Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 100
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
S 55 na 48 kg

Djed Božićnjak u problemima? Sjeverni jeleni sve su mršaviji

Jelen
Foto: Pixabay
1/4
12.12.2016.
u 13:20

Zime koje više nisu tako hladne umjesto obilnog snijega donose više kiše koje se na tlu pretvaraju u ledeni pokrov, a to biljojedima otežava pristup hrani

Sjeverni jeleni koji žive u blizini Sjevernog pola sve su mršaviji, što je posljedica klimatskih promjena, objavili su znanstvenici. Prosječna težina sjevernog jelena na norveškom otočju Svalbardu pala je s 55 kilograma krajem prošlog stoljeća na 48 kilograma, navodi se u studiji norveških i škotskih znanstvenika. Tvrde da je glavni uzrok tome globalno zatopljenje.

"I koliko god toplija ljeta pogoduju sjevernim jelenima, toliko im ne odgovaraju toplije zime", rekao je škotski profesor Steve Albon. Manje hladne zime umjesto obilnog snijega donose više kiše koje se na tlu pretvaraju u ledeni pokrov, a to biljojedima otežava pristup hrani. Neki sjeverni jeleni zato doslovce gladuju.

Suprotno tome, ljeti vegetacija buja, što povećava izglede da će zdrave ženke začeti u jesen, a gravidnost traje sedam mjeseci. Ali zbog manjka hrane mladunčad dolazi na svijet sa sve manjom težinom.

Prosječna težina odraslih sjevernih jelena pala je s 55 na 48 kilograma, što je 12 posto. "Dvanaest posto možda ne izgleda puno, no s obzirom na to koliko je tjelesna težina važna za reprodukciju i preživljavanje, to je potencijalno golem problem", rekao je Albon.

Otkako su počela mjerenja, u zadnjih stotinu godina temperatura na površini Arktika porasla je za 2,8 stupnjeva Celzija. Budući da na brojnim crtežima saonice Djeda Mraza vuku samo dva sjeverna jelena, Albon se pita hoće li to, s obzirom na njihovu tjelesnu težinu, biti dovoljno.

Komentara 1

CA
canon60
13:11 02.01.2017.

"Djed Božićnjak" je ateistička izmišljotina i nema nikakve veze sa Božićen odnosno blagdanom Kristova rođenja. Sve su to lijepo zamaskirali zbog dobre zarade u vrijeme Adventa kao i Halloween prije Svih svetih. A ljudi zagrizli dobrano i samo si prazne džepove.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije