Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Tech/Sci Znanost

Ovo što su objavili znanstvenici neće se svidjeti pivopijama

Ječam je jako osjetljiv na sušu i vrućinu i njegov će urod pasti nastave li se klimatske promjene, što će dovesti do nestašice piva i rasta njegove cijene
16. listopada 2018. u 10:33 2 komentara 2065 prikaza
Pivo
Foto: Thinkstock

Učestali toplinski udari i suše uzrokovani klimatskim promjenama smanjit će urod ječma, a time i proizvodnju piva, objavili su znanstvenici. Ječam je jako osjetljiv na sušu i vrućinu i njegov će urod pasti nastave li se klimatske promjene, što će dovesti do nestašice piva i rasta njegove cijene, navodi se u studiji objavljenoj u časopisu Nature Plants. 

Pivo dobro je znati Pijete pivo iz boce? Evo zašto ne biste trebali

"Cilj ove studije nije da potakne ljude da danas više piju", rekao je Dabo Guan, profesor ekonomike klimatskih promjena na Sveučilištu East Anglia u Norwichu.

"Željeli smo pokazati kako klimatske promjene mogu utjecati na kvalitetu života. Ako ne želimo da se to dogodi, ako i dalje želite popiti pivo ili dva, jedini je način da zajedno radimo u borbi protiv klimatskih promjena", rekao je. 

Samo se ječam najbolje kvalitete (manje od 20 posto ukupne globalne proizvodnje) koristi za pivo. Ostatkom se hrani stoka. 

kakva ideja Umivala je lice pivom tjedan dana. Evo što joj se dogodilo...

Ako se globalno zagrijavanje nastavi ovim tempom, ekstremne vrućine i suše zahvatit će regije u kojima se uzgaja ječam barem jednom godišnje. To će dovesti do pada proizvodnje piva za 16 posto

Cijene će se zato u prosjeku udvostručiti, kaže se u studiji. 

U najoptimističnijem scenariju, s trenutačnim znatnim smanjenjem emisije stakleničkih plinova, globalna proizvodnja piva pala bi za četiri posto, a cijene porasle 15 posto

Investicije U vukovarsku pivovaru uloženo 11 milijuna kuna

Neke zemlje bile bi posebno pogođene, kaže se u studiji, uključujući europske zemlje, SAD, Novi Zeland i Australiju. 

Najveći svjetski izvoznici ječma su Australija, Francuska, Rusija, Ukrajina i Argentina. Najveći uvoznici su Kina, Saudijska Arabija, Iran i zatim tri zemlje s jako razvijenom pivskom industrijom - Nizozemska, Belgija i Japan. 

Pogledajte video: Kako se jednostavno riješiti zadaha od češnjaka?

Ranoranilac ili noćna ptica?
Noćna sova - Kako večernji tip ljudi preživljava u jutarnjem svijetu?
  • AnteKino:

    koja prica poskupit ce pivo kad nestane jecma ....

  • virtual1:

    pa kod nas je pivo već 2 i pol puta skuplje već u Njemačkoj, možda samo njima poskupi