Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Tech/Sci Znanost

VIDEO Zvijezda oko supermasivne crne rupe pravi prekrasnu rozetu

Nova je studija još jednom potvrdila i Opću teoriju relativnosti Alberta Einsteina
16. travnja 2020. u 09:10 0 komentara 1211 prikaza

Europski južni observatorij objavio je novu studiju napravljenu pomoću Very Large Telescopea prema kojoj se po prvi puta utvrđuje kretanje zvijezde oko supermasivne crne rupe, a to je u obliku rozete, dekorativnog elementa u obliku ružina cvijeta. Riječ je o zvijezdi i crnoj rupi smještenima u središtu Mliječnog puta.

CRVENI PLANET Dobro došli na Mars. Imamo najviši vulkan i kanjon u našoj galaktici

Znanstveni rad o tome objavljuje se u časopisu Astronomy & Astrophysics. Zanimljivo je i kako je za ovaj zaključak trebalo gotovo 30 godina promatranja. Riječ je o crnoj rupi koja je od Sunca teža četiri milijuna puta a nalazi se na udaljenosti od 26.000 svjetlosnih godina od Sunca.

 | Autor :

Zvijezda koju su pratili znanstvenici je S2 koja se crnoj rupi približi na maksimalno 20 milijardi kilometara što je 120 puta udaljenost između Zemlje i Sunca. S2 u najbližoj točki prema crnoj rupi uspori na samo tri posto brzine svjetlosti a orbitu kompletira svakih 16 godina. Ova studija također još jednom potvrđuje kako se tijela u orbitama kreću po Općoj teoriji relativnosti Alberta Einsteina, odnosno nisu pravilne, kako je to tvrdio Sir Isaac Newton. Za pojašnjenje smo se obratili prof. dr. sc. Dijani Dominis Prester s Odjela za fiziku Sveučilišta u Rijeci.

Crna rupa 50.000 VEĆE MASE OD SUNCA Gladna crna rupa možda je svemirska karika koja je nedostajala

- U radu kolaboracije GRAVITY predstavljen je vrlo vrijedan rezultat, koji dodatno potvrđuje Einsteinovu teoriju relativnosti, te nam dodatno rasvjetljava gibanje zvijezda oko supermasivnih crnih rupa u središtima galaksija, odnosno aktivnih galaktičkih jezgri. Sagittarius A* je nama najbliža takva crna rupa, i zahvaljujući tome što se nalazi u središtu naše galaksije Mliječni Put, omogućava istraživanje ovakvih ekstremnih objekata, te posredno i vrlo važnog pitanja evolucija galaksija i svemira općenito. Ovaj je rezultat je u skladu s istraživanjima pomoću drugih instrumenata koji mjere zračenje duž cijelog elektromagnetskog spektra, od radiovalnog područja pa da visokoenergijskog gama-zračenja, u kojima je također različitim metodama potvrđena Einsteinova teorija, i naše dosadašnje spoznaje o gravitaciji.

 | Autor :

Uzbudljiv rezultat koji se uskoro očekuje je snimak Sagittarius A* pomoću Event Horizon Teleskopa u radiovalnom području elektromagnetskog spektra, kojim je nedavno načinjena prva snimku crne rupe u središtu galaksije M 87, aktivne galaktičke jezgre 1000 puta masivnije od Sagittarius A*, objašnjava nam prof. Dominis Prester.

Dodaje kako valja naglasiti da se ovdje radi o analizi mjerenja u trajanju od čak 27 godina, i radu načinjenom u suradnji od preko 50 znanstvenika. To nam pokazuje kako je za mnoge vrijedne znanstvene rezultate potrebna ne samo strpljivost, već i dobro koordinirana međunarodna suradnja, govori. Prof. Dominis Prester istraživanjima se strukture svemira i prirode gravitacije putem opažanja teleskopima osjetljivima u različitim dijelovima elektromagnetskog spektra bavi se zadnjih 18 godina, proučavanjem objekata od ekstrasolarnih planeta do supermasivnih crnih rupa u dalekim galaksijama, što uključuje i snažnu domaću i međunarodnu suradnju.

 

- Na mnoga pitanja još uvijek nemamo potpune odgovore, a to što dosadašnja mjerenja potvrđuju Einsteinovu teoriju gravitacije može značiti da je ona kompletna, no može i značiti da još uvijek nismo mogli izmjeriti efekte koji bi pokazali da na nekim drugim skalama ona ne vrijedi, odnosno da je treba upotpuniti dodatnim teorijama. U tu svrhu mjerimo elektromagnetsko zračenje vrlo visokih energija iz udaljenih aktivnih galaktičkih jezgri, koordinirano s mjerenjima drugih instrumenata osjetljivih na nižim energijama, u cilju istraživanja efekta gravitacijske leće, te potrage za potencijalnim dokazima narušene Lorentzove invarijantnosti, kaže naša znanstvenica.

KAKVO NAS VRIJEME OČEKUJE
Stiže vrhunac toplinskog vala. Stručnjaci objasnili uzrok ekstremnih vrućina: 'Tek je počelo'
Zdravstveno osiguranje
Dopunsko, dodatno ili oboje? Ovo su razlike u dobrovoljnim zdravstvenim osiguranjima koje morate znati
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.