Naslovnica Tech/Sci Znanost

Prvi dokazi: Gmazovi stvarali otrov 100 milijuna godina prije zmija

Sačuvana su samo dva fosila Euchambersia, vrste gmazova koja je imala zube poput pasa, a narasla bi do pola metra
14. veljače 2017. u 11:45 1 komentara 615 prikaza
Gmazovi
Foto: Pixabay
Pogledajte galeriju 1/3

Prve životinje u čijim se žlijezdama još prije 260 milijuna godina stvarao otrov nisu bile zmije već gmazovi koji su nalikovali psu, a koristili su ga za lov ili u obrani, ustanovili su znanstvenici s južnoafričkog sveučilišta na temelju pronađenih fosila.

Sačuvana su samo dva fosila Euchambersia, vrste gmazova koja je imala zube poput pasa, a narasla bi do pola metra. Živjeli su prije 260 milijuna godina u jugoistočnoj južnoafričkoj regiji Karoo, što je oko 100 milijuna godina prije evolucije prvih zmija. 

životinje Kao iz filma 5 supersposobnosti životinja o kojima ljudi samo sanjaju Primati Globalno istraživanje Ljudska dominacija nad planetom: Više od polovici primata prijeti izumiranje

Znanstvenici sa sveučilišta Witwatersrand u Johannesburgu su u suradnji s londonskim Prirodoslovnim muzejem posebnom tehnikom skeniranja analizirali dvije lubanje gmazova iz obitelji Euchambersia te u njima otkrili anatomska obilježja koja su odgovarala žlijezdama za proizvodnju otrova. 

"Gmaz Euchambersia razvio je duboku kružnu udubinu odmah iza zuba u gornjoj čeljusti u kojoj se proizvodio smrtonosni otrov. Riječ je o prvome dokazu postojanja najstarijeg otrovnog kičmenjaka", kazao je Julien Benoit s Witwatersranda. 

"No to nije neobično, jer svake godine otkrivamo sve više sisavaca koji su proizvodili otrov, a među njima su rovke i primati", stoji u priopćenju sveučilišta.

>> Je li konačno riješen misterij izumiranja dinosaura?

COTRUGLI Business School
TOP MENADŽERI
Kako uštediti 2000 € i besplatno u Hrvatskoj isprobati vodeći MBA program regije?

A1 izdvaja za Vas

  • austrougarskigeneral:

    zmije su gmazovi, ptice, gušteri krokodili,ovo je vec jednom bilo na tv,,puno je gmaZOva izumrlo