Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 4
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
otok skye

Nevjerojatno važno otkriće, znanstvenici otkrili stope dinosaura u Škotskoj

Foto: Reuters/Pixsell
04.04.2018.
u 10:54

Otisci su stari otprilike 170 milijuna godina. Otkriveni su na sjeveroistoku škotskog otoka Skyea.

Muljevita laguna škotskog otoka nosi tragove "izgubljenog doba", kazali su u utorak znanstvenici objavljujući otkriće nekoliko desetaka stopa dinosaura na toj lokaciji. 

Otisci su stari otprilike 170 milijuna godina. Otkriveni su na sjeveroistoku škotskog otoka Skyea.

"Većina otisaka pripada dugovratim sauropodima, koji su bili visoki do dva metra, i jednako velikim teropodima, koji se smatraju starijim rođacima tyrannosaurusa rexa", kaže se u priopćenju edinburškog sveučilišta. 

Znanstvenici s toga sveučilišta pronašli su pedesetak stopa na tom mjestu i smatraju ih globalno važnim otkrićem za razumijevanje jurskog razdoblja. 

U radu objavljenom u časopisu Scottish Journal of Geology kaže se da stope "pokazuju nazočnost sauropoda u tom dijelu svijeta u mnogo duljem razdoblju nego što se pretpostavljalo". 

Sauropodi su bili najveći među dinosaurima i pretežno biljojedi. Teropodi tek nešto manji i mesožderi. 

"Što smo više istraživali otok Skye, to smo pronašli više stopa", rekao je paleontolog Steve Brusatte. 

"Zabilježili smo dvije različite vrste dinosaura - dugovrate rođake brontosaura i rođake T. rexa šiljatih zuba. Zajedno su se 'motali' oko ove plitke lagune, u vrijeme kada je Škotska bila mnogo toplija nego danas i kada su dinosauri kretali u svoju dominaciju svijetom", dodao je Brusatte. 

Pogledajte i mjesta koja su zabranjena na Googleovim kartama:

1/5
Ključne riječi

Komentara 2

GE
genex
11:43 04.04.2018.

ma 100%.

VI
virtual1
12:59 04.04.2018.

bome da nisu to otkrili ja bi u Njemačku otišao

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije