Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Tech/Sci Znanost

Što ako veliki prasak i naš svemir nisu početak?

Sir Roger Penrose, jedan od ovogodišnjih dobitnika Nobelove nagrade za fiziku, tvrdi da je prije našeg svemira već postojao drugi, mnogo stariji svemir, a da dokaze za to kriju crne rupe
13. listopada 2020. u 07:00 19 komentara 13506 prikaza
Foto: /XINHUA/PIXSELL

Čini se kako je Sir Roger Penrose, jedan od ovogodišnjih dobitnika Nobelove nagrade za fiziku, konačno dočekao svojih pet minuta. Zaslužnom je Britancu, suradniku Stephena Hawkinga, javnost odlučila dati mnogo prostora, a on se time koristi iznoseći nove interesantne teorije.

Nobelova nagrada za fiziku ISTRAŽIVALI CRNE RUPE Troje znanstvenika dobilo Nobelovu nagradu za fiziku

Tajna u radijacijskim pjegama

U intervjuu The Telegraphu tvrdi kako crne rupe možda sadrže dokaze da je prije ovog našeg svemira, odnosno velikog praska, postojao jedan drugi, stariji.

U to Penrose vjeruje jer smatra kako su Hawkingove točke, radijacijske pjege u pozadini svemira, ostaci energije zaostale upravo od svemira koji je postojao prije našega. To bi bio i dokaz teoriji cikličkog svemira po kojoj se svemiri razvijaju do odumiranja. No, brojni su oni koji osporavaju takva Penroseova razmišljanja tvrdeći da za njih nema dokaza, dok za standardni model u kojem je svemir počeo velikim praskom te se nakon toga kontinuirano širi, ima. Te Hawkingove točke razasute su po nebu i obično su veličine našeg Mjeseca.

Martin Lončarić VEČERNJI TV 'Ova tehnologija bi mogla omogućiti privatnost kakvu smo imali u vrijeme početka interneta'

Penroseova teorija cikličkog svemira koju je nazvao “conformal cyclic cosmology” zastupa tumačenje kako je veliki prasak tek završetak jednog svemira i početak drugog, a taj bi se period nazivao eonom. Na tumačenje kako je njegova teorija previše kontroverzna, Penrose jednostavno odgovara kako su jednom i teorije povezane s crnim rupama smatrali kontroverznima, a one su danas dio znanosti. Novopečeni Nobelovac smatra kako su Hawkingove točke konačan izboj energije poznate i kao Hawkingova radijacija koja je crnim rupama prenesena iz prethodnog svemira. Prema njegovoj teoriji, svemiri se razvijaju, šire i odumiru u sekvencijama, pri čemu crne rupe u svakom od njih ostavljaju tragove onog prethodnog. Tako ispada i da će naš 13,8 milijardi godina stari svemir trajati još jako dugo, jer crne rupe u njemu i dalje ispuštaju radijaciju.

Nikola Tesla TEHNIKU JE NUDIO I BRITANCIMA Nikola Tesla vs. FBI: Što je Teslin štićenik otkrio Amerikancima o eksperimentima sa "zrakama smrti"

– Tvrdim da je Hawkingova radijacija primijećena. Veliki prasak nije početak, bilo je nečega i prije njega, a to nešto postojat će i u našoj budućnosti. Imamo svemir koji se širi i širi, a sva masa propada. U mojoj ludoj teoriji ta udaljena budućnost postaje veliki prasak sljedećeg eona – tvrdi Sir Roger Penrose. Vjeruje da mora biti i mrtvih crnih rupa, osim aktivnih crnih rupa koje smo prepoznali, koje su zaostale od ranijih svemira. Mogli bismo prepoznati i njih te tako dokazati da je Hawking i u tome bio u pravu.

– Naš je veliki prasak počeo s nečim što je bila daleka budućnost prethodnog eona pa bi trebalo biti i crnih rupa koje su nestale Hawkingovim isparavanjem. To je isparavanje na nebu stvorilo Hawkingove točke koje vidimo. Njihova je veličina otprilike osam puta veća od promjera Mjeseca i to su područja nešto više temperature. Postoje prilično čvrsti dokazi za najmanje šest takvih točaka – rekao je Penrose.

Novo otkriće Otkrivena Zemlji najbliža crna rupa: Ima masu 4 puta veću od Sunca

O tome je znanstveni rad objavio u svibnju u časopisu Monthly Notices of the Royal Astronomical Society.

Teorija evolucije svemira

I tamo tvrdi kako te točke postoje u kozmičkom mikrovalnom pozadinskom zračenju. Riječ je o elektromagnetskom zračenju cijele nebeske sfere, koje se sastoji od zračenja nerazlučenih zvijezda i galaktika te od zračenja međuzvjezdanog i međugalaktičkog plina. Teorija velikog praska dominira znanošću posljednjih 50 godina. Prema njoj, svemir se prije 13,8 milijardi godina počeo širiti iz točke neizmjerne gustoće te se nastavio širiti do danas. Ova teorija obuhvaća koncepte mijenjanja i evolucije svemira te je zato jedina u stanju objasniti pojave kao što su Hubbleov zakon, kozmičko mikrovalno pozadinsko zračenje i omjer lakih elemenata u svemiru. 

VIDEO
Zadrani veslali i snimali se dronom, ostali u šoku kada su vidjeli što je ispod njih
Ranoranilac ili noćna ptica?
Noćna sova - Kako večernji tip ljudi preživljava u jutarnjem svijetu?
  • Oblivion:

    Sve samo nagađanja i teorije. Na svemirskoj skali mi smo na razini ameba

  • Inmerps mod aZ:

    Imamo mi hrvatsku crnu rupu, staru trideset godina, zove se drzavni proracun RH. Prije nje je postojala mnogo veca i starija crna rupa.

  • dubrix:

    A ništa, jednu pivu za početak.