Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 2
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
poznata dinastija

Neočekivano otkriće o bivšim hrvatskim vladarima! Nisu ono što smo mislili

Foto: Google Street View
21.02.2018.
u 12:43

Analizu profila Y-kromosoma proveo je tim eminentnih arheogenetičara, među kojima su i stručnjaci sa sveučilišta u Goettingenu

DNK analiza uzoraka kosti hrvatsko-ugarskog kralja Bele III. (1172.-1196.) utvrdila je da je prva mađarska vladajuća dinastija Arpadovića bila euroazijskog, a ne ugrofinskog porijekla.

Međunarodni tim znanstvenika i stručnjaci Mađarskog nacionalnog instituta za onkologiju identificirali su DNK po muškoj liniji Arpadovića, kazao je direktor instituta Miklos Kasler za dnevni list Magyar Idok.

Analizu profila Y-kromosoma proveo je tim eminentnih arheogenetičara, među kojima su i stručnjaci sa sveučilišta u Goettingenu, kaže profesor.

Utvrđeno je da ostaci pripadaju haplotipu R1, što znači da su pripadnici dinastije Arpadovića sigurno euroazijskog, a ne ugrofinskog porijekla. 

To otkriće poslužit će kao referentno za identificiranje drugih ostataka pripadnika dinastije Arpadovića i rješavanje bilo kakvih kontroverzija oko njihovih potomaka.

"Ako pogledamo DNK u detalje, tada se možemo vratiti u početak Arpadovića po muškoj liniji kako bismo točno utvrdili kojim su etničkim skupinama pripadali članovi dinastije Arpadović i možemo reći gdje su mogli igrati ulogu u povijesti", kaže Kasler.

Arpadovići su vladali Ugarskom od 9. stoljeća do 1301. Od 1102. bili su i hrvatski vladari

Komentara 19

IS
istinaizlike
12:59 21.02.2018.

Nisu oni bili "hrvatski vladari" nego su vladali Hrvatskom, što nije isto.

AG
Agricola
14:27 21.02.2018.

Interesantno. Najveći autoritet na području forenzike i DNA analize u Hrvatskoj, bivši ministar Primorac, kaže kako se ne može izvršiti analiza posmrtnih ostataka iz Hude jame i usporediti s onim ljudima u Hrvatskoj koji bi dragovoljno predali svoj DNA kakoo bi mogli pronaći i dostojno sahraniti članove svojih obitelji, očeve, majke, djedove bake... Jer, kaže Primorac, protok vremena je prevelik. 70 godina je očito puno, ali kako vidimo iz ovog teksta, 700 do tisuću godina nije nikakav problem. Ne znam kako vama ali meni tu nešto ne štima.

CR
cromak
13:56 21.02.2018.

Pise obavjestana sluzba HINA da su nase kosti na traktorima prebacene iz juzne Amerike i da na kostima pise da nas ima svugdje na ovoj planeti.Toliko HINA moze objasniti. A neboze objasniti koliko sapunice potrosi za pranje mozgova, koji nemogu da zapamte nisto sto HINA pise i trubi. HINA pise susjed se ukakio ima nas vise i vise.Za dom spremni.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije