Naslovnica Tech/Sci Znanost

VIDEO Pronađen novi planet na kojem bi moglo biti života

Egzoplanet nazvan K2-18b je opisan kao potencijalna "Superzemlja" - veliki kameni planet s potencijalnom da podržava život.
07. prosinca 2017. u 10:45 3 komentara 2642 prikaza

Maleni planet udaljen 111 svjetlosnih godina od nas mogao bi podržavati život, piše Independent

Ulična rasvjeta ANALIZA Zemlja je sve više onečišćena umjetnom svjetlosti, ovo je razlog

Egzoplanet nazvan K2-18b je opisan kao potencijalna "Superzemlja" - veliki kameni planet s potencijalnom da podržava život. Kruži u nastanjivoj zoni svoje zvijezde, što znači da postoji mogućnost da bi na njemu mogla biti tekuća voda, što je najvažniji uvjet za mogućnost života kakvog ga znamo. 

 

Veći od Zemlje

Nova studija pokazala je i da taj planet ima susjeda nazvanog K2-18c. Oba planeta kruže oko zvijezde nazvane K2-18 udaljene 111 svjetlosnih godina od Zemlje. Otkriveno je da je K2-18b uglavnom kameni planet s plinovitom atmosferom, kao što ju ima i Zemlja, samo što je veći od našeg planeta.

Pretpostavlja se da bi na njemu mogla biti velika vodena ploha s tankim slojem leda na njoj, no za to zaključit će trebati još mnogo istraživanja.  Novootkriveni planet je bliži svojoj zvijezdi, nego je Zemlja Suncu, pa bi mogao biti previše vruć za održavanje života. 

1 / 4
ESO
Potres Znanstvenici upozoravaju Sljedeće godine više snažnih potresa pogodit će Zemlju. Evo i zašto... Planet 'NISMO SAMI' Izvanredno otkriće: Na ovom planetu moguć je život? dinosauri PEHISTI Dinosauri ne bi izumrli da je asteroid pao bilo gdje drugdje na Zemlji!
ZDRAVI ZUBI
Bolesti desni mogu izazvati čak i infarkt!

A1 izdvaja za Vas

  • Avatar Ironman0105
    Ironman0105:

    dakle kad bismo i napravili ogroman svemirski brod koji bi mogao dostici brzinu svjetlosti, trebalo bi nam 111 godina da tamo dodjemo.4 ili 5 generacija. Dakako, ako uopce dodjemo, jer zbog brzine nebismo mogli manevrirati ismedju miliona meteora, meteorita i ... prikaži još! ostalog smeca koje bi nam se sigurno naslo na putu

  • mulag:

    ajmo tamo