Naslovnica Tech/Sci SMART - Pogled u tehnološku sadašnjost i budućnost

One su pravne hakerice koje spajaju pravo i tehnologiju

Zagreb Legal hackers novi je dio globalne inicijative koji spaja pravo i tehnologiju te pronalazi kreativna rješenja na polju zakonske regulative
27. studenoga 2017. u 14:57 0 komentara 1296 prikaza

Legal Hackers ili pravni hakeri globalni su pokret pravnika, dizajnera, poduzetnika, inženjera, ICT stručnjaka, zakonodavaca, istraživača, studenata, akademika... svih onih koji su spremni istražiti i potom razviti rješenja na polju na kojem se tehnologija i zakonodavstvo susreću i preklapaju. Riječ je o volonterskom pokretu, zajednici koja se širi u gradovima i kojoj se može besplatno pristupiti. Nisu profitna organizacija, ni trgovinska, nisu ni skupina pravnika, ni udruga budući nemaju članova tek organizacijski odbor. Zagreb se ovoj svjetskoj inicijativi pridružio ovoga mjeseca, a osnivači kažu: aktivno smo pratili ICT teme na društvenim mrežama kao što su Linkedln, Twitter i Facebook, i tako slučajno naletjeli na post o Legal Hackersima koji ih je, tvrde, odmah privukao. Nakon malo surfanja i istraživanja kontaktirali su ih i pokrenuli “chapter”, odnosno ogranak u Zagrebu.

100.000 korisnika dokaz je da Magenta 1 uvijek daje više Novi poslovni model 100.000 korisnika dokaz je da Magenta 1 uvijek daje više

Zajednica ICT pravnika

Oni su Marija Korajac, Bojana Lubina, Monika Kovačić, Igor Cerinski, Mirna Vlahović i Matea Pukec Štander, i prvi su pokretači i osnivači Zagreb Legal Hackersa. Kako kažu, nadaju se da će im se nakon prve tribine ili popularno zvanog meetupa pridružiti još kolega te da će s vremenom stvoriti zajednicu ICT pravnika u Zagrebu. Petero njih radi zajedno u Hrvatskom telekomu na raznim pravnim poslovima od ICT usluga do izrade ICT ugovora. Budući HT nije samo telco kompanija te IT/STEM segment jača u kompaniji i mi smo dio tog segmenta. Kolegica Mirna, navode, pridružila im se neovisno o HT-u, ona radi u odvjetništvu i ICT je entuzijast.

– Inicijativa Zagreb Legal Hackers neovisna je o HT-u, ali s obzirom na to da smo većinom zaposlenici kompanije i da su teme koje zanimaju nas ujedno i teme kojima se kompanija bavi, logično smo prvo podršku zatražili i dobili unutar kuće. Tako da se prvi meetup održava upravo u prostorima HT-a na Trešnjevci, dok će ostala druženja, u skladu s pravilima globalne inicijative, svaki put biti na drugom mjestu – kazala nam je Matea Pukec Štander.

Prvi im je korak javna tribina ili meetup koji će se održati u utorak 28. studenog s početkom u 18 sati. U idućih godinu dana planiraju još najmanje sedam meetupova.

– Za svoj prvi meetup uspjeli smo dobiti sjajne predavače. Tema okupljanja su autonomna vozila. Keynote predavanje održat će Sacha Vražić, direktor Odjela za istraživanje i razvoj autonomnih vozila iz tvrtke Rimac automobili, zatim prof. dr. sc. Sadko Mandžuka s Fakulteta prometnih znanosti, izv. prof. dr. sc. Siniša Šegvić s FER-a te kolega iz HT-a Dino Novosel, koji je voditelj projekta za e-mobility. Svatko će predstaviti svoju specijalnost i svoje područje rada – kažu mlade pravnice.

Budući da za ovo područje nema još pravnih specijalista, ovog puta inženjeri će govoriti pravnicima, a nadaju se da će već na idućem meetupu na ovu temu postojati dijalog upućenih pravnika i inženjera.

