Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 2
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Infantino potvrdio

Revolucija na SP-u: Fifa donijela povijesnu odluku

Gianni Infantino
Foto: Reuters/PIXSELL
1/6
16.03.2018.
u 22:36

Imat ćemo prvo Svjetsko prvenstvo s VAR-om. On je bio usvojen i odobren i jako smo sretni zbog te odluke. ovo je povijesna odluka - izjavio je Infantino

Predsjednik Međunarodnog nogometnog saveza Gianni Infantino u petak je nakon sjednice Vijeća krovne nogometne organizacije u Bogoti izjavio kako će se na ovogodišnjem Svjetskom prvenstvu u Rusiji (14. lipnja - 15. srpnja) koristiti video sustav (VAR) koji bi trebao pomoći sucima u donošenju važnih odluka.

- Imat ćemo prvo Svjetsko prvenstvo s VAR-om. On je bio usvojen i odobren i jako smo sretni zbog te odluke. ovo je povijesna odluka - izjavio je Infantino.

Gianni Infantino
1/3

Prije dva tjedna je Međunarodni odbor za nogometna pravila (IFAB) donio odluku prema kojoj dopušta VAR koji bi trebao pomoći sucima u donošenju važnih odluka na utakmicama Svjetskog prvenstva u Rusiji ove godine, dok su iz Fife još ranije objavili kako će se VAR koristiti na SP u Rusiji ako to dopusti IFAB. Sada je odluka o njegovu korištenju postala službena.

VAR se od ove sezone koristi u njemačkom i talijanskom prvenstvu te u engleskom FA Kupu, a usprkos nekim negativnim mišljenjima predsjednik Fife je ukazao na prednosti donošenja odluka nakon pregledavanja snimke.

- Broj pogrešaka na utakmicama u kojima je VAR korišten je daleko manja. Nije moguće da u 2018. godini svi na stadionu i gledatelji u svojim domovima znaju kako je sudac donio pogrešnu odluku, a da jedini koji to ne zna bude upravo on sam - dodao je Infantino. 

Prema IFAB-ovu protokolu, VAR će se moći koristiti samo u četiri ključna slučaja: provjeri pogodaka, dosuđivanju kaznenih udaraca, dodjeljivanju izravnih crvenih kartona i zamjeni identiteta.

Školovani sudac imat će pristup video monitoru i bit će u stalnom kontaktu s glavnim sucem. Primijeti li "jasnu i očitu" pogrešku, tada će se incident moći pogledati i odluka se promijeniti.

Uvođenje VAR-a bio je jedan od glavnih projekata predsjednika Fife Giannija Infantina otkako je došao na tu dužnost u veljači 2016. godine.

Komentara 3

PI
pinkec
05:29 17.03.2018.

Odlično! Sad će teže biti muljanje velikih i uticajnih nacija, na rezultat na terenu!

Avatar Admin nabijem te
Admin nabijem te
23:20 16.03.2018.

Bravo Boban!

KO
kordunmoj75
05:31 17.03.2018.

Ni sam protiv pravde,ali ja licno mislim,da je taj videio-nadzor bespotreban,pa to je samo nogomet,i sudije moraju od neceg ziviti.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije