Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Tech/Sci Tehnologija

Učenici 6. razreda uskoro će u nastavi programirati pomoću mikroračunala

Svim školama koje se prijave na Javni poziv za iskaz interesa za sudjelovanje u projektu ProMikro omogućit će se edukacija učitelja od strane IRIM-a
06. rujna 2017. u 13:03 1 komentara 1239 prikaza
Zagreb: U Mnistarstvu znanosti i obrazovnja najavljen projekt PROMikro
Foto: Dalibor Urukalovic/PIXSELL
Pogledajte galeriju 1/8

CARNet, Institut za Razvoj i Inovativnost Mladih - IRIM i Ministarstvo znanosti i obrazovanja predstavili su veliki projekt PROMikro kojemu je cilj uvođenje digitalne pismenosti u različite nastavne predmete i izvannastavne aktivnosti uporabom mikroračunala. Na zajedničkoj konferenciji za medije održana je i interaktivna demonstracija programiranja s pomoću micro:bita.

Andrej Plenković ANDREJ PLENKOVIĆ Posebno stručno povjerenstvo u srijedu će dogovoriti usuglašen Akcijski plan

- Uvođenje programiranja na mikroračunalima u osnovne škole u Hrvatskoj hvalevrijedna je inicijativa Instituta za razvoj i inovativnost mladih i gospodina Nenada Bakića osobno i ona se odlično uklopila u program Vlade STEM Hrvatska. Uvođenje mogućnosti rada na mikroračunalima za sve učenike 6. razreda ima za cilj razvoj digitalnih kompetencija učenika, poticanje kreativnosti i inovativnosti te interdisciplinarnog pristupa u korištenju informacijskih tehnologija. Projekt doprinosi digitalnoj transformaciji škola i podiže razinu njezine digitalne zrelosti, a u konačnici pridonosi cilju izgradnje škola za život, a ne ocjenu. Ovim putem zahvaljujem na inicijativi Institutu za razvoj i inovativnost mladih, CARNetu i Hrvatskoj udruzi poslodavaca na partnerstvu, ali timu u Ministarstvu koji su pokazali da sustav treba uključiv i kako svi zajedno možemo napraviti velike iskorake! Nikad nemojte zaboraviti: prilika za promjenu i iskorak ne postoji, nju sami stvaramo! - istaknula je ministrica znanosti i obrazovanja prof. dr. sc. Blaženka Divjak.

- Naš portfelj STEM aktivnosti na raznim platformama je već došao do 45.000 djece u Hrvatskoj, ali glavni projekt nam je upravo baziran na BBC micro:bitu, čiji smo i regionalni partner. To je tehnologija koja omogućava radikalne iskorake u digitalnoj pismenosti i uvođenju životne informatike međupredmetno, uz potpunu demokratizaciju i jednakost prilika. Cilj nam je da hrvatski đaci budu ravnopravni građani 21. stoljeća. Naša akcija STEM revolucija je dobila veliku podršku javnosti, i od početka je naš cilj bio da svako dijete u jednoj generaciji dobije mikroračunalo, a nastavnici edukaciju. Iako smo mogli i sami postići taj cilj, smatrali smo da je idealno ići k njemu uz sinergiju s institucijama, pa smo ga nudili i prethodnom ministarstvu, nažalost neuspješno. No, u ovom ministarstvu smo našli sjajne partnere i mislim da smo na pravom putu da MZO bude prepoznato kao Ministarstvo Budućnosti. Naime, edukacije je najveće ulaganje koje jedna obitelj, ali i društvo u cjelini čini, a uz iskazano jasno i hrabro vodstvo kakvo vidimo sada, to je ujedno i prilika za zajedništvo, koje nam nedostaje danas u Hrvatskoj - naglasio je suosnivač IRIM-a poduzetnik Nenad Bakić.

- CARNet kontinuirano radi na razvoju digitalnih kompetencija naših korisnika jer znamo da je razvoj upravo tih znanja i vještina jedan od ključnih preduvjeta za uspješno uključivanje pojedinca u današnje društvo i tržište rada, a tako ćemo i nastaviti. Korištenjem mikroračunala u nastavi razvijaju se digitalne vještine, logičko razmišljanje i sposobnost rješavanja problema - istaknuo je ravnatelj CARNeta Goran Kezunović.

- Digitalizacija i korištenje novih tehnologija kako u poslu tako i svakodnevnom životu danas su esencijalni za gospodarski i društveni razvoj svake zemlje. Zato je Hrvatska udruga poslodavaca sa zadovoljstvom i bez razmišljanja odlučila podržati ovaj projekt kroz osiguravanje sredstava za edukaciju učitelja i nastavnika za korištenje mikroračunala. Ovim projektom djeci ćemo omogućiti rani pristup novim tehnologijama te usvajanje znanja i razvoj vještina potrebnih za njihovo korištenje kako bi se pravovremeno pripremili za život i tržište rada budućnosti. Našu investiciju smatramo dugoročnim ulaganjem u bolju budućnost i napredak Hrvatske. Više puta smo naglasili kako reformu obrazovanja smatramo temeljem svih reformi i stoga se nadamo da će uz ovu iznimno vrijednu inicijativu uskoro slijediti i druge promjene koje će nam omogućiti kvalitetnije i konkurentnije obrazovanje - naglasio je glavni direktor HUP-a Davor Majetić.

Svim školama koje se prijave na Javni poziv za iskaz interesa za sudjelovanje u projektu ProMikro omogućit će se edukacija učitelja od strane IRIM-a, a škole će samostalno odlučivati o načinima uporabe mikroračunala u nastavi. Edukacije učitelja prijavljenih škola održat će se početkom listopada na različitim lokacijama, a za sudjelovanje nije potrebno predznanje o programiranju mikroračunala. Uz edukaciju, svim učiteljima osiguravaju se micro:bit računala na trajno korištenje. Sudjelovanje škola je dobrovoljno, a krajnji rok za iskaz interesa je 20. rujna 2017. godine.

Državna matura Željni znanja Završiti srednju školu više nije dovoljno, hrvatski đaci i roditelji će za fakultet dati i zadnju lipu Zdrava prehrana u osnovnim školama Branimir Bradarić Švedski đaci u školi dobiju iPad, naši se još griju uz peć na kruta goriva Bismarckov recept Reformu obrazovanja ne treba depolitizirati, već pluralizirati!
Dario Almesberger
Stručnjak za obnovu otkrio koja bi zagrebačka bolnica izdržala jači potres: Sve druge bi se srušile
Boris Miletić
INTERVJU
„Čovjek koji prestane biti čovjek, izgubio je smisao“
  • No1:

    Ok... umjesto da klinci pocnu s Arduinom i onda steknu nekakva iskustva koja mogu diretno primijeniti u tatinoj firmi (kao Rimac), oni dobiju nekakve smijesne masinice s kojim mogu napraviti skoro nista. Umjesto da Ministarstvo financira nesto sto se u ... prikaži još! cijeloj Europi koristi, oni izaberu poluproizvod. To moze samo kod nas. Uvijek samo kod nas. Nase firme su mogle stvoriti kompletnu infrastrukturu bazirano na Arduino platformi (izrada stampanih plocica se u firmi Tesla, danas Ericsson Nikola Tesla radila svakodnevno). RIZ je to radio isto kao normalnu stvar. Sve se to moglo raditi kod nas. Ne... mi cemo kupovati izvana. Stvarno smo nevjerojatni.