Naslovnica Tech/Sci Znanost

'Postoje čestice svjetla bez energije, možda ćemo saznati podrijetlo galaksije'

Ukoliko se pokaže istinitom, ova teorija dokazala bi koliko je crna rupa stara i kako je nastala
16. siječnja 2016. u 22:15 10 komentara 2039 prikaza
Stephen Hawking
Foto: Anthony Devlin/Press Association/PIXSELL
Pogledajte galeriju 1/2

Teoretičar fizike i kozmolog, Stephen Hawking (74) otkrio je novu teoriju za razumijevanje nastanka crnih rupa. Einsteinova teorija relativnosti kaže da su crne rupe toliko guste da ne postoji svjetlo ili materija koja može izaći.

1970-ih godina Hawking je predložio ideju: Crne rupe propuštaju kvantne čestice i s vremenom se troše. Takav postupak iza sebe ostavlja prazninu, a taj vakum identičan je vakumu ostalih crnih rupa, prenosi NBC News.

Novu teoriju osmislili su Hawking, fizičari Malcom Perry i Andrew Strominger. Tvrde da postoje tzv. mekani fotoni ili čestice svjetla bez energije. Storminger kaže da ove čestice nisu službeno otkrivene, ali brojni fizičari vjeruju da postoje.

- Svaki sudar u Velikom hadronskom sudarivaču (eng. Large Hadron Collider) stvara beskonačan broj 'mekanih' fotona i gravitona. U njima 'plivamo' cijelo vrijeme. - rekao je Strominger.

CERN | Autor : Instagram/Wanda Nara Foto: Instagram/Wanda Nara

Ukoliko spomenute fotone uključimo u prethodne teorije, fizičari smatraju da bi to utjecalo na kutne impulse kod vakuma crnih rupa.

Istraživanje kaže da ovi vakumi zapravo imaju, kako fizičari nazivaju, 'kosu' ili kolekciju čestica bez energije na resama vakuma crne rupe tj. na mjestu gdje svjetlo i energija ne mogu pobjeći vakumu.

Dokument objavljen od tri znanstvenika izdan je 5. siječnja, u njemu stoji da ove rese sadrže informacije koje su 'progutale' crne rupe.

Ukoliko se pokaže istinitom, ova teorija dokazala bi koliko je crna rupa stara i kako je nastala. Takva zapažanja mogla bi otkriti i podrijetlo cijele galaksije.

>> NASA zabilježila snažan bljesak kako izlazi iz crne rupe

Renault Zoe
100% čista elektrika
Vidio sam budućnost – tiha je i prokleto zabavna

A1 izdvaja za Vas

  • mirr:

    opet sw stevo najeo droge

  • NikadViše:

    Vakum? Što je to vakum? Čini se da je čak i osnovnoškolska pismenost nepoznat pojam za "novinare" portala 24 sata.

  • serifalib:

    Uslijed nedostatka tehnologije da izmjerimo i utvrdimo tačno šta je šta, ostaju nam teorije koje se zasnivaju na logičkom razmišljanju i spoznajama koje možemo porediti. Logički je da znanje o crnim rupama evolira na bazi našeg logičkog razmišljanja. Tako logički ... prikaži još! razmišljajući moramo doći do zaključka da i crne rupe moraju gubiti materiju, pošto bi u suprotnom samo rasle i rasle i progutale svu masu, uslijed proteka toliko milijardi godina.