko zabrane rada trgovinama nedjeljom vraća se na početak! U naplaćivanju prekovremenih sati u trgovini – a godišnje ih je bilo i više od 50 milijuna, izračunali su sindikati – pomoći nema ni od inspekcije. Za koga je onda i zašto taj zakon donesen?! Vlada, čini se, ne vidi problem.

– Inventure su se radile izvan radnog vremena i nije cijeli mehanizam bio u pogonu. Ako ljudi pune police, tko kaže da za to nisu plaćeni? Ne možemo generalizirati – poručuje Zlatko Mehun, Vladin glasnogovornik. Davorko Vidović iz SDP-a ustvrdio je da je Zakon o trgovini iskompromitiran jer je pokazao nepotrebnost u odnosu na intenciju.

– Moglo se očekivati da će se ovako nepripremljen i neosmišljen zakon lako izigrati – kaže Vidović.

Želite prijaviti greške?