Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Tech/Sci Znanost

Nevjerojatno važno otkriće, znanstvenici otkrili stope dinosaura u Škotskoj

Otisci su stari otprilike 170 milijuna godina. Otkriveni su na sjeveroistoku škotskog otoka Skyea.
04. travnja 2018. u 10:54 2 komentara 714 prikaza
Foto: Reuters/Pixsell

Muljevita laguna škotskog otoka nosi tragove "izgubljenog doba", kazali su u utorak znanstvenici objavljujući otkriće nekoliko desetaka stopa dinosaura na toj lokaciji. 

Spektakularno NASA-ino otkriće: Godinu dana je proveo u svemiru, a njegov DNK je iznenadio sve Godinu dana je proveo u svemiru, a usporedba s bratovim DNK-om iznenadila je sve

Otisci su stari otprilike 170 milijuna godina. Otkriveni su na sjeveroistoku škotskog otoka Skyea.

"Većina otisaka pripada dugovratim sauropodima, koji su bili visoki do dva metra, i jednako velikim teropodima, koji se smatraju starijim rođacima tyrannosaurusa rexa", kaže se u priopćenju edinburškog sveučilišta. 

Znanstvenici s toga sveučilišta pronašli su pedesetak stopa na tom mjestu i smatraju ih globalno važnim otkrićem za razumijevanje jurskog razdoblja. 

U radu objavljenom u časopisu Scottish Journal of Geology kaže se da stope "pokazuju nazočnost sauropoda u tom dijelu svijeta u mnogo duljem razdoblju nego što se pretpostavljalo". 

Sauropodi su bili najveći među dinosaurima i pretežno biljojedi. Teropodi tek nešto manji i mesožderi. 

"Što smo više istraživali otok Skye, to smo pronašli više stopa", rekao je paleontolog Steve Brusatte. 

"Zabilježili smo dvije različite vrste dinosaura - dugovrate rođake brontosaura i rođake T. rexa šiljatih zuba. Zajedno su se 'motali' oko ove plitke lagune, u vrijeme kada je Škotska bila mnogo toplija nego danas i kada su dinosauri kretali u svoju dominaciju svijetom", dodao je Brusatte. 

Pogledajte i mjesta koja su zabranjena na Googleovim kartama:

1 / 5
Na Google Mapsu možete pronaći gotovo bilo koje mjesto na zemlji, možete se prošetati gradovima koje možda nikada nećete imati priliku vidjeti, ali i 'posjetiti' brojne svjetske znamenitosti. No, postoje mjesta koje i Google Maps skriva od javnosti. Jedno takvo je popularni američki Area 51.
poznata dinastija Neočekivano otkriće o bivšim hrvatskim vladarima! Nisu ono što smo mislili očekuju još U Egiptu otkriveni ostaci nepoznate vrste dinosaura: 'Pronašli žirafu, a gdje je lav?' nakon potjere Policija zaustavila sumnjiva vozila pa naišli na bizaran prizor
U Tomislavovom domu na Sljemenu traju prirpeme za karantenu
KULTNI HOTEL
Zašto se zatvara Tomislavac: Ljudi će u karanteni boraviti 15-ak dana uz potpuni komfor
tt
Tabu tema
Evo što morate znati o životu s hemoroidima