– Kao što to često biva, po pitanju autonomnih vozila tehnologija je šest koraka ispred prava i postavljanja regulatornog okvira. Svi kao da su uvjereni da su autonomna vozila teški SF, futurizam, a ne naša realnost. Da, trenutačno na cestama nema vozila visoke razine autonomije, ali postoje komercijalna vozila koja imaju neke autonomne funkcije koja se uredno prodaju. Već dugo se, zapravo koristimo autopilotom, senzorima za parkiranje, naprednim sustavima za sprečavanje sudara... Autonomna vozila samo su logičan nastavak tog razvoja. Pri tom većina autoindustrije najavljuje vozila vrlo visoke razine autonomije već 2020. Ako danas počnemo raditi na prijedlogu zakona o autonomnim vozilima, već je prekasno – objašnjava nam M. Pukec Štander te dodaje:

– Dakle, pravnici već danas moraju početi raditi na prijedlogu zakona, na nekim tezama za autonomna vozila kako bismo omogućili autoindustriji da testira svoja vozila na cestama, da prikupi podatke i učini autonomna vozila zaista sigurnima. Najvažnije je dati odgovor na pitanje – tko je kriv u slučaju prometne nesreće? Za koje je razine autonomnih vozila krivnja vozača isključena, a u kojima i dalje postoji? Je li vozač mogao preuzeti kontrolu nad vozilom u trenutku nesreće ili ne? Je li kriv proizvođač automobila ili proizvođač softvera za autonomnu vožnju? Kakva će se pravila nametnuti autoindustriji? Koja će se vozila točno smatrati autonomnima i po kojim kriterijima? Važno je vidjeti i što će se dogoditi s autoosiguranjima. Neka predviđanja govore da će se tržište autoosiguranja smanjiti čak 70 posto – auti će biti toliko sigurni da će usluge osiguranja postati suvišne, slažu su pravnice Zagreb Legal Hackersa.

Sustav nadzora državne granice unapređuje ENT kao nositelj konzorcija Zaštita Pametne tehnologije za bolji nadzor državne granice

Konstruktivna rasprava

Na pitanje što i kako bi kada je riječ o Uberu, odgovaraju: – Kao organizacija nemamo jednoznačan stav, no kao pojedinci, naravno, svatko ima svoj. Ali čisto ilustrativno – gotovo se svi vozimo Uberom. Uber je samo međukorak, ionako su autonomna vozila već tu. Zamijenit će sve profesionalne vozače, pa tako i taksiste. Pravno-filozofski ne vjerujemo u pretjeranu regulaciju, pravo mora dati neke okvire, ali ne i ograničavati razvoj društva i tehnologije.

Na pitanje o ciljevima kažu da za početak žele pokrenuti pravno-tehnološku raspravu u društvu.

– Cilj nam je da pravnicima približimo tehnologiju i inženjerima predstavimo pravnike koji ih mogu i žele pratiti. Želimo da pravo podržava napredak tehnologije, a ne da ga koči ili usporava. Primjerice, kada Rimac stavi svoje autonomno vozilo na cestu, ne želimo da brže-bolje samo prepišemo što rade Amerikanci ili Estonci, želimo i mi znati i razumjeti jer vjerujemo da možemo pomoći. Teme kojima se planiramo baviti na idućim meetupovima su: Data protection i GDPR, Smart Cities i IoT, Big Data, Digital signatures i eIDAS, SmartContracts/Blockchain/Cryptocurrencies, Artificial intelligence, Agile methods of software development, Lean Startup… Sve ove teme želimo obraditi i s pravne i s tehnološke strane – entuzijastične su pravnice s kojima smo razgovarali proteklog tjedna. Legal hackeri, ili pravni hakeri trebali uvelike pridonijeti prije svega podizanju svijesti o potrebi prilagodbe hrvatskog pravnog sustava digitalnom dobu. 

Pogledajte i video: NAJBOLJI MOBITELI 2017.

[video: 21883 / 5 najboljih mobitela 2017.] dron IN2 Što sve možete svojim dronom? Elektronički otisci Kako podatkovna znanost pomaže hrvatskom turizmu PR 3 preduvjeta Kako dobiti najviše od PR stručnjaka
ZDRAVI ZUBI
Bolesti desni mogu izazvati čak i infarkt!

A1 izdvaja za Vas

Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.