Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 46
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Nepoznati Mars

Rover Curiosity snimio nevjerojatnu panoramu, sve nepoznato ljudskim očima

Foto: Screenshot
02.02.2018.
u 14:43

Nastao na visini od 327 metara, snimak prikazuje krater, koji je star između 3,5 i 3,8 milijardi godina i veličine je 154 kilometra u promjeru

Novoobjavljena snimka Marsa otkriva zapanjujuće prizore koje donosi straživačko vozilo rover Curiosity koje je sletjelo u krater Gale 2012. godine, piše dailymail.

Jedna od kamera snimila je 16 pojedinačnih prizora koji pokazuju različite točle njegovog putovanja, viđenih s vrha Grebena Vere Rubin, a koje su zatim spojene zajedno u jedan fascinantan snimak.

Zahvaljujući vizualnim efektima koji daju plavkastu nijansu, a ne karakteristično hrđavo crvenu koja se obično povezuje s Marsom, prizor djeluje neobično poznato očima stanovnicima Zemlje.

Ovu panoramu objavio je NASA-in Laboratorij za mlazni pogon (JPL) iz Pasadene, a na njoj se vidi prikaz Roverovog puta uz vanjski rub kratera, iako su sve fotografije od kojih je načinjen snimak nastale 25. listopada 2017. 

Nastao na visini od 327 metara, snimak prikazuje krater, koji je star između 3,5 i 3,8 milijardi godina i veličine je 154 kilometra u promjeru. Većinu obzora čini sjeverni rub kratera, oko dva kilometra iznad rovera. Zbog velo rijetke atmosfere, na snimci se u pozadini može vidjeti i planina udaljena preko 80 kilometara.

Osim što je spojila snimke zajedno u jednu, NASA je i prilagodila količinu bijele boje tako da boja stjenovitih kosina i ravnih površina u unutrašnjosti kratera izgleda kako bi izgledala pod dnevnim svjetlom na Zemlji. 

Svjetlost je filtrirana kako bi snimak izgledao kao da je nastao za danjeg svjetla na Zemlji, a sve to kako bi se geolozima pomoglo da lakše razabiru o kakvim se vrstama terena radi.

- Iako se Curiosity neumorno penje već pet godina, ovo je prvi put da smo mogli pogledati unatrag i vidjeti cijelu misiju kako se prostire pod nama, naveo je u izjavi znanstvenik koji sudjeluje u projektu Ashwin Vasavada

- S našeg položaja, na Grebenu Vere rubin širi se ogromna ravnica dna kratera sve do spektakularnog planinskog lanca koji čini sjeverni rub kratera, zaključuje Vasavada.

1/18
Ključne riječi

Komentara 1

VJ
Vl jedi govna
19:04 02.02.2018.

Šta se ti u svakoj vijesti moraš pohvalit kako si to već vidio u daily mailu? Ti mora da si jako naporan tip za svoje poznanike jer vjerojatno od tebe čuju samo, ja ovo, ja ono, ja sam lijevo, ja sam desno...

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije