Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Tech/Sci Znanost

Rekordne temperature zbog toplog vala na Sjevernom polu: Više od 20 stupnjeva toplije od prosjeka

Zbog velikog prodora toplog zraka na Arktik temperature su na Sjevernom polu tridesetak stupnjeva više negoli je to uobičajeno
24. prosinca 2016. u 16:06 16 komentara 4152 prikaza
Polarni medvjedi
Foto: Pixabay
Pogledajte galeriju 1/3

Djed Božićnjak mogao bi ove godine posegnuti za vodenim skijama, a ne za saonicama. Naime, temperature na Sjevernom polu ovih su dana neuobičajeno visoke, a znanstvenici tvrde kako bi mogle izazvati veliko topljenje ledenog pokrivača.

Meteorološka postaja koja se nalazi oko 140 kilometara južno od Sjevernog pola izmjerila je temperaturu od -4 Celzijeva stupnja, vrlo blizu točke otapanja leda, a slična situacija je, tvrde, i na samom Sjevernom polu.

Donald Trump i Vladimir Putin NOVE MJERE PROTIV ZATOPLJENJA Zemlje svijeta pozivaju na političko djelovanje protiv klimatskih promjena, Trump: globalno zatopljenje je prijevara Stephen Hawking podsjeća da je i sam upozoravao na negativne posljedice Brexita VELIKI IZAZOVI Hawking upozorava: Ovo je najopasnije vrijeme za naš planet. Optimist sam, ali...

Temperature su izrazito visoke, a zagrijavanje je znatno intenzivirano u proteklih nekoliko dana. Glavni razlog ovakvom razvoju situacije je prodor velike količine topla zraka koji je došao s juga, kažu u opservatoriju Sjevernog pola smještenom na Aljasci.

Inače, uobičajene temperature na Arktiku u ovo su doba godine između -30 i -40 Celzijevih stupnjeva. Prema procjenama stručnjaka, u posljednjih nekoliko dana na području Arktika otopljeno je više od 140.000 četvornih kilometara leda, i to, što je najkritičniji pokazatelj, u vrijeme kada se ledeni pokrivač na tom području trebao obnavljati, a ne smanjivati.

– Satelitske snimke pokazuju da se led ubrzano topi i da svaki dan nestaju velike količine leda. Stanje je prilično dramatično, kažu norveški meteorolozi koji su stacionirani na postaji na otoku Franz Joseph.

Zbog prodora toplog zraka koji se sada nalazi iznad Arktika, velike količine hladnog zraka pogurane su prema jugu, na područje Sibira gdje je temperatura dodatno snižena za tridesetak stupnjeva u odnosu na višegodišnji prosjek.

Iako nije neuobičajeno da oluje donose topli zrak iznad Arktika, tako velika razlika u temperaturi od tridesetak stupnjeva i tako naglo zatopljenje izazvali su pozornost i zabrinutost znanstvenika koji drže da u svemu veliku ulogu imaju klimatske promjene.

– Prije stotinjak godina se takvo što ne bi moglo dogoditi. Cijeli je niz faktora koji utječu na takve pojave, ali svakako je bitno i globalno zatopljenje izazvano čovjekovim utjecajem. Ako se ništa ne učini da se uspore klimatske promjene, kada globalno zagrijavanje dosegne dva Celzijeva stupnja, takve zime postat će uobičajene na Sjevernom polu – kaže meteorolog Josip Benčević.

>> Djed Božićnjak u problemima? Sjeverni jeleni sve su mršaviji

Bojanje stana
PROLJETNI RADOVI
Osnovni "šljakerski" pribor za ličenje zidova koji bi svi trebali imati doma
PBZ
#OSTAJEMDOMA
Plaćaj račune i upravljaj svojim financijama online: savjeti za organizaciju bez odlazaka u poslovnicu banke
 • Gospon Drug:

  Bravo gospon novinar vodene skije su vam premočne ima ih u konzumu na sniženju.

 • Avatar lvan12
  lvan12:

  Već vidjeno prije kroz povijest... Uobičajeni klimatski ciklusi koji se izmjenjuju kroz povijest zemlje, i to bez obzira na utjecaj čovjeka.

 • Avatar samo Istina
  samo Istina:

  Bla, bla, bla..po tim znanstvenicima smo već trebali bit pod vodom. Uostalom led na Antarktici se širi, broj polarnih medvjeda raste..