Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 4
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
NOVE MJERE PROTIV ZATOPLJENJA

Zemlje svijeta pozivaju na političko djelovanje protiv klimatskih promjena, Trump: globalno zatopljenje je prijevara

Donald Trump i Vladimir Putin
Foto: Reuters/PIXSELL
1/3
18.11.2016.
u 00:03

Trump je obećao pojačati potrošnju nafte, plina i ugljena i "otkazivanje" globalnog ugovora

Međunarodna zajednica pozvala je na "najveće moguće zalaganje" protiv zatopljenja u "proklamaciji iz Marakeša" donesenoj dan uoči zatvaranja 22. UN-ove konferencije o klimi koju je obilježio izbor "klimatoskeptičnog" Donalda Trumpa u Bijelu kuću.

"Mi, predsjednici država i vlada te izaslanstva okupljena u Marakešu, na afričkom tlu (...) pozivamo na najveće moguće političko zalaganje radi suzbijanja klimatskih promjena koje je prioritetna zadaća", ističe se u toj "proklamaciji o našoj klimi i o našem održivom razvoju" 197 stranaka UN-ove klimatske konvencije.

Stranke, 196 zemalja i EU, pozvale su jedna drugu da pojačaju financiranje projekata kako bi se spriječile najgore posljedice globalnog zatopljenja i ublažili  efekti neizbježne klimatske promjene. 

"Pozivamo da se što prije povećaju ambicije i pojača naša suradnja kako bi se premostio rascjep između sadašnjih razina ispuštanja stakleničkih plinova (koji su uzročnik klimatskih promjena) i puta kojim moramo ići kako bismo poštovali obveze o ograničavanju globalnog zatopljenja što proistječu iz Pariškog ugovora" donesenog krajem 2015., dodaje se u tekstu. 

Pariški ugovor postavlja cilj ograničavanja prosječnog globalnog zatopljenja na 2 stupnja Celzija iznad razina prije industrijske revolucije smanjivanjem ispuštanja stakleničkih plinova koji nastaju izgaranjem fosilnih goriva.

Zemlje su "zadovoljne pariškim ugovorom i njegovim brzim stupanjem na snagu" te "potvrđuju svoju opredijeljenost za njegovu cjelovitu provedbu".

U tekstu se poziva i na veće financiranje mjera protiv zatopljenja.

"Mi, razvijene zemlje, potvrđujemo da nam je cilj prikupiti 100 milijarda dolara" na godinu za zemlje u razvoju do 2020., dodaje se u proklamaciji, preuzimajući obećanje dano 2009. na klimatskoj konferenciji u Kopenhagenu.

Apel je upućen više od tjedan dana nakon izborne pobjede Donalda Trumpa koji je u kampanji nazvao globalno zatopljenje "prijevarom".

Zemlje, među kojima i Sjedinjene Države, obećale su smanjiti emisije stakleničkih plinova prema ugovoru prebacujući se na obnovljive izvore energije.

Trump je, međutim, obećao pojačati potrošnju nafte, plina i ugljena i "otkazivanje" globalnog ugovora.

Dokument je pozvao zemlje da "žurno" povećaju svoje obveze u smanjenju emisija stakleničkih plinova. Prema znanstvenicima, sadašnja obećanja ukupno bi omogućila globalno zagrijavanje od 3 stupnja Celzija ili više.

>> 'Čovječanstvo će gledati na 4. studenoga kao dan na koji su zatvorena vrata neizbježnoj katastrofi'

Komentara 10

ZI
zimerman
03:24 18.11.2016.

Trump je u pravu. Klimatske promijene su uvijek postojale ,covijek ih nije stvorio niti ih moze zaustaviti . Cisti dokaz je ledeno doba ,ha ha po sadasnjim tumacenjima ispade da su dinosaurusi vozili auta pa se dogodilo ledeno doba .

BE
beeroslaw
03:00 18.11.2016.

globalno zatopljene je samo jos jedna globalisticka laz i obmana

KE
kenjalo
04:51 18.11.2016.

globalno zatopljenje je cista izmisljotina na koju b..ale trebaju da placaju porez da bi ovih par mozgova iza toga moglo udobno zivjeti.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije