Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 5
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
HARRIET GREEN

Watson će promijeniti svijet i biti uz nas, ali neće stvoriti svijest

20.07.2017.
u 11:52

U odnosu na vrijeme kad je pobjeđivao na kvizu, Watson je danas 24 puta brži, s 2400 posto boljim performansama. Od veličine sobe smanjio se za 90% – na veličinu tri kutije pizze..

Da Jasenko Houra danas piše Davorinu Bogoviću stihove za pjesmu Crno-bijeli svijet zacijelo bi stihove prebacio u "...a ovo sve oko mene je - umjetna inteligencija". Danas živimo u povezanom svijetu, stalno smo internetom povezani s drugim ljudima, ali sve više i s uređajima.

Internet stvari se sve više razvijaju, a u pozadini je umjetna inteligencija koja gura svijet u novu eru razvoja tehnologije. O umjetnoj, odnosno proširenoj inteligenciji i slavnom IBM-ovom projektu Watson imali smo prilike razgovarati s Harriet Green, IBM-ovom glavnom direktoricom odjela Watson Internet of Things

Što sve pokriva Watson u širom području internet stvari?

Nastao je cijeli pokret od Internet stvari, a ta cijela industrija je baš kao stvorena za Watsona. Watson može prožeti sve podatke, makar i nisu strukturirani i bili u različitim formatima, u tekstu, videu, fotografijama, audiju... Može u realnom vremenu povezivati uzorke i odnose i u biti pomaže čovjeku shvatiti bitne stvari iz gomile podataka koje bi inače bile neiskorištene. 

- Koje nam konkretan projekte možete izdvojiti? 

- Green Horizon je projekt u Pekingu koji je uspio za 50 posto smanjioti zagađenje u gradu. Ne radi se samo u preusmjeravanju prometa, iako ima i toga, nego o brzoj analizi cijelog spektra podataka, od vremenskih okolnosti i satelitskih podataka do reakcija građana na društvenim mrežama. BMW bi pak u budućim serijskim proizvodnjama mogao nuditi Watson servise, autombili će biti puno više od hands free usluge za pozive, razumjet će i s kime razgovarate i brinuti o vašem rasporedu. Radimo i s Whirpoolom na novim generacijama usluga, možda više nećete kupovati bijelu tehniku, nego uslugu, koliko perete veš toliko platite, a ne da brinete o održavanju uređaja...

- Kako napredujete na primjenama u zdravstvu, kada možemo očekivati Dr. Housa Watsona?

Učimo Watsona o mnogima područjima, proučio je cijelu onologiju, sve moguće terapije i testiranja koja postoje. Watson je radio na odjelima bar 20 bolnica. Popravljamo brzinu i točnost dijagnoza. Nudimo trenutan pristup obilju informacija, ali Watson sam po sebi ništa ne dijagnosticira. Nije Watson tu da zamijeni liječnika, nego da analizira velike količine postojećih podataka i informacija kako bi pomogao liječnicima da donesu najbolje odluke. Još je rano govoriti konkretnije, možemo reći da vidimo obećavajuće znakove u korištenju Watsona u liječenju i poboljšanju zdravlja. Više od desetak klinika za onkologiju koriste Watsonove napredne kognitivne mogućnosti. Tako ubrzavaju proces proučavanja DNK analize iz tjedana u minute. To pomaže liječnicima razumjeti genetski profil pacijenta i usporediti ih s bogatom bazom medicinske literature, a to sve vodi ka personaliziranoj terapiji.

Koliko je današnji Watson napredniji od onoga iz vremena kada je pobjeđivao u kvizu Izazov?

- Watson je danas 24 puta brži, pametniji sa 2400 posto poboljšanja u performansama i 90 posto manji. IBM je smanjio Watsona od veličine velike spavaće sobe na veličinu spojene tri kutije pizze, a sada se može isporučiti preko oblaka.
Danas vidimo aktivne projekte povezane uz projekt Watson stotine IBM-ovih klijenata i partnera na šest kontinenata, u 25 zemalja i u više od 20 industrijskih grana. 

Kako ćete osigurati privatnost korisnika u  ovo današnje doba kada je malo toga skriveno. 

- Vodeće kompanije diljem svijeta IBM-u povjerljuju svoje podatke jer ih izvrsno dobro čuvamo. Razvoj Watsona se provodi kroz striktni set pravila koja brinu za čuvanje informacija i etičko upravljanje tehnologije. IBM nikad neće dijeliti jedinstvena znanja iz vaših podataka bez vašeg pristanka. Mi ne posjedujemo niti pohranjujemo podatke koje dodirnu Watsonove usluge. Također, koristimo najbolje sigurnosne procedure čuvanje podataka. To uključuje i enkripciju i cijeli niz drugih upravljačkih modula koji nam omogućuju da premještamo ili kodiramo podatke kako bismo ograničili pristup samo autoriziranom korisnicima. 

