Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Tech/Sci Znanost

Znanstvenici objavili: Kada umre, čovjek je toga svjestan!

Osobe koje umru ipak ostaju još neko vrijeme svjesne svega što se oko njih događa, napominju znanstvenici.
20. prosinca 2020. u 13:38 86 komentara 220670 prikaza
lijes
Foto: Matija Topolovec/Pixsell

Ljudski mozak još uvijek radi nakon što srce prestane, drugim riječima, mozak zna da ste mrtvi.  Pokazalo je to istraživanje provedeno na Sveučilištu Stony Brook School of Medicine u New Yorku. Osobe koje umru ipak ostaju još neko vrijeme svjesne svega što se oko njih događa, napominju znanstvenici. 

Venezuela - ilustracija MISTERIJ More mjesecima izbacuje na plažu vrijedan nakit, nitko ne zna odakle je

Oni koji su preživjeli srčani udar i "vratili se" nakon kliničke smrti, često svjedoče kako su znali što se oko njih događalo, čuli su i kada su liječnici proglasili vrijeme njihove smrti,odnosno, vrijeme kada im je srce prestalo raditi.

Voditelj istraživanja, liječnik Sam Parnia sa spomenutog Sveučilišta, pojasnio je kako se tijekom istraživanja pokazalo da osobe koje se "vrate u život", nakon tog iskustva, imaju pojačanu želju pomagati drugima.

"Opisivali su svoja iskustva kako su gledali liječnike i  medicinsko osoblje kako rade i pokušavaju ih spasiti, bili su svjesni svega", rekao je Parnia za LiveScience: 

Liječnici proglašavaju vrijeme smrti kada srce prestane raditi, no mozak je i dalje "živ". Kada se osobi sa zastojem srca daje umjetno disanje i masaža srca kako bi se vratila u život, mozak tada dobiva 50 posto potrebnog kisika, pojašnjava, što održava neke njegove funkcije.

Štednja ULAGANJE U FINANCIJSKU PISMENOST MLADIH S koliko godina i na koji način s djecom razgovarati o financijama?

Moždane stanice mogu biti aktivne još i satima nakon što srce prestane raditi, piše Daily Mail.

Što dulje pružate umirućem umjetno disanje i masažu srca, dulje će se održavati i ta djelomična moždana aktivnost, no na usporenijoj razini.

VIDEO: U zadnji tren izbjegla urušavanje: Samo sam čula pucketanje, sreća moja što sam uspjela iskočiti

KBC Rijeka
u riječkom KBC-u
Nakon vijesti da im nerođeno dijete neće preživjeti, mladi par 'u povjerenju' dobio neobičnu preporuku
RAIFFEISEN FUTURE BOOST
Suosnivač Nanobita Alan Sumina otkrio kako se eksperimentiranje u izradi igara pretvorilo u biznis vrijedan milijardu kuna
  • angeorafael123:

    Smrt je samo vračanje k svijesti ili ti kraj igrice Života.Tada slijedi sređivanje računa.

  • Aysun:

    Za neke će život ostati kvantna fizika. Čovjek nisu organi ni tijelo nego ono što ga čini čovjekom : um, misli, osjećaji, energija...sve ono što ostaje i dalje živo poslije smrti TIJELA a ne njegovog postojanja. Duša... Zar je toliko ... prikaži još! teško razumijeti?? Čovjek je puno više od tijela a tijelo mu je dano kao prilika da postoji u jednoj od verzija Života. Zato postoji Bog, da nam dokaže da smo samo mali u ovom ogromnom Svemiru..

  • bardonkaldian:

    Koliko je ovo zastarjelo. O tom fenomenu se piše od 70ih godina, a bitna djela su objavili, s modernim pristupom,Pim van Lommel i Bruce Greyson oko 2010. Obojica su liječnici, bili su pristaše materijalističkog uobičajenog tumačenja-no napustili su ga. Sam ... prikaži još! Parnia isto radi na tom, godinama, no nije uspio doći do nekih jasnijih rezultata zbog složenosti pokusa i visokog stupnja smrtnosti pacijenata. On je ozbiljan istraživač, no za sada nije uspio dokazati materijalističju hipotezu (a bilo ih je oko 5, i odbačene su napretkom medicinske tehnologije).