Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 5
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Svjetski dan oboljelih od vitiliga

U KBC-u Sestre milosrdnice prvi put radionica transplantacije melanocita

KBC Sestre milosrdnice
Foto: Marko Lukunic/PIXSELL
1/3
09.06.2016.
u 17:30

Parsad istražuje uzrok nastanka i liječenje vitiliga - neugodne bolesti koja se očituje "bijelim mrljama" koje nastaju zbog gubitka pigmentnih stanica, najčešće na vidljivim područjima kože

U povodu Svjetskog dana oboljelih od vitiliga, u Hrvatskoj se u četvrtak prvi put održala radionica transplantacije melanocita u Klinici za kožne i spolne bolesti KBC-a Sestre milosrdnice, koju je izveo Davinder Parsad, dermatovenerolog iz Klinike za dermatologiju Instituta za poslijediplomsku medicinsku edukaciju i istraživanja u Chandigarhu u Indiji.

Parsad istražuje uzrok nastanka i liječenje vitiliga - neugodne bolesti koja se očituje "bijelim mrljama" koje nastaju zbog gubitka pigmentnih stanica, najčešće na vidljivim područjima kože. Još uvijek nije poznato zašto dolazi do uništavanja melanocita - pigmentnih stanica u koži i kosi, pri čemu bolest značajno mijenja izgled pacijenta, što izaziva psihičke poteškoće i smanjuje kvalitetu života oboljelog.

Ugledni indijski liječnik je razvio metodu transplantacije melanocita prenoseći ih sofisticiranim postupkom s područja na kojem je boja kože očuvana na područje kože bez pigmenta. Njegovim dolaskom hrvatski dermatolozi prvi su put imali priliku naučiti tu metodu liječenja i eventualno je uvesti u praktično provedive smjernice za liječenje vitiliga u Hrvatskoj.

Edukaciji je prisustvovalo 16 dermatologa iz velikih kliničkih bolničkih centara u Zagrebu, Rijeci, Splitu i Osijeku.

Parsad je u Zagreb došao u sklopu 4. Hrvatskog kongresa psihodermatologije s međunarodnim gostima, koji se u organizaciji Hrvatskog dermatovenerološkog društva Hrvatskog liječničkog zbora, Klinike za kožne i spolne bolesti KBC-a Sestre milosrdnice i Grada Zagreba održava od 10. do 12. lipnja u hotelu "Westin".

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije