Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 82
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
dvodnevno putovanje

Dva Amerikanca i Rus poletjeli iz Kazahstana na ISS i ponijeli nogometnu loptu

Foto: Reuters
1/8
21.03.2018.
u 19:50

U letjelici su ponijeli i nogometnu loptu koja bi trebala biti korištena u utakmici koja će se igrati na otvaranju Svjetskog nogometnog prvenstva u Rusiji ove godine

Ruska svemirska letjelica s posadom koju čine dva Amerikanca i jedan Rus poletjela je u srijedu navečer s kozmodroma u Bajkonuru u Kazahstanu na dvodnevno putovanje do Međunarodne svemirske postaje (ISS).

U letjelici su ponijeli i nogometnu loptu koja bi trebala biti korištena u utakmici koja će se igrati na otvaranju Svjetskog nogometnog prvenstva u Rusiji ove godine. U Soyuzu MS-08 nalaze se američki astronauti Drew Feustel i Richard Arnold i ruski kozmonaut Oleg Artemijev, zapovjednika broda. Trebali bi na ISS-u provesti pet mjeseci. Njihovim dolaskom broj ljudi na ISS-u bit će šest, jer su na svemirskoj postaji već Amerikanac Scott Tingle, Japanac Norishige Kanai i Rus Anton Skaplerov, koji se tamo nalaze četiri mjeseca.

Plan je da Skaplerov koji će se vratiti uoči početka nogometnog prvenstva koje se igra u lipnju i srpnju, sa sobom na Zemlju vrati i loptu. Svemirska postaja, koja se kreće na visini od oko 400 kilometara, omogućuje znanstvenicima da vrše eksperimente koje bi bilo nemoguće provesti na Zemlji.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije