Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 168
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Putin u elementu

Usred rata s May najavio osvajanje Marsa

Vladimir Putin
Foto: MAXIM SHEMETOV/REUTERS/PIXSELL
15.03.2018.
u 22:55

Zanimljivo, za sljedeću godinu let na Mars najavio je i Elon Musk, šef SpaceX-a i Tesle

Nakon što je Velika Britanija u jeku afere oko trovanja bivšeg dvostrukog agenta Sergeja Skripala odlučila protjerati 23 ruska diplomata tvrdeći kako se radi o ruskim obavještajcima, na odgovor iz Moskve nije trebalo dugo čekati. Kremlj je najavio kako će odgovoriti istom mjerom te protjerati britanske diplomate iz Rusije.

Listu će odobriti Putin

– Protjerivanje će se ubrzo dogoditi. I to je riješeno, no jasno vam je da ćemo kao pristojni ljudi prvo poslati odgovor Britancima – ustvrdio je ruski ministar vanjskih poslova Sergej Lavrov ne navodeći koliko će britanskih diplomata dobiti nalog da napuste zemlju. Prema navodima glasnogovornika Kremlja Dmitrija Peskova, listu britanskih diplomata koji će biti protjerani priprema rusko ministarstvo vanjskih poslova, no konačnu odluku donijet će predsjednik Vladimir Putin.

U isto vrijeme dok se odnosi između Londona i Moskve urušavaju, Rusija je simbolički najavila još jedan potez koji neodoljivo podsjeća na suparništvo Istoka i Zapada tijekom hladnog rata. Svemirsku utrku.

Naime, Moskva je objavila kako pokreće vrlo ambiciozan program osvajanja Marsa, a prva bi letjelica bez ljudske posade prema Crvenom planetu trebala krenuti već sljedeće godine.

– Planiramo misije bez, ali i s ljudskom posadom. Prva misija na Mars kreće tijekom 2019. godine – ustvrdio je Putin.

No osvajanje Marsa nije jedini ruski svemirski cilj.

Vladimir Putin
1/18

U tijeku je i program istraživanja Mjeseca kojim se žele ispitati područja oko Mjesečevih polarnih regija.

Opsežan svemirski program

Naši svemirski stručnjaci i inženjeri definiraju putanju tako da letjelica sleti u polarnoj Mjesečevoj regiji jer postoje osnove da tamo nađemo vodu.

Na Mjesecu će se obavljati istraživanja, ali to će biti i svojevrsna odskočna daska za istraživanje dubljeg svemira – ustvrdio je Putin. Inače, novi ruski svemirski program izuzetno je ambiciozan. Uz letjelicu koja sljedeće godine kreće k Marsu, u pripremi za 2019. je i letjelica koja će sletjeti na Mjesec. Stalnu postaju na Mjesecu bez ljudske posade planiraju postaviti do 2023. godine, dok bi negdje između 2040. i 2050. godine postavili i stalnu svemirsku postaju s ljudskom posadom na Mjesečevoj površini.

Istraživanje svemira bilo je vrlo aktivno u drugoj polovici prošlog stoljeća, ne samo zbog testiranja novih tehnologija već i zbog prestiža u odnosu na “drugu stranu”. Iako su tadašnji Sovjeti u početku imali primat poslavši Gagarina kao prvog čovjeka u svemir, SAD je preuzeo vodstvo, a njegovi su astronauti prvi hodali po Mjesecu.

Pogledajte nove fotografije Marsa koje je objavila Nasa:

Ključne riječi

Komentara 45

Avatar navijač
navijač
21:25 15.03.2018.

Ići će Rusi na Mars ko što ćemo mi biti Švicarska,predizborna obećanja nemaju granica.

ST
Startrack
03:26 16.03.2018.

Covjek masta o osvajanju svemira a bjeda mu u ogromnoj vecini drzave. Njemci se nece upustat uto jer je preskupo a on nasao da fantazira. Neznaju stace od para pa ga bacaju na svemir.

MA
Markos
07:28 16.03.2018.

Hahaha ti ces osvojiti Mars. Bio sam u toj Rusi puno puta. Dva skorooo (ne sasvim) pa normalno po zapadnim standardima razvijena grada a sve ostalo rupetine od rupetina. Avtoceste 500km od okruga Moske nepostujece, ceste rupa do rupe, sela drvena po 100 godina stare trule raspale kucetine pune pijandura I luzera, place 140eur I to kao fin posao u kancelariji, sociala sto je to, zdravstvo - moze ali fino fino plati. To je realno stanje a sve te pricice su za one male umove sa zapada koji nisu nikada Rusije ni vidjelu pa vjeruju sto jim Putin servira I okrecu se protiv sebe I svojih.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije