Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Tech/Sci Znanost

Osmišljena metoda analiza krvi koja otkriva kada ćete umrijeti: Točnost čak 83 posto

Znanstvenici iz Max Planck Instituta analizirali su krv 44,196 odraslih osoba starih između 18 i 109 godine
21. kolovoza 2019. u 11:27 2 komentara 719 prikaza
DNK analiza
Foto: Thinkstock

Znanstvenici su razvili metodu analize krvi koja može predvidjeti vaše šanse za umiranjem u narednih 10 godina. Istraživači tvrde kako se pokazalo da test ima nevjerojatnih 83 posto točnosti i mogla bi biti korištena da upozori ljude da nemaju još toliko za živjeti što bi ih moglo potaknuti da žive zdravijim načinim života, piše Metro. 

Znanstvenici BORBA PROTIV KRONIČNE BOLI Znanstvenici otkrili novi organ u tijelu

Metoda mjeri razine 14 biomarkera u krvi koji ukazuju na mogući rizik od smrti. Njih se može povezati od imuniteta i kontrole glukoze u krvi pa sve do masnoće u krivi i upale. Znanstvenici u Njemačkoj testirali su desetke tisuća ljudi navedenom metodom analize krvi i pokazalo se kako može dati analizu nečijeg trenutnog zdravlja i fizičke slabosti. 

Oni se nadaju kako bi nova metoda analize krvi mogla biti jednog dana korištena u liječenju pacijenta. Stručnjaci su ustvrdili kako je objavljena studija uzbudljiv korak naprijed, no smatraju kako je potrebno značajno više istraživanja prije nego se može početi koristiti u stvarnom životu. 

Liječnici su uglavnom u stanju reći može li osoba umrijeti u nekom trenutku iduće godine temeljem krvnog tlaka i razina kolesterola. Međutim, nigdje nije bilo način da se točno predvidi rizik od smrti u periodu od narednih deset godina. 

Znanstvenici iz Max Planck Instituta analizirali su krv 44,196 odraslih osoba starih između 18 i 109 godine. Svi sudionici su europskog porijekla i sudjelovali su u drugim studijima. Istraživanje je proanaliziralo podataka koje se prikupljalo 16 godina, a tijekom te studije preminulo je 5512 sudionika. Tim je tada tražio biomarkere koji su bili viši kod onih koji su živjeli duže i koristili su ih kako bi predvidjeli rizik od smrti. 

Prosvjedi učenika zbog klimatskih promjena UPOZORENJE Najveći gradovi svijeta suočit će se s "nezabilježenim" klimatskim prilikama do 2050.

Pokazalo se kako je njihova metoda analize krvi čak 10 posto točnija od drugih postojećih indikatora životnog vijeka. 

Istraživanje je objavljeno u časopisu Nature Communications. 

Skupili smo chefove Fuliranja
ADVENTSKA ČAROLIJA
Skupili smo chefove Fuliranja: Ovo su majstori adventskih delicija koji za vas spremaju street food čuda
  • Avatar patkovic
    patkovic:

    Stručnjaci su ustvrdili kako je objavljena studija uzbudljiv korak naprijed, no smatraju kako je potrebno značajno više istraživanja prije nego se može početi koristiti u stvarnom životu. koji god ovako govore 99% su šarlatani i prevaranti , slično našim "znanstvenicima" ... prikaži još!a" koji kupuju cvikere po 3000kn - to je samoreklamiranje i grebanje za lovu , svaki dan imamo takve slične proboje u liječenju raka a on i dalje ubija