Ponekad se javi strah od razvoja umjetne inteligencije i što bi se moglo dogoditi u budućnosti, tome su se priključili i neki poznati svjetski stručnjaci. Kakav je vaš osobni stav, treba li se bojati umjetne inteligencije?

- Mi radimo više na "proširenoj inteligenciji", nego na "umjetnoj inteligenciji". To je ključna razlika između sustava koje pojačavaju i povećavaju ekspertize čovjeka (proširena inteligencija) i onih sustava koji pokušavaju replicirati ljudsku inteligenciju (umjetna inteligencija). Naše šire područje djelovanja s proširenom inteligencijom volimo zvati "kognitivnim računalstvom". Kognitivno računalstvo je širok paket mogućnosti osnovanih na tehnologijama poput mašinskog učenja, tehnologijama zaključivanja i odlučivanja, jezičnih i vizualnih tehnologija, tehnologija s kojima se čovjek povezuje, super snažna računala i nova računalna arhitektura i uređaji. Sve ove mogućnosti su dizajnirane da riješe širok spektar praktičnih problema, da povećaju produktivnost i začnu nova otkrića u cijelom nizu industrijskih grana. Posvećeni smo stavranju sustava koje polučuju povjerenje među developerima i korisnicima umjetne inteligencije. Vode nas Kognitivni Principi koji obvezuju i IBM i sve oni koji ulažu novac u umjetnu inteligenciju da stvaraju tehnologiju koja je etički odgovorna. Ti principi uključuju svrhu, transparentnost i vještine. Svrha te tehnologije je proširiti inteligenciju čovjeka. Neće kognitivni sustavi stvoriti svijest, ali biti će sve više ugrašeni u procese poslovanja i društva. I ostati će pod ljudskom kontrolom. Da bismo takve sustave maksimalno iskoristili moramo imati povjerenja u njih. Podučavat ćemo studente i javnost vještinama i znanju koje će im trebati da sigurno i učinkovito koriste kognitine 
alate i uspješno djeluju na novim poslova koji će biti stvoreni u kognitivnoj eri. 

- Kakve promjene možemo učekivati u obrazovanju? 

Misija Watsona u edukaciji je globalna reforma obrazovanja. Učenik je na prvom mjestu. Ciljamo poboljšanje performansi studenata i jačanje učitelja, fokusiramo se na personaliziranje učenja za svaki tip studenta još od pred-vrtićke dobi do visokog obrazovanja i životnog učenja. Watson može biti virtualni pomoćnik za učenje. Proučili smo 45 godina iskustva projekta Sesame Street i preko 1000 istraživanja o tome kako djeca najbolje uče, kao i s poznatom tvrtkom Pearson koja će donijeti svoja digitalna rješenja milijunima studenata.

Kako vi vidite razvoj internet stvari? Što će biti sljedeći korak u povezanosti naše svakodnevice?

- Danas plaćamo veliku cijenu za neznanje. Skupno je ne znati što nije u redu s našim pacijentom, ne znati koji proizvod želi kupiti određeni dio populacije, za neznanje gdje pronaći važne prirodne resurse. Čak 80 posto svih podataka na svijetu se sastoji od crnih podataka - tekstova, tvitova, blogova, čalanaka, videa i audio zapisa koje tradicionalna računala ne mogu razumjeti. S kognitivnim računalstvo možemo proširiti mogućnost čovjeka da bolje razumije i djeluje na osnovu kompleksnih podataka. Ono što je divno u vezi Watsona i Watsonovih AI mogućnosti je to što Watson razumije svijet na način kako to čine i ljudi - interpretira ne samo strukturirane podatke, nego i nestrukturirane podatke iz cijelog svijeta - zvuk, tekst, slike, video, namjeru, karakter... Watson kontinuirano uči iz svake interakcije i stječe više znanja i vrijednosti. Watson poboljšavanja međuljudske odnose. Dobivamo zgrade koje su intuitivnije i manje zagađujuće za okoliš. Tvornice koje povećavaju automatizaciju i produktivnost i kvalitetu, gradove koji su čišći i manje zagušeni prometom, autmobile koji će od nas napraviti bolje vozače, opremu koja će vam reći kada treba nešto popraviti prije nego se kvar dogodi. Whirpool na primjer nije više samo proizvođač bijele tehnike, nego i uslužna industrija jer nudi umrežene pametne uređaje i aplikacije...

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije