Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 128
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
očekuju još

U Egiptu otkriveni ostaci nepoznate vrste dinosaura: 'Pronašli žirafu, a gdje je lav?'

Foto: Thinkstock
19.02.2018.
u 10:24

Tim je pažžljivo iskopao kosti vilice, nogu i ostale fosile i donio ih u Paleontološki centar za proučavanje kralježnjaka na Sveučilištu u Mansouri

Iz Egipta je stigla vijest o otkriću ostataka do sada nepoznate vrste dinosaura, koji je živio prije 100 milijuna godina, samo nekoliko dana nakon vijesti o otkriću egipatske grobnice visoke svećenice stare 4.400 godina.

Krajem mezozoika dugovrati biljojed nastanjivao je zemlju, koju je tada prekrivala džžungla. Ona se znatno razlikuje od onoga što je dr. Hesham Sallam i njegov tim zatekao kada je počeo s istražživanjem područja 2013. godine.

Tim je pažžljivo iskopao kosti vilice, nogu i ostale fosile i donio ih u Paleontološki centar za proučavanje kralježnjaka na Sveučilištu u Mansouri, piše leakeyfoundation.

Pronađeni dio kostura ukazivao je na sličnost anatomije dinosaura s europskim divovima iz istog razdoblja, što je u suprotnosti s teorijama da su afrički dinosauri bili kompletno izolirani tijekom mezozoika. Istražživači se nadaju da se ispod pijeska krije još otkrića.

"Sa sigurnošću možžemo reći da je ove dinosaure nešto lovilo. Kao i u svakom ekosistemu, ukoliko bismo otišli u džžunglu pronašli bismo lava i žžirafu. Znači, pronašli smo žžirafu, ali gdje je lav? To je ono što ćemo pokušati otkriti", kaže vođa tima Hessam Salam.

"ŽŽirafa" je nazvana "Mansourasaurus shahinae", po fakultetu s kojeg dolazi istražživački tim i jednom od osnivača paleontološkog odjeljenja.

Pogledajte i tajnu otkrivenu na dnu najvećeg jezera staru 3.000 godina:

1/8
Ključne riječi

Komentara 3

AN
antonelić
11:21 19.02.2018.

pronađeni su ostaci hijenosaura ( predak današnje hijene ) ali u hrvatskoj ( nalazište burnum ) ... trgali su žrtve (antilosaure ) dok su još žive ... podsjećaju nas na hadeze ...

VJ
vjaceslav
02:13 20.02.2018.

to je nikakva senzacija. mi, hrvati, smo otkrili, čak dočekali novu godinu s prepotopnim diiino-saurom

MO
modovisisajteMaraschino
10:31 19.02.2018.

copy paste članak, čak se autor nije potrudio da makne simbole u tekstu koji su rezultat različite kodne stranice

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije