Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 3
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
nakon devet godina

VIDEO Uspješno lansiran SpaceX s NASA-inim astronautima

Lansiran Spacex
Foto: Reuters/PIXSELL
1/6
30.05.2020.
u 21:27

Dvojica američkih astronauta Doug Hurley i Bob Behnken sudjelovala su u prvom polijetanju Amerikanaca s američkog tla u zadnjih devet godina.

Privatna kompanija za svemirske tehnologije poduzetnika Elona Muska SpaceX uspješno je lansirala Falcon 9 s NASA-inim astronautima koji su krenuli na put prema Međunarodnoj svemirskoj postaji. 

Nakon što je raketa Falcon 9 uspješno donijela astronaute u orbitu ona se uspješno vratila na tlo i izvela savršeno slijetanje. Pred astronautima Doug Hurleyem i Bob Behnkenom koji se nalaze u orbiti u kapsuli Dragon sada je pristajanje na Međunadnu svemirsku postaju. 

Lansiranje je već odgođeno u srijedu i to 17 minuta prije leta zbog olujnog nevremena u blizini svemirskog centra Kennedy u Cape Canaveralu. U zraku je bilo previše električne aktivnosti pa je odgođeno svega 16 minuta prije zakazanog vremena za polijetanje. 

Vremenska prognoza za danas također je bila nesigurna.

Dvojica američkih astronauta Doug Hurley i Bob Behnken tako će sudjelovati u prvom polijetanju Amerikanaca s američkog tla u zadnjih devet godina.

Raketa Falcon 9 je poletjela u 15 sati i 22 minute po lokalnom vremenu, tj. 21 sat i 22 minute po hrvatskom vremenu.

Misija SpaceX Demo-2, kako je nazvana, krenula je iz Svemirskog centra Kennedy na Floridi. U kapsuli Crew Dragon, pričvršćenoj na moćnu raketu Falcon 9, NASA-ini astronauti Robert Behnken i Douglas Hurley kompletirali su povijesnu misiju, prvi prijevoz privatno napravljenim sustavom u svemirsku misiju.

NASA je posljednji put astronaute u nekoj novoj letjelici lansirala prije 40 godina na početku programa shuttle.

Ključne riječi

Komentara 19

LE
LeonardoGoldman
23:18 30.05.2020.

Ja sam se prije 20-tak god. veselio svemirskom turizmu kada su govorili da će to 2020.biti normalno, a ovi su sada ujedinjeni u uspjehu kao 1969. Ne kužim taj rascijep i toliko veselje. Gdje je tu opravdana euforija?

HA
Hanok
21:40 30.05.2020.

Elon Musk je genije. Svemirski Poslodavac bez pomoči poreznih obaveznika.

ST
stefj
21:57 30.05.2020.

Lijepo se vidio prelet, taman se razvedrilo...

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije