Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Vijesti Zanimljivosti

Novo istraživanje o crnoj rupi: Evo što bi se dogodilo čovjeku da uđe u nju

Vjeruje se kako bi ulazak u crnu rupu značio kraj života za čovjeka, no novo istraživanje koje je provedeno na Sveučilištu Berkeley tvrdi nešto potpuno drugačije
10. ožujka 2018. u 08:18 69 komentara 29984 prikaza
Crna rupa
Foto: NASA

Prema dosadašnjim istraživanjima o crnoj rupi, kada bi čovjek ušao u nju, prestao bi postojati jer bi ga gravitacija brzinom svjetlosti uvukla u jednodimenzionalni beskrajno mali prostor koji sadrži ogromnu masu.

ESO GRAVITACIJSKI VALOVI Početak nove ere u promatranju svemira donio nam je sasvim nova saznanja...

No, novo istraživanje koje je provedeno na Sveučilištu Berkeley tvrdi nešto potpuno drugačije. Ne samo da kažu kako čovjek može preživjeti ulazak u crnu rupu nego da bi mu se obrisala prošlost te da bi tako bio na putu prema beskonačnoj budućnosti.

Fizičar Peter Hintz tvrdi da bi se čovjek koji se nađe u 'relativno bezopasnoj' crnoj rupi mogao osloboditi prirodnih zakona fizike i preživjeti.

Kako su došli do toga zaključka?

Naime, prema zakonima fizike, masa zvijezde nastale uslijed gravitacijskog kolapsa sabijena je u beskrajno mali prostor, odnosno singularnost.

Kako bi uspjeli objasniti nesklad između pravila svemira i nepostojanja zakonitosti crnih rupa, fizičari su došli do teorije koju su nazvali 'kozmička cenzura'.

Ta teorija pretpostavlja da postoji prepreka unutar crnih rupa iza koje pravila svemira prestaju djelovati. Ona predstavlja granicu preko koje svjetlo i radijacija ne mogu prijeći.

Fizičar Hintz i njegov tim su primjenom teorije kozmičke cenzure na crne rupe, došli do zaključka da singularnost i prepreka mogu koegzistirati.

Kako se svemir širi, crne rupe vuku unutarnji pritisak koji se suprotstavlja gravitaciji. Istovremeno postojanje ova dva učinka moglo bi stvoriti zone iza horizonta događaja gdje bi se objekti nalazili 'odvojeni od svoje prošlosti i bez određene budućnosti'.

To znači, ako preživite crnu rupu, prošlost bi vam se izbrisala te bi živjeli u beskonačnom broju budućnosti.

Planet Zemlja MISTERIOZNI SVEMIR Ova tri strašna događaja značila bi kraj života na Zemlji Crna rupa Misteriozni bljeskovi NASA zabilježila snažan bljesak kako izlazi iz crne rupe svemir FASCINANTNO Otkrivena crna rupa 12 milijardi puta veća od Sunca
Hrvatski institut za financije
Put do poslovnog uspjeha
Usavršite svoje znanje u upravljanju projektima
 • Avatar navijač
  navijač:

  Čitav život se vrti oko rupe, iz rupe izađeš, oko rupe se motaš dok šta vrijediš a kad umreš , opet te zakopaju u rupu. Sad nam fali još samo još ova crna.

 • Avatar azrael☠️
  azrael☠️:

  gluposti, nemaju pojma šta ima na zemlji na dnu oceana, a znaju šta a u crmoj rupi udaljenoj milijunima svjetlosnih godina...

 • jurajuric116:

  ušel sam ja jučer u susedinu crnu rupu...