Naslovnica Tech/Sci Znanost

SAD želi ponovno na Mjesec do 2024.

Ne uspije li NASA, nećemo mijenjati ciljeve misije, nego ćemo promijeniti agenciju, rekao je potpredsjednik Mike Pence u obraćanju Nacionalnom svemirskom vijeću
30. ožujka 2019. u 08:34 8 komentara 519 prikaza
NASA
Foto: NASA/REUTERS/PIXSELL
Pogledajte galeriju 1/2

Amerikanci na Mjesec moraju već za pet godina, a ne tek 2028. godine kako je NASA prije obećavala, sažetak je jučerašnjeg obraćanja američkog potpredsjednika i predsjednika Nacionalnog svemirskog vijeća Mikea Pencea. Prije dvije godine, Donald Trump prihvatio je obećanje Nacionalne svemirske agencije da će američki astronauti ponovo doći na Mjesec 2028. Sada taj rok od devet godina više nije zadovoljavajući.

Golema svemirska stijena NASA objavila snimke velikog meteora koji nitko nije vidio

– Kada smo tamo išli prvi put, trebalo nam je samo osam godina priprema. A to je bilo prije 50 godina. Jedanaest godina jednostavno je previše – rekao je jučer Mike Pence koji drži da je rok do 2028. predug pa ga je skratio za četiri godine i zapovjedio NASA-i da se novi pohod na Zemljin satelit mora dogoditi do 2024.

Lozinka je - hitnost

Da bi dodatno motivirao organizaciju koju sada vodi Jim Bridenstine, Pence je NASA-u ozbiljno kritizirao prozivajući je za birokratsku inertnost, “paralizu kroz analizu” zbog čega je došlo do zastoja u SLS-u (Space Launch System), sustavu ključnom za osvajanje svemira, koji se razvija već devet godina. Pozvao je na drukčije razmišljanje u Nacionalnoj svemirskoj agenciji. Ali, još se netko osjetio prozvanim iako nije izravno spomenut u Penceovu govoru, a to je Boeing. Ta kompanija, koju posljednjih tjedana muče brige zbog neispravnosti zrakoplova 737 MAX 8, odgovorna je za razvoj moćnog svemirskog sustava koji bi kapsulu Orion s ljudskom posadom trebao ponijeti do Mjeseca pa i dalje... Posljednje medijske objave sadržavale su vijesti da sa SLS-om ima problema te da neće biti spreman za planirani prvi let predviđen za 2020. godinu.

SpaceX Kapsula na postaji Veliki uspjeh tvrtke SpaceX: Još jedan korak bliže lansiranju ljudi u svemir

Hitnost mora biti naša lozinka. Neuspjeh u ostvarenju cilja, a to je povratak američkog astronauta na Mjesec u sljedećih pet godina, nije opcija – rekao je Pence. Zaprijetio je i da će se koristiti komercijalni sustavi drugih partnera ako NASA ne uspije doseći novi zadani rok.

– Ako su komercijalne rakete jedini način da američke astronaute dopremimo na Mjesec u sljedećih pet godina, onda ćemo ih i koristiti – rekao je američki potpredsjednik.

Brojne misije na Mjesec

Jasno je na koga je mislio. SpaceX Elona Muska jedina je kompanija sa sustavima kojima se može u svemir poslati teže terete. Odmah se oglasio i Jim Bridenstine i prihvatio sve traženo te obećao da će poštovati novi rok koji je došao iz državnog vrha, odnosno spustiti američke astronaute na Mjesečev Južni pol do 2024. Što podrazumijeva i do kraja razvijen i funkcionalan SLS. Jasno je zašto odjednom žurba u američkom svemirskom programu.

Arianespace lansirala raketu ambiciozan projekt Ariane lansirao raketu sa satelitima za pristup Internetu iz svemira

I sam Pence rekao je da je SAD sada u istoj svemirskoj utrci u kakvoj je bio 60-ih u vrijeme Johna Fitzgeralda Kennedyja. Samo što se sada natječe s Kinom, a ne sa Sovjetskim Savezom. Kineska misija Chang’e 4 bila je uspješna početkom ove godine kada se spustila na dalju stranu Zemljina satelita, odnosno na Aitkenov bazen Južnog pola. Uspješno je aktiviran i rover Yutu-2 koji istražuje Mjesečeva prostranstva. Plan je da Kina lansira još jednu misiju potkraj godine. Ove godine misije na Mjesec namjeravaju poslati i Indija i Izrael. SAD zaostaje, a Trumpu se žuri jer prvi mandat želi obilježiti letom oko Mjeseca, a drugi slanjem ljudske posade.

>>NASA objavila kako zvuči vjetar na Marsu

Digitalna komora
Digitalna komora
Poduzetnici, odsad ključne informacije doznajte klikom miša
 • Avatar messerschmidt
  messerschmidt:

  Mislim da će ih Kim preduhitriti.

 • serđo12:

  da ponovo na mjesec,?ha ha !

 • Avatar matalan
  matalan:

  HDZ raspisuje javni doprinos za sufinanciranje razvoja reverzibilne vjetroelektrane.Danju proizvodi struju dok noću višak struje koristi se za vrtnjom propela vjetar vrača uzbrdo i akumulira za dnevnu proizvodnju struje...