Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 104
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Novo otkriće

Otkrivena Zemlji najbliža crna rupa: Ima masu 4 puta veću od Sunca

06.05.2020.
u 14:00

Znanstvenici Europskog južnog opservatorija otkrili su crnu rupu u sustavu dvije zvijezde udaljenu samo tisuću svjetlosnih godina od Zemlje

Iako znanost sada uglavnom gleda prema rješenju pandemije COVID-19, ipak ima otkrića i u drugim znanstvenim sferama. Skupina znanstvenika Europskog južnog observatorija i drugih institucija otkrila je crnu rupu udaljenu samo tisuću svjetlosnih godina od Zemlje.

Ta crna rupa dio je trostrukog sustava koji je, također iznimno zanimljivo, vidljiv golim okom. Odnosno, astronomi su uočili da dvije zvijezde kruže oko nekog objekta koristeći teleskop MPG/ESO promjera leće 2.2 metra koji je dio opservatorija La Silla u Čileu koji je dio Europskog južno opservatorija, ESO-a. Znanstvenici se nadaju kako je otkriće ovakvog sustava tek vrh ledene sante, odnosno da će u budućnosti pronaći još sličnih sustava. Rad u kojem je opisano ovo otkriće objavljen je danas u časopisu Astronomy & Astrophysics.

Skupina je znanstvenika promatrala sustav označen kao HR 6819 u širem istraživanju koje je obuhvaćalo više dvozvjezdanih sustava. No, nakon dublje analize shvatili su da u ovom sustavu postoji i treće tijelo koje do tada nisu primijetili, crnu rupu. No, iako se sustav može vidjeti okom kroz teleskop, da bi se u cijelosti shvatilo o čemu se radi korišten je visokorezolucijski spektrograf FEROS pričvršćen na teleskop kojim je uočeno da jedna od dvije vidljive zvijezde svakih 40 dana orbitira objekt koji nije vidljiv. Druga je zvijezda na većoj udaljenosti od ta dva objekta. Dodatna je zanimljivost što opažena crna rupa zvjezdane mase nije zloćudna, kako nema agresivne interakcije sa susjednim objektima, ta se crna rupa pričinja sasvim crnom. Njezina je masa ipak proračunata temeljem proučavanja putanje zvijezde koja ju orbitira. Zaključak je bio jasan.

– Nevidljivi objekt mase najmanje četiri puta veće od Sunca može biti jedino crna rupa, kaže Thomas Rivinius, vodeći znanstvenik na studiji.

U priopćenju povodom otkrića ESO podsjeća kako je do sada otkriveno tek par desetaka crnih rupa u našoj galaksiji od kojih gotovo sve imaju snažnu interakciju sa svojom okolinom čime svoju prisutnost čine uočljivom emitirajući pri tim interakcijama snažne X-zrake. Znanstvenici, međutim, procjenjuju kako se tokom postojanja Mliječne staze raspalo daleko više zvijezda nakon čega su nastale crne rupe. Otkriće tihe, nevidljive crne rupe u sustavu HR 6819 otvara mogućnost saznanja gdje su te ostale crne rupe u Mliječnoj stazi.

– Mora postojati stotine milijuna crnih rupa, a mi znamo za tek manji dio. Znajući što da tražimo trebalo bi nas postaviti u bolji položaj da ih pronađemo, rekao je Rivinius. Njegov kolega Dietrich Baade iz njemačkog Garchinga dodao je kako je otkriće crne rupe u trostrukom sustavu tako blizu Sunčevom sustavu indikator da se možda radi te o vrhu sante leda.

Astronomi čak vjeruju da bi otkriće ovog sustava vrlo brzo moglo dovesti do otkrića drugog sličnog sustava.

– Shvatili smo da bi još jedan sustav označen kao LB-1 mogao također biti sličan, trostruki s crnom rupom, iako nam treba još promatranja kako bismo to definitivno utvrdili, rekla je Marianne Heida, postdoktorandica na ESO-u koja je i koautorica znanstvenog rada.

– LB-1 je nešto dalje od Zemlje ali je i dalje dosta bliži astronomski gledano, što znači bi moglo postojati i daleko više ovakvih sustava. Njihov pronalazak i proučavanje može nam donijeti nova znanja o stvaranju i evoluciji tih rijetkih zvijezda koje svoj život počinju masom osam puta većom od mase Sunca a završavaju svoje postojanje supernovom koja ih čini crnom rupom, rekla je Heida.

Ključne riječi

Komentara 2

Avatar Osvetnik_Ernesta_Fulira
Osvetnik_Ernesta_Fulira
08:22 07.05.2020.

Ma, najbliza crna rupa se nalazi na Iblerovom trgu.

Avatar SandraEE79
SandraEE79
23:09 09.05.2020.

w​w︅︆​w​.​​l​o︅︆v​e​︅︆​x​​x​​.​c​︅︆l​​u​b

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije