Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 12
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
UPOZORENJE

Najveći gradovi svijeta suočit će se s "nezabilježenim" klimatskim prilikama do 2050.

Prosvjedi učenika zbog klimatskih promjena
Foto: Nel Paveletić/PIXSELL
1/13
11.07.2019.
u 08:45

Pokazali su kako će se 22 posto gradova suočiti s nezabilježenim klimatskim prilikama do 2050., poput intenzivnijih suhih razdoblja i monsunskih sezona, rekao je Jean Francis-Bastin, glavni autor istraživanja.

Petina najvećih gradova svijeta suočit će se s "nezabilježenim" klimatskim prilikama do 2050., upozorili su znanstvenici u srijedu, ističući da bi se moglo dogoditi da klima u Londonu tada bude slična današnjoj Barceloni, a Madrid će više nalikovati Marakešu.

Stručnjaci za klimu u Crowther Labu, istraživačkoj skupini sa Sveučilišta za znanost i tehnologiju ETH u Zuerichu, analizirali su 50 gradova diljem svijeta, uključujući sve glavne gradove i većinu urbanih središta sa brojem stanovnika višim od 1 milijuna.

Analizirajući trenutnu klimu u tim gradovima, znanstvenici su predvidjeli što će se dogoditi ukoliko temperature porastu pola stupnja i približe se nižem cilju od 1,5 stupnjeva Celzija zacrtanom Pariškim sporazumom o klimi iz 2015.

Pokazali su kako će se 22 posto gradova suočiti s nezabilježenim klimatskim prilikama do 2050., poput intenzivnijih suhih razdoblja i monsunskih sezona, rekao je Jean Francis-Bastin, glavni autor istraživanja.

"To je promjena u klimatskim prilikama koja će vjerojatno povećati rizik od poplava i ekstremnih suša", rekao je za Reuters. "To su prilike koje ne poznamo".

Pariškim sporazumom želi se zadržati globalno zatopljenje "značajno" ispod 2 stupnja Celzija iznad predindustrijskog vremena,  s time da treba težiti porastu od 1,5 stupnja Celzija.

UN kaže kako se očekuje da će gotovo 70 posto svjetske populacije živjeti u urbanim sredinama do 2050.

No mnogi će se gradovi, posebice oni u siromašnijim zemljama, suočiti sa značajnim izazovima, uključujući velike i rastuće populacije u slumovima, u kojima nedostaje osnovnih potrepština te su u rastućem riziku od klimatskih katastrofa.

Istraživači u Crowter Labu rekli su kako je njihova studija, objavljena u časopisu PLOS ONE, prva globalna analiza vjerojatnih promjena klimatskih prilika u velikim gradovima kao posljedice globalnog zatopljenja.

Pokazalo se kako će 77 posto analiziranih gradova biti suočeno sa zapanjujućim promjenama klimatskih uvjeta do 2050.

Foto: Marko Lukunic/PIXSELL

Mnogi gradovi diljem sjeverne hemisfere za 30 godina mogli bi nalikovati mjestima koja su više od 1000 kilometara južnije prema ekvatoru, pojašnjava studija.

U Europi, gradovi će se zagrijati za prosječno 2,5 stupnja više na razini godine, no ljeta i zime mogli bi biti topliji za 3,5 i 4,7 stupnjeva Celzijusa, rekao je Francis-Bastin.

Globalno, očekuje se da će temperature porasti u prosjeku za 2,4 stupnja Celzija, dovoljno za uništenje gotovo svih koraljnih grebena, što će biti štetno i za planove zacrtane Pariškim sporazumom.

U scenariju koji predviđa studija, klima u Londonu 2050. mogla bi nalikovati onoj trenutno u Barceloni, dok će Madrid više nalikovati Marakešu, Seatle San Franciscu a Tokio Changshaju u središnjem dijelu Kine. Klima u Stockholmu bit će kao danas u Budimpešti a Pariz će nalikovati Canberri.

U gradovima u tropskim regijama neće doći do velikih promjena u prosječnim temperaturama, predviđa studija, ali će se radikalne promjene osjetiti u smislu meteoroloških ekstrema.

Među 22 posto gradova koji će se suočiti s "nezabilježenim" klimatskim prilikama 64 posto nalazi se u tropskim predjelima, uključujući Kuala Lumpur, Džakartu, Rangoon i Singapur, kažu istraživači.

Istraživanje može pomoći gradovima u planiranju borbe s posebnim klimatskim rizicima, rekao je Francis-Bastin. Dodao je kako se nada da će studija pomoći u uvjeravanju ljudi da promjene svoj način života te smanje emisije stakleničkih plinova i rizike.

"Definitivno trebamo brzo promjeniti način života na Zemlji. Inače ćemo imati više suša, poplava i ekstremnih događaja", rekao je Francis-Bastin.

Komentara 1

MS
mala_sova
08:56 11.07.2019.

Promjena mikroklime u gradovima nema nikakve veze s izmišljenim "globalnim zatopljenjem", nego je posljedica organizacije života u gradovima, koncentriranja stanovništva i tvrtki na malom prostoru u visokim zgradama koje otežavaju strujanje zraka, intenzivnog grijanja i hlađenja, prevelikog prometa itd.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije